szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

David Cornstein az RTL Klubnak azt mondta, megpróbált Orbánnal beszélni azután, hogy a CEU közölte, meddig vár a megállapodásra, de a kormányfő nem fogadta.

Michael Ignatieff, a CEU rektora hétfőn sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az intézmény minden amerikai akkreditációjú programját Bécsbe költöztetik, 2019 szeptemberétől itt indulnak majd ezek a képzések. Az ügyben az amerikai külügy egy visszafogott közleményt adott ki, amelyben csalódásuknak adtak hangot, az RTL Klub viszont megkereste David Cornstein amerikai nagykövetet, aki júniusi Budapestre érkezése óta többször is beszélt arról, hogy elsődleges fontosságúnak tekinti, hogy a CEU Budapesten maradhasson.

"Nagyon szomorú vagyok" – mondta most a nagykövet a csatornának.

Nagyon hosszú időn keresztül dolgoztam azon, hogy létrejöjjön a megállapodás a magyar kormány és a CEU között, ami egy magánegyetem. Ebből a szempontból ez egy kudarc. De bizalomra ad okot, hogy valami itt marad az egyetemből

– mondta Cornstein, aki azt is hozzátette, hogy

Orbán Viktor nem fogadta személyesen,

ezért a meghatalmazottjaival beszélt. "Higgye el, a miniszterelnök tudta, hogy mit gondolok" – tette hozzá, de azt is mondta, úgy látja,

az Orbán Viktor és Soros György közti szembenállás miatt nem volt esély a megállapodásra.

Az USA nagykövetsége pontosít

Szemlénk megjelenése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége magyarázó levelet juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben azt írják, David Cornstein szavait kiragadták a szövegkönyezetből, ugyanis amikor kijelentette, hogy nem találkozott a miniszterelnökkel, ő arra az időszakra gondolt, amely azóta telt el, hogy a CEU megtette a december elsejei határidőről szóló bejelentését. Korábban találkoztak, és a CEU-ról is beszéltek - hangsúlyozta kedden az USA nagykövetsége.

(Írásunk címét ennek megfelelően módosítjuk - a szerk.)

"Azt hiszem, hogy a kormány is hibás, és az egyetemnek is jobban kellett volna törekednie a megállapodásra. Nem fogom azt mondani, hogy most vége a két ország kapcsolatának. Megyünk előre, folytatjuk az együttműködést más területeken" – mondta Cornstein, aki kitérő választ adott arra, hogy sérül-e az oktatás szabadsága, és azt mondta, egy esetleges Orbánt–Trump-találkozó továbbra sincs napirenden.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Már szombaton nyitnak a katolikus templomok, és lehet miséket tartani

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Három híresség is elmondja a kormány videójában, hogy miért fontos a védőoltás

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak

Kiderült, mit rejt a 166 éves időkapszula, amit az esztergomi Bazilika keresztjében találtak