szerző:
hvg.hu

Hivatalosan is bejelentette Bécsbe költözését a CEU, Michael Ignatieff rektor azt ígérte, a CEU továbbra is virágozni fog. "Vannak dolgok, amelyeket a magyar kormány nem tud megállítani, a CEU ilyen." Az egyetem vezetésének tájékoztatását percről percre tudósítottuk.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A nagykövetet is meglephették

Ignatieff úgy gondolja, az amerikai nagykövet az elmúlt hetekben döbbent rá, hogy Orbánék nem akarnak megegyezni. Az igazság az, hogy Amerika egy szövetségese kényszerít határokon túlra egy amerikai érdekeltséget. Egyetlen felelőse van ennek, a magyar döntéshozók.

Zárásként a rektor megköszöni az "elmúlt nehéz időkben tapasztalt" médiafigyelmet, és azt mondja, szeretne végre újra az egyetem eredeti feladatára koncentrálni.

A Közép-Európai Egyetem most kapta meg az új akkreditációját

Számos módja van annak, hogy diákok Magyarországon is tanuljanak - mondja Fodor Éva. De ez nem rajtuk múlik.

©

A rektor a Magyar Időkkel is kedves

Ignatieff megköszönte a Magyar Idők kérdését, mert mindig jó párbeszédben lenni (és nem nevette el a választ). A kérdés arra vonatkozott, miért nem törekedtek erőteljesebb együttműködésre a Bard College-dzsal.

Azt mondja, most is vannak CEU-s diákok New Yorkban, januárban újabbak mennek.

Mi nem szórakozunk egy választott kormánnyal, megfelelünk a törvényeknek. Rég megy ez a játék arról, megfelelünk-e. Mi azonban nem játszadozunk.

"A magyar kormány álláspontját mondja fel, ezt értem, de ezzel én nem foglalkozhatom tovább" – válaszolja a rektor az újságíró visszakérdésére. "Az egyetemet kell védenem és vezetnem" – tette hozzá.

©

Enyedi viszont beszáll, és elmondja, hogy az amerikai hivatal jóváhagyta az amerikai képzésüket. A magyar felsőoktatású törvény az egyetemek származási országát jelölik ki ellenőrző szervnek. Amikor a magyar kormány tagadja, hogy teljesíti-e kötelességeit a CEU, akkor valójában az amerikai hatóságokat hazudtolja meg, amely ezt a kontrollt elvégezte. Az amerikaiak szerint a CEU végez oktatási tevékenységet New Yorkban.

Személyes példát is hozott: ő Romániában született, és soha senki sem kérdőjelezte meg Magyarországon a román születési anyakönyvi kivonatát.

Jogállamiság és akadémiai szabadság

Egy újságíró felhozza az Európai Néppárt kifogását, mire Ignatieff megköszöni a sok helyről érkező támogatásokat. A jogállamiság és az akadémiai szabadság összefügg.

A fogadtatás pozitív lesz

Fodor Éva azt mondja, Bécsben nem tapasztaltak támadást.

©

Szerinte nekik ítél majd a bíróság

Ignatieff arra a kérdésre, hogy vajon örökre elveszítette-e Budapest a CEU-t, vagy még várható egy kedvező Európai Bírósági döntés, azt mondja, egy esetleges kedvező bírósági döntés ellenére is kérdés, a kormány elfogadja-e azt. Éppen ezért

nem építenek erre, Ausztriába költöznek, és ez a döntés nem átmeneti.

A rektor mindenesetre úgy véli, jó esélyük van, hogy az uniós jogorvoslat nekik kedvez majd. Enyedi azt mondja, a luxembourgi bíróság nem tárgyalta még a felsőoktatási törvényt, ahogy a magyar Alkotmánybíróság sem (utóbbi pont a nemzetközi bíróságra mutogatva jegelte a döntést). Akárhogy dönt a bírói fórum, permanens, komoly kampuszt fenntartanak Bécsben. A tanároknak sokat kell majd ingázni, de ezt a terhet vállalják.

Folytatnák Budapesten

Ez egy törvényen kívüli helyzet Budapesten, mondja Ignatieff, ezért nehéz megmondani, mi is marad végül a magyar fővárosban. Enyedi azt mondja, a fokozatot adó programok ötöde van itthon akkreditálva, de remélik, hogy fognak tudni tanítani és kutatni Budapesten, és a bécsi hallgatók is jöhetnek ide használni az infrastruktúrát. Ehhez a kormány kooperációja kell, ebben nem biztosak.

Chickán ezt soha nem gondolta volna

Chikán Attila azt mondja, eszébe nem jutott volna, amikor a CEU egyik felügyelőbizottsági tagja lett, hogy ennek valaha politikai vonzata lesz. Szomorú napnak nevezte a CEU távozását, és reményét fejezte ki, hogy az egyetem minősége nem sérül a döntés után sem.

©

Sok kérdésre még nincs válasz

Fodor Éva arról beszél, hogy a legfontosabb, hogy a tanulás és tanítás minősége ne változzon. Meg kell őrizni az egyetem egységét, ez a második legfontosabb. "Ez mindig egy egyetem volt, és az is marad." Annak ellenére, hogy több helyszínen dolgozik.

Az oktatás átszervezéséről szóló döntéseket konzultáció után hozzák meg.

Az utolsó percig vártak

Enyedi Zsolt rektorhelyettes azt monda, nem lát reményt a működési engedély meghosszabbítására, ezért indítják el az amerikai programokat Bécsben. Az utolsó pillanatig vártak, de a diákok miatt nem várhattak tovább a költözés bejelentésére.

A CEU "a jövőben is sikeres, és a magyarok számára elérhető egyetem marad."

1 2 3

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Víz alatti múzeumot építenek a kétezer éves civilizáció kincseinek

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Rettegésben tartotta a gyermekotthon lakóit egy testvérpár

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Meredeken emelkedik a külföldi munkavállalók száma Magyarországon

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hamarosan újra a jár a villamos a Fiumei úton

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"

Hóból gyúrt betűkkel írták ki a Parlament elé, hogy "O1G"