szerző:
hvg.hu

Hamburg, Párizs, Róma, New York – négy külföldi kapcsolattartó iroda, amelyekre eddig több mint 800 millió forint adófizetői pénzt költött el a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank.

A külföldi irodákra elfolyt adópénzekről a 24.hu számol be, hozzátéve, a négy irodán túl is vannak érdekes külföldi költések, ugyanis a jegybank az argentin fővárosban, Buenos Airesben is hasonló iroda megnyitását tervezi. Azonban a képviseletek munkájáról, működéséről és eredményeiről alig lehet tudni valamit. Az MNB honlapja mindössze annyit közöl, a külföldi kapcsolattartó irodák útján a Magyar Nemzeti Bank:

  • figyelemmel kíséri a kijelölt működési terület jegybankjainak, helyi mértékadó pénzügyi és gazdasági intézményeinek munkáját, aktív kapcsolatot tart fenn ezekkel az intézményekkel;
  • rendszeres beszámolókat, tájékoztatókat készít az adott ország, régió kiemelt gazdasági, pénzügyi folyamatairól, az MNB érdeklődési körébe tartozó fontosabb témakörökben megjelenő helyi kiadványokról;
  • nyomon követi a helyi felsőoktatási intézmények képzéseit, intenzív kapcsolatot tart fenn ezekkel az intézményekkel, figyelemmel kíséri az egyéb szakmai, elsősorban a monetáris politika körébe tartozó képzéseket, kutatásokat, új tudományos munkákat, szakmai konferenciákat, és ezekről beszámolókat készít;
  • figyelemmel kíséri a különböző innovációs területek tevékenységét, ezekről tájékoztatókat készít;
  • részvételével erősíti az adott régió jelentősebb gazdaságpolitikai eseményeit, valamint képviseli az MNB-t a társadalmi, kulturális és egyéb rendezvényeken.

A 24.hu azt írja, az euróban és amerikai dollárban megadott költségek összesítése után mai árfolyamon több mint 807 millió forintnál tart a számláló, nem számítva az országonként változó adó kifizetését.

A kirendeltségek monetáris elemző és kutatási munkát végeznek és erősítik az MNB kapcsolatát a világ vezető jegybankjaival.

Az első megnyitott iroda a hamburgi volt, 2015 nyarán nyitották, azóta az MNB közel 335 ezer eurót fizetett ki a korábbi hírek szerint 55 négyzetméteres iroda bérlésére, ami jelenlegi árfolyamon számolva meghaladja a 107 millió forintot. Azon a nyáron nyílt a párizsi iroda is, a mindössze 31,5 négyzetméteres iroda bérlésére még ennél is többet költöttek. A jegybank közlése szerint több mint 446 ezer eurót, ami meghaladja a 143 millió forintot a jelenlegi árfolyam szerint.

A római iroda 49 négyzetméteres, arra 306 ezer eurót, azaz alig kevesebb mint 100 millió forintot költöttek, áfa nélkül. A legköltségesebb a New York-i iroda, alig több mint egy éve nyitották, ez idő alatt 203 ezer dollárt fizettek ki bérleti díjként, vagyis majdnem 60 millió forintot. Ennek a képviseletnek a havi bérleti díja megközelíti a hárommillió forintot. Azonban nemcsak az irodák bérlésére, hanem az ott dolgozók lakhatási támogatására is óriási pénzeket fordított az MNB. A képviseletek megnyitása óta erre a célra csaknem 200 millió forintot fordítottak.

Hamburgban 188 ezer eurót, vagyis több mint 60 millió forintot, Párizsban 189 ezer eurót, több mint 60 millió forintot, Rómában 133 ezer eurót, azaz több mint 40 millió forintot, New Yorkban 111 ezer dollárt, több mint 30 millió forintot költöttek szállásra. Mivel a lakhatása megoldott a jegybank munkatársainak, ehhez kell igazítani a nekik járó fizetést. Az irodák megnyitása óta a 2-4 tagú stáboknak összesen nettó 201 millió forint fizetést és egyéb juttatást fizetett ki a jegybank.

A legjobban fizetett munkatársak több mint havi nettó 900 ezer forintot kapnak kézhez, de a legalacsonyabb asszisztensi fizetés is meghaladja a nettó félmillió forintot. Továbbá egységesen nettó 540 ezer forint béren kívüli juttatásban részesülnek az alkalmazottak évente. A havi átlagbérek a következőképpen alakulnak:

Irodavezető: nettó 901 ezer forint, nemzetközi tanácsadó: nettó 904 ezer forint, vezető közgazdasági elemző, szakértő: nettó 661 ezer forint, szakmai asszisztens: nettó 518 ezer forint. Ugyanakkor a jegybank tájékoztatása alapján karácsonyi vagy egyéb jutalomban egyetlen külföldi irodában dolgozó munkatárs sem részesült.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

„Megfordítanám veled a világot” – KIES klippremier

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

5 megható történet arról, hogy adni valóban öröm

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

A kórházak fuldokolnak az adósságban, a fenntartó 500 fős díszvacsorát ad

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Brexit: órákon belül megbuktathatják párttársai Theresa May-t

Brexit: órákon belül megbuktathatják párttársai Theresa May-t

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot

Az amerikaiaknak már megmutatták a frissített Volkswagen Passatot