szerző:
hvg.hu

Megérkezett az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervének állásfoglalása a bevándorlási különadóról. A szervezet szerint a törvényt hatályon kívül kell helyezni.

Magyarország bevándorlási adója sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, mondta ki a Velencei Bizottság, ezért a bevándorlási különadóról szóló törvény hatályon helyezését követelik.

A Velencei Bizottság és az EBESZ szakértői elismerik, hogy az államok kivethetnek különféle adókat, de élesen bírálják bevándorlási különadót, több okból is. Először is: komoly kétségeik vannak a kormány által kitűzött cél – a szervezetek által okozott többletkiadások fedezése – legitimitása kapcsán, az európai intézmény szerint az adó (amit sajtóhírek szerint még senki nem fizetett be) nem a kormányzat kiadásait finanszírozza csupán, hanem „elriasztja a migrációval kapcsolatos legitim tevékenységeket is.” A Velencei Bizottság szerint

a ma hatályos törvény megakadályozza a véleménynyilvánítás szabadságát és a kormány által nem kedvelt csoportok társulását.

Ugyancsak kiemelték, hogy a különadó limitálja a civil szervezetek szabadságát céljaik és tevékenységük meghatározásában, valamint képességüket arra, hogy ügyeket karoljanak fel.

Augusztus végén lépett életbe a bevándorlási különadó, eszerint 25 százalékos extra teherrel sújtják „a bevándorlást segítő szervezeteket”, mondván, hogy az általuk okozott államháztartási többletkiadásokat fedezni kell valamiből. Amikor a bizottság elkezdte vizsgálni a jogszabályt, a Magyar Helsinki Bizottság azt közölte, az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének emberi jogi bizottsága felkérte független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szervét, a Velencei Bizottságot, hogy külön foglalkozzon a menedékkérők segítőit megsarcoló új szabályozással.

A Velencei Bizottság a Stop Sorosról már kimondta, hogy hatályon kívül kellene helyezni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

A brit nagykövet szókirakóssal emlékezik meg a magyar kultúra napjáról – fotó

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Egy amerikai katolikus egyetem letakarja a Kolumbuszt ábrázoló falfestményeket

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Lesújtó képet mutat Magyarországról a Bloomberg innovációs listája

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Milliós olasz ajánlat érkezett MTK magyar tehetségéért

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs

Megdőlt a mexikói gyilkosság-csúcs