szerző:
hvg.hu

Január egytől nem vehet fel új diákokat a CEU, ezért a mai nappal bejelentették, minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítják 2019 szeptemberében. Az egyetem vezetése hosszan magyarázta a döntést, most először ült ki Chikán Attila volt miniszter is.

Kénytelenek vagyunk Bécsbe költözni

– ezzel kezdte a CEU jövőjéről szóló sajtótájékoztatót Michael Ignatieff rektor. A költözésről szóló közleményt egy órával a sajtótájékoztató előtt adták ki. Bár a lex CEU az Európai Bíróság és a magyar Alkotmánybíróság elé került, azonban az eljárások végét nem tudják bevárni (különösen úgy, hogy az Alkotmánybíróság a nemzetközi vizsgálatra hivatkozva jegelte a sajátját, a luxemburgi testület pedig még érdemben nem foglalkozott az üggyel), a jelentkezőknek tudniuk kell, milyen körülmények között tanulnak majd. Az utolsó pillanatig vártak.

Ignateiff többször bírálta a kormányt is, amely "játszmázott" velük, ennek most véget vetnek. A CEU hiába felelt meg a törvényi feltételeknek, a kormány nem írta alá a megállapodást New York állammal. A felsőoktatási törvény szerint december 31-i kellett volna aláírni a dokumentumot ahhoz, hogy a CEU maradhasson, azonban a kormány valójában nem kicentizni akarta a határidőt, alá sem akarta írni. Ezt egyértelműen megmondták kormányzati források az amerikai nagykövetnek.

 

Ignatieff a sajtótájékoztatón azt mondta,

most olyan országba költözünk, ahol nem játszanak velünk. Bécsben nem leszünk menekültek, ennél nagyobbak az ambícióink.

Utalt arra, hogy a CEU hosszú távon tervez Magyarországon kívül.

A CEU továbbra is virágozni fog, vannak dolgok, amelyeket a magyar kormány nem tud megállítani, a CEU ilyen.

Bár a rektor, illetve Enyedi Zsolt rektorhelyettes is úgy látja, a nemzetközi bíróság nekik ad majd igazat, azonban az kevés, kérdés, hogy a kormány elfogadja-e a bíróság döntését, így arra nem alapozhatnak semmit.

Kinek érte ez meg? – tette fel többször is a kérdést Ignatieff, aki szerint Orbántól kell megkérdezni, miért tette ezt.

Ez az akadémiai szabadság sötét napja.

Liviu Matei rektorhelyettes a sajtótájékoztató vége előtt elhagyta a termet: ma már Bécsben tárgyal. Arról beszélt, az osztrák politika mindkét pólusa tárt karokkal fogadta őket, hatalmas a kontraszt Budapesttel. A magyar kormány hazudott, trükközött, átlépett egy határt:

ez mostantól már egy elnyomó rendszer.

Enyedi Zsolt azt mondta, azt szeretnék, ha a CEU a jövőben is sikeres, és a magyarok számára elérhető egyetem maradna. Fodor Éva rektorhelyettes szerint sok kérdésre még nincs válasz, a legfontosabb, hogy a tanulás és tanítás minősége ne változzon. Az oktatás átszervezéséről konzultáció után döntenek. Egyelőre nem lehet megmondani, mi marad Budapesten, mert "ez most egy törvényen kívüli helyzet" – mondja Ignatieff.

A fokozatot adó programok ötöde van Budapesten akkreditálva, remélik, hogy tudnak majd Budapesten kutatni és tanítani is, de ehhez szükség van a kormány kooperációjára is – tette hozzá Enyedi Zsolt. A Közép-európai Egyetem akkreditációja rendben van, az oktatók sokat ingáznak majd, de ezt vállalták.

Az első Orbán-kormány gazdasági miniszter, Chikán Attila (a CEU egyik felügyelőbizottsági tagja) a sajtótájékoztatón azt mondta,

mikor elvállalta a felügyelőbizottsági tagságot, eszébe sem jutott, hogy ennek valaha politikai vonzata lesz.

Azt mondta, a CEU távozása szomorú, reméli, az egyetem minősége a döntés után sem sérül. Chikán most ült először ki a vezetői sajtótájékoztatóra.

A CEU módszeres kicsinálásáról itt és itt írtunk részletesen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

15 millióból utazott az Országgyűlési Őrség, Las Vegasban is voltak

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Egyházi lapnak álcázza magát egy kormánybarát propagandaoldal

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Akkora show-n mutatták be az új magyar buszt, mint egy luxus-Mercedest – képek

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle

Kapott egy extra funkciót az Instagram, hangos siker lehet belőle