szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A lakhatás jogáért tartanak fáklyás tüntetést az Alkotmánybíróság előtt.

Több százan gyűltek össze vasárnap este a Donáti utcában az Alkotmánybíróság épülete előtt a Város mindenkié tüntetésén, hogy így kérjék a testületet, hogy a kaposvári és a székesfehérvári törvényszék kérésére olyan döntést hozzon, amely nem ítéli el a hajléktalanságot. (A héten a Székesfehérvári és a Kaposvári Járásbíróság is felfüggesztette az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése miatt indult eljárásait és az Alkotmánybírósághoz fordult, az október közepén hatályba lépett, nagy vihart kavart jogszabály felülvizsgálatát kérve.)

A tüntetők között többen fáklyákat is a magasba tartottak, a résztvevők pedig egy perces néma csenddel emlékeztek a 10 évvel ezelőtti romagyilkosságokra is. 

A szónokok felidézték az AB egy évekkel ezelőtti határozatát, amely már kimondta, hogy közterületen élni nem bűn, mert a hajléktalanok nem szándékosan kerülnek az utcára és nem jelentenek veszélyt a társadalomra. 

A tüntetésen felszólalt es elmondta történetét az a hajléktalan pár is, akiknek a kunyhóját a múlt héten dózerolták le előzetes figyelmeztetés nélkül a Határ út közelében az erdőben.

Egy volt állami gondozott, mára a lakásából kilakoltatott nő azt mesélte, devizahitel miatt vesztette el lakását. Mint mondta, dolgozni akar, de ehhez kellene egy olyan háttér is, amely segít neki ebben.

A demonstráción felszólaltak a szociális munkások, a hajléktalanok kriminalizálása elleni petíciókat és nyílt leveleket aláíró pszichológusok, orvosok, művészek, tanárok, szociológusok képviselői is.

Misetics Bálint, az AVM aktivistája beszédében azt mondta,

nincs köztársaság ott, ahol egyesek palotában laknak, mások pedig az utcán, az állam pedig törvényen kívül helyezi az elesetteket.

Misetics Bálint szerint a hajléktalanok nem elkövetői, hanem áldozatai a bűnnek, az igazi bűnös a kormány, amely ha az értelmetlen presztizs-beruházásokra, atomerőműre és fasiszta propagandára költött pénz töredékét erre szánná, senki nem kényszerülne arra, hogy az utcán éljen. 

Mint mondta, nem az utcán élés jogáért, hanem a lakhatáshoz való jogért tüntetnek. Hozzátette, hazudik, aki szerint a hajléktalan ellátó rendszer mindenkit el tud látni.

Egy 28 éve hajléktalan nő azt követelte, h az állam dolgozzon ki egy hajléktalanságból kivezető programot, építsenek szociális bérlakásokat, lakhatási támogatásokat. Üzent a rendőrségnek is, mondván nem az ő hibájuk, h a szégyenletes jogszabály életbe léphetett, de rájuk is szégyent hoz, ha végrehajtják. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

Feltörték a Burger King magyar Instagram-fiókját

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást

A GM egymillió kanadai dollárból fogna a furgon gyártásába, amivel forradalmasítanák a fuvarozást