szerző:
hvg.hu

Mondok József fia azt állította, szülei fizettek a szállásért, amikor a vadászházban aludtak.

Kedden megkezdődött a tárgyalás Izsák fideszes polgármestere, Mondok József ügyében. A 168 Óra szerint maga a vádlott nem volt jelen, csak fia, Miksa, aki a per másodrendű vádlottja. Mondok ellen azért indult eljárás, mert saját ingatlanjaként használta a településen turisztikai szálláshely-támogatásból megépített vadászházat, és életvitelszerűen ott élt feleségével.

Mondok fia azt mondta, hogy szülei fizettek a szállásért, amikor a házban aludtak. A fiatalembert egy korábban lehallgatott telefonbeszélgetés szerint csak alibinek ültették a család tulajdonában álló Mondok Kft. élére, amikor 18 éves volt. Mondok Miksa szerint náluk ez családi szokás, nincs semmi trükk a háttérben, de azt nem cáfolta, hogy az ügyvezetői kinevezésében közrejátszott egy akkori jogszabály-módosítás is, mely szerint a cégvezetés összeférhetetlenné vált a polgármesteri tisztség betöltésével.

A polgármester fia szerint a vadászház nem is értelmezhető klasszikus szálláshelyként, hiszen az ott éjszakázó vadászoknak fegyvereik vannak, így például kisgyermekkel veszélyes lenne ott megszállni.

A vadászházhoz kapcsolódó vendéglátói tevékenységük sikeres, a vendégeik száma egyre nő

– jelentette ki Mondok Miksa.

A Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség Mondok Józsefet jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, valamint közokirat-hamisítás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, fiát mint bűnsegédet költségvetési csalással és társtettesként közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. K. István Pált, az izsáki polgármesteri hivatal nyugdíj előtt álló tisztviselőjét pedig nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében mint bűnsegédet, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolják. Ő igazolta le és készítette el azokat a jelenléti íveket annak a közfoglalkoztatottnak az elszámolásához, aki hivatalosan az izsáki helytörténeti múzeum karbantartója volt, gyakorlatban viszont a vadászházban, illetve az ahhoz tartozó birtokon dolgozott, és a polgármester utasítására végzett feladatokat.

Az ügyész a vádirat ismertetésekor hangsúlyozta: a támogatási szerződés aláírásával Mondok József egyben tudomásul vette a pályázati szabályzatban leírtakat, miszerint „nem igényelhető támogatás gondnoki lakás, szolgálati lakás, az ügyfél saját maga által használt lakrészére, a gondnok vagy az ügyfél által kizárólagosan használt helyiségek megépítéséhez, felújításához, vagy az ilyen lakásba, lakrészbe eszköz, berendezés beszerzéséhez".

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Gergely Zsófia Itthon

"Fuss, Mondok, jön a média" – a konyhán át menekült a vadászházba beköltöző polgármester

Minden módon kerülte a találkozást a sajtóval az a Mondok József, aki egyszerűen beköltözött egy uniós pályázati pénzen felhúzott vadászházba. Pedig dicsőséges nap volt számára a csütörtöki: újraválasztották a lovasszervezetének élén. Csak a nyilvánosságot kellett nélkülöznie: zárt ülést rendeltek el történetük során először, nehogy feltehessük neki kérdéseinket. Végül a polgármester szolgálati terepjáróját átparkolták a hátsó kijárathoz, hogy eliszkolhasson – a hvg.hu riportja egy országos sportszövetség kabaréjelenetekkel tarkított közgyűléséről.

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Terrortámadás lehetett az utrechti lövöldözés

Terrortámadás lehetett az utrechti lövöldözés

2,5 kilométer hosszú korallzátonyt fedeztek fel az Adriai-tengerben

2,5 kilométer hosszú korallzátonyt fedeztek fel az Adriai-tengerben

"Titkos brit akció" – Kártérítési pert indít a kormánymédia lejárató kampánya miatt a politikai elemző

"Titkos brit akció" – Kártérítési pert indít a kormánymédia lejárató kampánya miatt a politikai elemző

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út