szerző:
hvg.hu

Egy egyszerű és az elnök szerint biztonságos befektetéssel kezdődött minden, az elnökhelyettes öngyilkossága után viszont kiderült, hogy a pénz nagy része elúszott.

Eltűnt pénzek után nyomoznak két BKV-s szakszervezet, a Metró Közlekedési Dolgozók Szakszervezet (Metró KDSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) háza táján – írja az Index. Mindkét szakszervezet elnöke Gulyás Attila, aki 2011-ben mindkét szakszervezet nevében befektetett 18 millió forintot az AXA biztosító egy mai napig ismeretlen befektetési konstrukciójába. Gulyás azt állítja, a befektetést egykori elnökhelyettese, Győri Tamás javasolta neki, aki viszont két évvel később öngyilkos lett.

Gulyás szerint az ügyintézést Győrire hagyta, és csak két évvel később, a VTDSZSZ alelnökének váratlan öngyilkossága után derült ki, hogy a befektetett pénz – 36 millió forint – nem ott van, ahol hitték, vagyis gyakorlatilag eltűnt. Gulyás azt állítja, átverték, nem tudja, hol van a pénz, de mivel nem akart szégyent hozni a szakszervezetekre, saját nevére vett fel hitelt, és abból kezdte visszafizetni a hiányzó milliókat.

De más probléma is akadt: kiderült ugyanis, hogy a VTDSZSZ pénzéből 11,5 millió forintot egy kockázati kötvénybe (B-TEL) fektetett be az elnök. Ezt Gulyás szerint akkoriban még biztonságos befektetésként ajánlották neki, de a Buda-Cash bedőlésével robbant a bomba – ott vezették ugyanis a kötvényt, ráadásul a kötvény kibocsátója is tönkrement, így a pénz elúszott. Gulyás szerint ugyan van még esély, de Lengyel István, aki 2008 és 2017 között a MKDSZ elnökhelyettese volt, úgy véli, ezt a követelést elbukták, mivel Gulyás túl későn jelentette be követelésigényét a felszámoló felé.

Az ügy miatt végül Lengyel az illetékes testületekben vizsgálóbizottságot kért, de ehhez sehol nem kapott többségi támogatást, de közben Gulyással való viszonya elmérgesedett, így feljelentést tett, mivel, mint az Indexnek mondta, nem akart „bűnpártolást elkövetni”. Az Index szerint az ügy kulcsa az, hogy Gulyás dönthetett-e egyedül a szakszervezet pénzeiről a testületek jóváhagyása nélkül. Gulyás Attila a történtek után többször is bizalmi szavazást kért, és ezeken a pozíciójában megerősítették. Lengyel Istvánt eltávolították minden lehetséges szakszervezeti és üzemi tanácsi tisztségéből, ezeket ő munkaügyi bíróságon támadta meg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Lyukasztott kijelzős mobilt villantott a Honor – képek

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

A túlóratörvény csak a szikra volt, most tört fel a csalódottság

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Bagóért kap még 5 évre budavári bérlakást a fideszes exképviselő

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja

Többfelé már havazik, reggelre az egész országot hó boríthatja