szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Michael Gagel cége, a Welt-Stadt már kétszer kapott haladékot, de egyelőre nem fizetett.

Régóta húzódó történetről ír a Magyar Narancs: a lap szerint a BKV kétszer is haladékot adott Habony Árpád barátjának, hogy kifizessen egy jelentős vételárat. A barátot Michael Gagelnek hívják, és ő az ügyvezetője annak a cégnek, amely a 2000-es évek közepén elhatározta, hogy megveszi a Stadionok metróállomás feletti területet.

A lap felidézi, hogy a Welt-Stadt még Demszky Gábor főpolgármestersége idején vette fel a kapcsolatot a terület tulajdonosával, a BKV-val, 2008-ra pedig eljutottak odáig a tárgyalások, hogy a cég bevásárolta magát a 8 ezer négyzetméteres ingatlanba, megszerezve a terület egyhatodát. A kialkudott vételárat akkor ki is fizették, a Heti Válasz 2017-ben kiderítette, hogy a cégnek alig 48 millió forintja bánta az adásvételt.

A Welt-Stadt plázát, parkolót vagy esetleg hotelt szeretett volna építeni a területen, de ebből nem lett semmi, a Magyar Narancs szerint részben a 2008-as gazdasági válság miatt, ráadásul a lap úgy tudja, a cég nem mindig tudott megegyezni a BKV-val, ezért jelezte, hogy az egész területet magának akarja.

2017 tavaszán a Welt-Stadt opciós vételi jogot biztosító szerződést kötött a BKV-val. Ennek értelmében egyrészt az év végéig jelezniük kellett, hogy élnek-e a vételi jogukkal, másrészt ezt követően 30 napon belül át kellett volna utalniuk az egymilliárdos vételárat. 2017. december 19-én a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházást. Egy nappal később, de a határidő lejárta előtt 10 nappal a Welt-Stadt jelezte: kell nekik az ingatlan, élni fognak az opciós jogukkal, a pénzt azonban nem utalták.

A BKV először 2018. december 31-ig tolta ki a fizetési határidőt, majd, miután a cég ezt a határidőt sem tudta tartani, 2019. június végéig újabb haladékot kapott a BKV-tól. A Magyar Narancs szerint a Welt-Stadt a telekalakítási eljárás elhúzódásával indokolta kérelmét, ami a lap szerint azért érdekes, mert a kiemelt beruházások lényege éppen az, hogy a bürokratikus terhek csökkennek, a közigazgatási eljárásokat gyorsabban lehet intézni.

A cég ügyvezetőjéről, Michael Gagelről 2016-ban került nyilvánosságra egy fotó, amelyen a miniszterelnök kommunikációs tanácsadójával, Habony Árpáddal látható egy szórakozóhelyen. De készült róla egy olyan fotó is, amelyen éppen Habonnyal és Andy Vajnával pózolnak együtt. Gagel a vezetője a Princess Pékségeknek is, amelyek a metróvonalak mentén üzemelnek, és amelyekről az Átlátszó írta meg, hogy milyen előnyös együttműködésük van a BKV-val még a Demszky-érából.

A Magyar Narancs megkérdezte a BKV-tól, meddig kellett volna kifizetnie a vételárat a Welt-Stadtnak, a közlekedési társaság válaszában azonban nem említette határidő-módosításokat.

A vevő nem esett késedelembe, a határidő még nem járt le. A fizetési határidőn belül a vételáron felül, a vételár tényleges megfizetésének időpontjáig számítandó, a vételár 5 százalékának megfelelő összegű ügyleti kamatot köteles fizetni.

–írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Így alakítja át a New York-i ingatlanpiacot a koronavírus

Magyarországra költözik a szerb foci

Magyarországra költözik a szerb foci

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot

Trump kétséges rendeletekkel próbálja élénkíteni a gazdaságot