szerző:
hvg.hu

Mint a kommunista propagandagépezet – írják.

Véleménycikkben elemzi a fideszes médiát tömörítő Közép-európai Sajtó- és Médiaalapítvány jelenségét az amerikai New York Times. A cikkben, amelyet a szerkesztőbizottság jegyez, világossá teszik, hogy a lapokat, tévéket, rádiókat és portálokat nem jótékonyságból adományozták tulajdonosaik az alapítványnak. Megjegyzik, hogy ezek a kiadványok eddig is a kormány hirdetéseiből éltek, és a piacon elenyésző bevételt termeltek.

A cikkben a kommunista propagandagépezetekhez hasonlítják az alapítványt. Azt is hozzáteszik, hogy a fúzióra még rá kell bólintania a szabályozó hatóságoknak, de ezekben úgyis Orbán emberei ülnek, ahogy az Alkotmánybíróságon is.

A New York Times felidézi a Népszabadság bezárását, valamint a független sajtó elleni egyéb lépéseket is. Említik a régióban történt hasonló fejleményeket, így a lengyel kormánypárt támadásait. Ám úgy látják, az illiberális praktikákban Orbán a véleményvezér, aki ideológiáját a színháztól a művészeteken át az iskolákig és a vallásig terjeszti ki.

A vezércikk nem felejti ki David Cornstein amerikai nagykövet erőtlen magatartását sem, aki nem állt ki az amerikai egyetem mellett, csak sajnálkozását fejezte ki.

A cikk említi az Európai Unió lépéseit is, köztük a 7-es cikkely elindítását, azzal a megjegyzéssel, hogy ennél sokkal többre van szükség ahhoz, hogy Orbán meghátráljon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Meghalt a legismertebb orosz jogvédő

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

Lebetegedett Kapás Boglárka az úszó-vb előtt

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

„Itt fogunk megpenészedni Nagyéren, de kilátó azért lesz”

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Ebben az iskolában egy öleléssel kezdődnek az órák

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás

Rengeteg a törötten érkező webáruházas termék - az okostelefonunkban van a megoldás