szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szegedet most az MSZP-s Botka László irányítja, Zakar Péter rektorhelyettes szerint azonban új városvezetés kell, „az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez”.

Nem gyakran látott, hallott beszélgetésről számol be a kormányközeli Délmagyar. Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár és Zakar Péter, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorhelyettese egy kerekasztal-beszélgetésen vettek részt, a téma az egyetem nemzeti lábakra helyezése volt.

Latorcai szerint „a kormány eltökélt a nemzeti kultúra és identitás mellett, de az újkori népvándorlás nagyban meg tudja változtatni mindezt”. Az államtitkár úgy fogalmazott, „tudnunk kell azt, hogy hol születtünk, honnan érkeztünk és hová tartozunk. (…)Meg kell kapaszkodnunk abban a tudatban, hogy a nő férfival, a férfi nővel házasodik össze.”

Zakar szerint az egyetem vezetősége mindig is elkötelezett volt abban, hogy nemzeti legyen az intézmény. „Azt szeretnénk, hogy azért jöjjenek ide a fiatalok, mert értéket kapnak a tudás mellett. A magyarok annyit adtak a világnak, amennyit egy ország sem volt képes eddig, ennek kell a más országokkal való kapcsolatok alapjának lennie.”

Azt is mondta:

Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik. Azzal sem értünk egyet, hogy minden ellenzéki párt a főépületünk elé szervezi a tüntetéseket, pedig ehhez nem járulunk hozzá, a város jegyzője mégis hagyja. Azt látom, hogy a vesztét érzi az ellenzék, csak a botránykeltés az eszközük, elkeserítő viszont, hogy a fiatalok közül többen ezt látják helyes útnak, ezért is törekszünk a nemzetiségre.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban azt javasolta a rektorhelyettesnek, érdemes lenne az egyetemnek is nyilvánosan állást foglalnia a magyar nemzetet érintő ügyekben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

A világhírű magyar kutató és csapata több olyan hatóanyagot is talált, amelyek jók lehetnek a koronavírus ellen

Hatalmas viharok és felhőszakadások miatt adtak ki riasztást

Hatalmas viharok és felhőszakadások miatt adtak ki riasztást

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék

Még óráról órára durvul a fehérorosz válság, de valószínűleg kifullad az ellenzék