szerző:
Szabó Gábor
Tetszett a cikk?

Eredetileg nyolc jelölt volt a Zöld Híd Kft. elnöki posztjára, de hatan "illő tisztelettel" visszaléptek. A fideszes Fördős Attila ellen csak Kosd polgármestere mert elindulni.

"Mindenkit arra kérek, hogy annak a kultúrának megfelelően végezzük a dolgunkat, amit őseink ránk hagytak. Egymást ne bántsuk" – intette a Zöld Híd Társulás ülésén megjelent 91 településvezetőt a korelnök Pásztor Béla, Veresegyháza immár 53 éve első embere. Jó okkal, hiszen tapintható volt a feszültség.

A 116 tagtelepülésről összesen nyolc jelöltre tettek előzetesen javaslatot a november elején leköszönt Gémesi György helyére, ám az érintettek közül hatan "illő tisztelettel" elutasították a felkérést - feltehetően végiggondolták, mit veszíthetnek, ha szembe mennek a fideszes, vagy fideszközeli polgármesterek nem hivatalos blokkja által piedesztálra emelt Fördős Attila váci polgármesterrel.

Fördősnek így végül egyetlen kihívója maradt: Kurdi Ferenc, a kis zsákfalu, Kosd polgármestere.

A jelöltséget elfogadó Fördős biztosította a jelenlevőket, hogy semmiféle pártutasítást nem kapott, bár a Gémesi leköszönéséhez vezető előző ülés előtt Vécsey László, a térség fideszes országyűlési képviselője megbeszélést tartott a párthoz kötődő polgármesterekkel. Fördős most azt is közölte: "Nem tartanám szerencsésnek, hogy most nyilatkozzak a további lépésekről”.

A Fördőssel szemben induló kosdi polgármester, Kurdi megemlítette, hogy mióta a Zöld Híd Kft. bedobta a törülközőt és a Katasztrófavédelem finanszírozza a szemétszállítást, a cég 80 millió forinttal több pénzt kapott, mint amennyit korábban a nemzetinek mondott állami kukás cég, az NHKV folyósított. Ebből pedig nyilvánvalóvá, hogy a Zöld Híd működését maga az állami cég lehetetlenítette el.

A szavazás nem hozott meglepetést, Fördős Attila lett a Zöld Híd új elnöke, aki amint kihirdették a titkos szavazás eredményét, máris számonkérésbe kezdett. Bár az elnökség átadását-átvételét számos jogszabály, és a társulás szabályzata is rendezi, ő szavazást rendelt el arról, hogy ennek az aktusnak még az év vége előtt meg kell történnie ezzel azt a látszatot keltve, mintha a leköszönt Gémesinek rejtegetni való iratai lennének.

A váci polgármester a szavazás kezdetekor mindenáron a nyílt szavazást erőltette, amely amúgy alapszabályellenes megoldás lett volna. Fördős végül titkosan is kétharmadot kapott és megígérte, hogy a Zöld Híd anyagi helyzetének rendezésén fog dolgozni a Gémesi-féle vezetéssel szóba sem álló NHKV-val.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendőrök zavarják szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Rendőrök zavarják szét a Putyin ellen tüntetőket, Navalnij feleségét is elvitte a karhatalom

Elege lett a kormány ígéreteiből egy kocsmának, ezért a nyitáson gondolkodik, de óva intették ettől

Elege lett a kormány ígéreteiből egy kocsmának, ezért a nyitáson gondolkodik, de óva intették ettől

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László

Bűnügyi felügyelet alatt marad Bige László