szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2015 óta tervezi-szervezi a kormány az 1971-es budapesti vadászati világkiállítás félcentenáriumára álmodott újabb vadászati világkiállítást. Beruházások sorozata indult és zajlik majd le több tízmilliárd forintból, miközben kiderült: hivatalosan nem is lesz majd világkiállítás az esemény.

December közepén hosszú cikkben számoltunk be a vadászszenvedélyéről híres miniszterelnök-helyettes, Semjén Zsolt régi álmáról, a 2021-ben Magyarországon rendezendő vadászati világkiállításról. 

A szimbolikusan az 1971-es nagyszabású, budapesti világkiállítás 50. évfordulójára tervezett eseményről írásunkból akkor többek között annyi derült ki, hogy a hozzá kapcsolódó infrastrukturális beruházásokkal alsó hangon 50 milliárd forintba kerül majd (egy decemberi kormányhatározat csak 2019-re hétmilliárd forintot rendelt az előkészítésre), cikkünk megjelenése után viszont az is, hogy a horribilis rendezési költségek ellenére hivatalosan tulajdonképpen nem is számít majd világkiállításnak.  

Ez utóbbira egy az esemény szervezésére rálátó olvasónk hívta fel a figyelmet, aki informális csatornákon úgy értesült, hogy a világkiállítások nemzetközi irodája nem vette fel a rendezvényt a világkiállítások hivatalos sorába.  

©

Az olvasó állításait alátámasztani látszottak a rendezvénnyel kapcsolatos Magyar Közlöny-beli határozatok: míg július végén még egyértelműen a „2021. évi „Egy a természettel” világkiállítás (a továbbiakban: Világkiállítás) említést használta a rendezvény akkori miniszteri biztosának kinevezésekor a Miniszterelnökséget vezető miniszter, addig a Károlyi József gróf megbízását visszavonó, egyben Kovács Zoltán korábbi kormányszóvivőt az esemény kormánybiztosává kinevező novemberi határozat már csak "Egy a természettel – Nemzetközi Vadászati és Természetismereti Kiállítás" néven, a szöveg további részeiben pedig rendezvénysorozatként említi.

A furcsaságra felfigyelve decemberben a parlamentben Semjén Zsolttól próbáltunk magyarázatot kapni a névhasználat változására, de egy sietős „Nem mindegy, hogy hogy hívják? Világkiállítás lesz és kész”-nél nem jutottunk tovább, úgyhogy megkerestük kérdéseinkkel a világkiállítások koordinációjára1928-ban létrehozott BIE (Bureau International des Expositions) irodáját, hogy igaz-e, hogy 2021-es rendezvény nem kapta meg a világkiállítás címet.

A párizsi székhelyű szervezettől aztán olyan választ kaptunk, amire nem számítottunk: azt írtákhogy

a BIE nem tud róla, hogy akár világkiállításra, akár speciális világkiállításra sor kerülne 2021-ben Magyarországon.  

(Az 1971-es budapesti rendezvény is speciális világkiállítás – specialized expo – volt annak idején.) Sőt, ami még meglepőbb: Magyarország állításuk szerint

a jelentkezésre rendelkezésre álló legkésőbbi, 2016-os időpontig nem is kérvényezte, hogy speciális világkiállítást rendezzen 2021-ben.

Az 1928-as Párizsi egyezményre hivatkozó, kicsit részletesebb magyarázat szerint speciális világkiállításokat ötévente, két „rendes” világkiállítás közé eső évben lehet rendezni, a következő, 2020 és 25 közötti időszakra azonban 2016-ban csak három ország – Lengyelország (2022-re), az Egyesült Államok (2023-ra) és Argentína (2023-ra) – pályázott ilyen rendezvényre, akik közül a BIE közgyűlésének tagjai 2017-ben az utóbbit választották.

Mivel értetlenségünket finoman szólva nem oszlatta el, sőt, növelte a szervezet válasza – hogy lehet, hogy Magyarország elmulaszt jelentkezni a címért, amikor Semjén Zsolt már 2015-ben a rendezvényálmáról beszélt – a kiállításért felelős kormánybiztoshoz fordultunk. Kovács Zoltán azonban csak annyit mondott: még semmi nem dőlt el, még zajlanak a tárgyalások a hivatalos névhasználatról.

©

A névhasználat megkérésének elmaradásáról egyébként a tűzhöz meglehetősen közeli forrásokból két egymásnak ellentmondó magyarázatot is hallottunk: az egyik szerint azért nem kértük a BIE-től, hogy a 2021-es esemény világkiállítás legyen, mert akkor speciális szabályok kötnék a rendezést – például, hogy 20 napnál nem tarthatna tovább, noha a kormány ennél hosszabbra, a hozzá kapcsolódó tematikus programokkal majdnem az egész évre szólóra tervezi.

A másik magyarázat szerint viszont azért maradtunk le a cím használatáról, mert arra már 2010, vagyis az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt pályázni kellett volna a BIE-nél. Ez utóbbi kifogást azonban a BIE hvg.hu-nak küldött válasza is gyengíti, amely szerint – ahogy fentebb is írtuk – 2016 volt a határidő.

Hogy akkor mi lesz a rendezvény neve/sorsa? Egy a szervezésre rálátó kormányzati forrásunk erre csak annyit mondott:

„Nyugika”.

A megoldáshoz pedig ismét a lapunkhoz forduló olvasónk segítségével jutottunk közelebb (aki a nevét és foglalkozását érthető okokból szeretné titokban tartani): egy a rendezvénnyel kapcsolatos egyeztetésen őt ugyanis időközben úgy tájékoztatták, hogy hivatalosan valószínűleg valóban nem lehet majd világkiállításnak nevezni a programsorozatot,

de ez nem gond, mert magyarul úgyis annak nevezzük majd, aminek akarjuk”, vagyis a kormány akként tekint rá, és akként is fogja hirdetni.

A trükkös megoldáshoz annyit tettek hozzá kormányzati forrásaink, hogy az eseményt angolul és magyarul majdnem ugyanazzal a névvel tudjuk majd népszerűsíteni, mint a ’71-es világkiállítást.

 A pontos nevet azonban nem voltak hajlandók elárulni, mert a névhasználattal kapcsolatos egyeztetések lezárulta után hivatalosan akarják bejelenteni.

Így egyelőre marad a találgatás: az 1971-es rendezvénysorozatot ugyanis többféleképpen említik a hivatkozások: a korabeli lapok, a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács és maga a BIE World Hunting Exhibition nevet használták, és ezzel a névvel adott ki bélyegsorozatot az eseményről a Magyar Posta is, de ezen túl Expo1971 és Expo Budapest 1971-ként is találni róla említést.

A kormány logikusan/gyaníthatóan az elsőt szeretné majd használni – a kérdés, hogy a BIE mit szól majd ehhez.

 A Magasles blog birtokába került dokumentumok szerint a rendezvénynek csak a kommunikációjára egymilliárd forintot, marketingköltségekkel együtt pedig 2,2 milliárd forintot terveznek költeni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

A kormány újabb rendezvényálma: csak logóra és ajándéktárgyakra elmegy majd egymilliárd

Magyarország újra vadászati nagyhatalom lehet – ezzel a felkiáltással harangozta be három és fél éve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, hogy fél évszázaddal az 1971-es nagyszabású budapesti rendezvény után, 2021-ben újra vadászati világkiállítást rendez Magyarország. Bár a megnyitóig még mindig közel három év hátra van, az esemény büdzséje már most feszegeti a tervezett, 50 milliárd forintos keretet, pedig az infrastrukturális beruházások jóformán még el sem kezdődtek.

Mit tanulhatunk a patkányoktól?

Mit tanulhatunk a patkányoktól?

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Szuperkupa: Neuer megérti, hogy sok Bayern-szurkoló lemondta a budapesti utat

Vizsgálatot indít Újpest, 133 milliós kárt okozhatott az előző vezetés egy szerződése

Vizsgálatot indít Újpest, 133 milliós kárt okozhatott az előző vezetés egy szerződése