szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Belügyminisztérium szerint az Amnesty International egyik vezetője egy másik város tüntetéseit nézi.

Tüntetéssorozat a túlóratörvény ellen
Évek óta nem látott tüntetési hullámot váltott ki a túlórák növelését célzó, rabszolgatörvényként is emlegetett jogszabály parlamenti elfogadása. Az ellenzék a parlamentben, a diákok az utcákon folytatták a tiltakozást, már-már a 2006-os zavargásokat idéző körülmények között.
Friss cikkek a témában

A vasárnapi tüntetésen tapasztaltak miatt tiltakozott egy állásfoglalásban az Amnesty International európai programjának igazgatóhelyettese, Massimo Moratti, a szervezet munkatársai ugyanis azt látták, a békés tiltakozókkal szemben szükségtelenül és eltúlzott erőt alkalmazva lépett fel a rendőrség, könnygázt is bevetett,

ennek nem szabad megismétlődnie.

A Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium közleményben reagált, a tárca szerint

a magyar rendőrség a támadások ellenére higgadt maradt, nem alkalmazott "felesleges, túlzó erőszakot" a kormány ellen tüntetőkkel szemben.

Szerintük Massimo Moratti

Budapest helyett nyilvánvalóan egy másik európai fővárosban történtekre reagál"; egy olyan rendőri beavatkozásra, amelynél a tüntetők ellen hang-, víz- és könnygázgránátokat, vízágyúkat, lovasrohamot vetettek be.

Pintérék szerint a magyar rendőrség annak ellenére nem alkalmazott felesleges, túlzó erőszakot, hogy a tüntetések alatt 15 rendőr sérült meg, a rendőrség eszközeiben 2 milliós kár keletkezett. Szerintük azok nem békés tüntetők, akik azt kiabálják, hogy "égjen a karácsonyfa, égjen a rendőr!", illetve a rendőrsorfal áttörésének megkísérlése sem tekinthető békés tüntetésnek.

A szabad véleménynyilvánítás jogának gyakorlása nem összeegyeztethető a nemzet karácsonyfája körül elhelyezett, a rászoruló gyermekeknek szánt szánkók megrongálásával, ellopásával vagy felgyújtásával. Középületek, közterületek feldúlása, beszennyezése erőszakos cselekmény - ezeket tüntetők követték el - zárul a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Windisch Judit Itthon

Be kell mondanom a kamerába a nevemet, ha a rendőr kérdezi?

A szerda esti tüntetés végén a Dob utcánál is csak úgy engedték szabadon a tüntetésen részt vevőket, ha kamerába mondták a nevüket. Kollégánkkal is ez történt. A TASZ szerint erre semmi joga nincs a rendőrségnek, az Adatvédelmi hatóság elnöke szerint viszont nem aggályos, ami történt.

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Izraeli kutatók szerint a Pfizer oltása nem annyira véd a dél-afrikai vírusvariánstól

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Kiránduló nővel erőszakoskodott egy 19 éves férfi a budai hegyekben

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla