szerző:
hvg.hu

Horváth Ildikó szerint a kormány azt is szeretné elérni, hogy a sürgősségi osztályokon senkinek ne kelljen négy óránál többet várnia.

Interjút adott a Magyar Hírlapnak az új egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó, akit nemrég neveztek ki a posztjára. Elődje, Nagy Anikó szűk négy hónap után távozott.

Horváth a lapnak azt mondta, hamarosan konkrét lépések is történnek a sürgősségi ellátás átalakításának érdekében, a kormány ugyanis azt szeretné elérni, hogy négy óránál többet senkinek se kelljen várnia a sürgősségi osztályokon az ellátásra, így ehhez fogják igazítani a finanszírozást is.

A lényeg, hogy ellátatlanul senki ne távozzon, ugyanakkor azt sem szeretnénk, hogy a kisebb esetek ráterhelődjenek a szakmailag magasan képzett, maguk mögött komoly technikai tudást mozgató emberekre, akiknek traumás, akut helyzetekben kell helytállniuk

– mondta Horváth, utalva arra, hogy a nyugati országokban a sürgősségi osztályokra érkező, de sürgősségi ellátást nem igénylő betegekkel egy háziorvosokból, mentőtisztekből álló csapat foglalkozik, így a komolyabb, sürgősebb esetekre több idejük jut az orvosoknak. Ugyan az államtitkár szerint éppen ilyen, kevésbé súlyos esetekkel foglalkoznak a háziorvosi ügyeletek is, de a betegek nagy része mégis kikerüli ezt a „szintet”, és egyből a kórházba megy, ha rosszul érzi magát. Horváth szerint már itthon is vannak példák arra, hogy a háziorvosi ügyelet és a sürgősségi ellátás egy helyen működik.

A szakemberhiánnyal kapcsolatban Horváth Ildikó azt mondta, hogy az előfordul, hogy valahol aránytalanság van, ezt mindenképpen meg kell oldani. Ezen kívül lassan, de növekszik az orvosok száma, kevesebben mennek el külföldre. A nővérek esetében szerinte eleve kicsi a külföldre vándorlás, ott más a probléma. "Család mellett ápolónak lenni nagyon nehéz pálya, ezért igyekszünk ezt valahogy kompenzálni a fizetések emelésével, ösztöndíjakkal, plusz bölcsődei, óvodai helyekkel, hogy munka mellett könnyebb legyen a gyermeknevelés."

Az államtitkár szerint a korábban megjelent hírekkel ellentétben nem szűnik meg a budapesti Merényi kórház pszichiátriája. Horváth kijelentette, a fővárosi pszichiátriai ágyak száma változatlan marad.

A kórházi fertőzések számával kapcsolatban azt mondta: Magyarország minden híresztelés ellenére jól áll ezen a téren.

Szóba került a kórházak finanszírozása is. Ezzel kapcsolatban Horváth Ildikó elmondta: a kormány azonnali ötvenötmilliárd forintot biztosít a közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatók működési támogatására. A 2019-es költségvetés számai már ismertek, így 2020-tól lehet úgy tervezni a büdzsét, hogy abban már szerepeljen a megfelelő finanszírozásemelés.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Alföldi Róbert: „Hogy ki a királyunk, az tőlünk függ”

Alföldi Róbert: „Hogy ki a királyunk, az tőlünk függ”

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Kétségbeejtőek a KATA-s vállalkozók nyugdíjkilátásai

Megalakult a sztrájkbizottság a győri Audinál

Megalakult a sztrájkbizottság a győri Audinál

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Négy magánszemély több mint 500 millió forinttal tartozik a NAV-nak

Aaron Sorkin folytathajta a Facebook-filmet

Aaron Sorkin folytathajta a Facebook-filmet

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai

Szerdán újra füstölhetnek a 3-as metró északi állomásai