szerző:
HVG
Tetszett a cikk?

Évek óta látványosan csökken a válások száma Magyarországon, bár ez még mindig nem feltétlenül jelenti azt, hogy stabilabbá váltak a párkapcsolatok.

A házasságok időtartama folyamatosan emelkedik immár évek óta – olvasható a legújabb HVG ténytár rovatában. Az összegzés szerint a bontóperek számának alakulása iskolapéldája lehet annak, hogy egyes társadalmi jelenségek ma merőben mást jelentenek, mint pár évtizeddel korábban.

A válások száma például azért esik meredeken, mert a rendszerváltás környékén jött generáció nem okvetlenül volt hajlandó ugyanolyan keretek közt berendezni az életét, mint a szülei. A párkapcsolati formák pluralizálódása, változatosabbá válása miatt a házasságkötések éves száma csaknem a felére (66 ezerről 36 ezerre) esett vissza 1990 és 2010 között. Az ifjak egy része a formaságoktól mentesebb élettársi kapcsolatot kezdte egyre nagyobb számban favorizálni.

A felnőtt népességnek ma már a fele sem kér a hitvesi kötelékből, így egyre apad a bontóperek száma (24,9 ezerről 18,5 ezerre csökkent a rendszerváltás óta). További fontos részleteket a csütörtöki HVG-ben olvashatják.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után

Három program, ami segít kikapcsolódni a karantén után

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Visszatérhet a '80-as évek kedvelt panellakáskelléke, a tájképposzter

Visszavonul a brit külügy főegerésze

Visszavonul a brit külügy főegerésze