Jakus Ibolya
Jakus Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Szubjektív lapajánló.

Hogyan lesz Prohászka Feri sörgyári munkásból történelmi kalandfilmsorozat sztárja, törökverő nemzeti hős, a délibábos-cifraszűrös nemzeti illúziók megtestesítője? A megfejtéshez csak meg kell nézni a majdnem fél évszázada készült Gyula vitéz télen-nyáron című vígjátékot, ami remekbe szabottan figurázza ki a beszűkült perspektívájú giccses nacionalizmust és az azt lihegve kiszolgáló médiát. A fideszes kultúrharcosok ma bizonyára magyargyalázó provokációnak bélyegeznék az aktualitásából mit sem vesztett szatírát, ahogy élből ezt a minősítést előlegezték meg a még csak forgatókönyv formájában létező Hunyadi-filmnek is. Magyarország rovatunk cikke szerint

a hollywoodi gagyi helyett magyar szívű alkotásokat követelő kórusból tévedés lenne Andy Vajna gyors bukására következtetni,

de már a támadássorozat is utat nyithat a középszerű kurzusfilmeknek.

Hogy az Orbán-rezsimről egyszer majd történelmi szatíra, véres dráma vagy szimpla gengszterfilm készül, a felnövő generációk forgatókönyvíróin múlik, a színpadon azonban máris viszontláthattuk a Kárpát-medence géniuszát és európai populista társait – a vérfagyasztó élményről a Szellem rovat számol be. A bécsi Burgtheaterben síri csend és rémület fogadta az Orbán-beszédekből idézett, csatába hívó, győzelemre buzdító – németül még ijesztőbben csengő – szavakat, amelyek súlyát tovább növelte, hogy (színész)nők előadásában hangoztak el.

Persze tudjuk,

Orbán nőügyekkel nem foglalkozik, kivéve, ha a nő egyben anya, pláne sokgyerekes anya is.

Címlapsztorink a nemzeti konzultáció irányított kérdései és a mögöttük felsejlő intézkedések alapján arra a következtetésre jut, hogy a kormányzat továbbra is csupán a társadalmi reprodukció megtestesítőiként tekint a nőkre. Vagy ha annyira akarják, hát hadra fogható munkaerőként is, s megfelelő termékenység esetén a kettős szerepet hajlandó anyagilag támogatni. Aminek a hatékonysága viszont erősen kétséges.

Mindenesetre a kabinet világképe szerint a nőknek legkésőbb 40 éves korukra a szülőszobában, a konyhában és a munkahelyen is rutinosan helyt kell állniuk, ezzel szemben – legalábbis Németh Szilárd honvédelmi államtitkár szerint – csak 40 és 50 között válnak férfivá az ifjak. Egy majdani történelmi thriller főhősének szerepére felettébb alkalmas Németh ezzel indokolta, hogy a hadkötelezettség határát tíz évvel megemelik.

Az sem kecsegtet tehát sok jóval, ha az Orbán-kormány férfiügyekkel foglalkozik.

Az pedig még kevésbé, ha Kósa Lajos elkezdi megvédeni a magyar munkavállalók érdekeit – jelen esetben ez a hatnapos munkahét visszaállításával egyenértékű túlóráztatásra adott kormányzati áldást jelenti. Mindkét témáról a Magyarország rovatban olvashatnak, mint ahogy arról is, hogy a szép magyar vitézek, aranyos leventék romantikája mögött valóságos fenyegetésként jelennek meg az Orbán által a szomszédos országokkal gerjesztett konfliktusok s a Németh által is belengetett fegyverkezés.

Miközben pedig Orbán a kárpátaljai nemzetépítéshez elegendő erőről és annak használatáról szónokol, s blokkolja Ukrajna közeledését a NATO-hoz, keleti szomszédunkban valódi hadiállapotot vezettek be. Világ rovatunk cikke nemcsak az orosz–ukrán konfliktus lehetséges kimenetelét elemzi, hanem azt is felvillantja, hogy a kényszermunkától a kisajátításokon át a kijárási tilalomig milyen intézkedéseket jogosult bevezetni a rendkívüli állapot okán teljhatalmat kapó kabinet.

A szerző a HVG felelős szerkesztője

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Amikor még a fideszesek is „a pokol tornácán” söröztek – 30 éve nyílt meg a Fekete Lyuk

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Újra megnyílt a strasbourgi karácsonyi vásár

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Hétéves kislánya előtt akart leugrani a hídról egy részeg nő Esztergomban

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Végre szemből is láthatjuk a kis Lajos herceget

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Mesterséges meteorzáport csinál egy japán cég

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok

Meglepő, de pont a Samsung segítségével lehetnek vékonyabbak a jövő évi iPhone-ok