szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Európai körútja első állomásán Budapestre látogatott az amerikai külügyminiszter. Mike Pompeo Szijjártó Péterrel közös sajtótájékoztatóján konkrét bejelentésekre is készül. Egy biztos: nem ez lesz Orbán Viktor és a magyar kormány legkönnyebb napja. Percről percre tudósításunk.

Videónkon visszanézheti a sajtótájékoztatót.

1 2
Sorrend megfordítása

Mi is búcsúzunk

Tudósításunk lezárjuk, köszönjük a figyelmet.

Fél órát sem kapott a sajtó

A jelek szerint valóban feszített a program, a sajtótájékoztató hat óra előtt véget ért. Összesen két kérdést engedtek a sajtónak, az amerikai kollégák mellett az M1 Híradó kérdezhetett. Információink szerint Mike Pompeo ezután Orbán Viktorral vacsorázik, majd továbbutazik Pozsonyba.

Ha gázellátás, akkor a régió biztonsága a fontos

Kizárólag a szövetségeseinken múlik, hogy tudjuk-e diverzifikálni az energiaellátásunkat – válaszol egy újabb kérdésre Szijjártó. Ezért is várják például, hogy az Exxon Mobil elkezdi a kitermelést az offshore gáztározóból Romániában. A magyar külügyminiszter szerint viszont Nyugat-Európának most nem érdeke, hogy Közép-Európa diverzifikálni tudja a gázbeszerzését. Ezért is építenek gázvezetéket Németország és Oroszország között, ami Nyugat-Európa gázellátását biztosítja, minket pedig kihagynak belőle.

Pompeo azt fűzi hozzá, hogy az energiaellátás diverzifikációja számukra nem az amerikai gáz eladásáról szól, hanem a régió biztonságáról.

Szijjártó: Elegünk van a képmutatásból

Újságírói kérdések következnek, egyet-egyet kérdezhet a magyar és az amerikai sajtó. Amikor Oroszországról és Kínáról van szó, az együttműködés nem veszélyezteti azt, hogy megbízható partnerei legyünk a NATO-nak és az Egyesült Államoknak. Ha megnézzük azt a céget, amely mostanában gyakran szerepel a hírekben – utal Szijjártó a Huaweire – nézzük meg, hogy mely országok a cég legfontosabb partnerei: a németek és a britek. Nem mi vagyunk azok, akik megváltoztatjuk a játékszabályt Kína és az Egyesült Államok között.

Óriási képmutatás van Oroszországgal kapcsolatban is: nem a magyar energiacégek készülnek arra, hogy megépítsék a Nord Stream 2-t a Gazprommal, nem a magyar energiacégek ültek együtt Putyinnal, nem a magyar kormányfőt hívták meg sztárként Szentpétervárra, hanem a franciát – sorolja Szijjártó, miért van elegük a képmutatásból.

©

Pompeo: A Huawei problémát jelent az amerikai rendszerek működésében

Megosztja a Huawei-jel kapcsolatban szerzett információit Magyarországgal is az Egyesült Államok kormánya – a Reuters tudósítása szerint ezt közölte újságírókkal Budapesten Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

"Ha a (Huawei) berendezései olyan helyen működnek, ahol fontos amerikai rendszerek is elhelyezkednek, az megnehezíti az együttműködést" – fogalmazott a hírügynökség szerint a politikus. A berendezések alatt vélhetően a kínai cég hálózatait érthette, az amerikai rendszerek pedig lehetnek katonai, de akár üzleti célúak is.

(Reuters)

Jó hír a gimnazistáknak

A korrupció elleni harcban is segítene Magyarországnak az Egyesült Államok – erősítette meg a korábbi értesüléseket Pompeo. Gimnazisták is mehetnek majd az Egyesült Államokba egyéves ösztöndíjra, így próbálják erősíteni a két ország kapcsolatait.

Pompeo: Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen közénk

Mike Pompeo beszéde elején a magyar-amerikai együttműködést méltatja, és ő is kiemeli, mennyire fontos a védelmi együttműködési megállapodás megkötése. Azt is örömmel üdvözli, hogy Magyarország újabb védelmi eszközöket szerez be az Egyesült Államoktól.

Ukrajna is szóba került, az amerikai külügy első embere szerint támogatni kell a Magyarországgal szomszédos ország területi integritását.

"Nem engedhetjük meg, hogy Putyin éket verjen közénk és a barátaink közé" – emeli ki Pompeo, aki a kínai befolyás veszélyeire is figyelmeztet. Oroszország és Kína nem osztják a szabad országok vágyát, amiért amerikaiak és magyarok együtt harcoltak.

Lezárták a védelmi együttműködési megállapodást

Mindig is ki fogunk állni a kárpátaljai magyarokért – ismertette az első fontos tárgyalási témát Szijjártó Péter, aki szerint erről Magyarország nem mond le.

Megbízható védelmi és katonai szövetségesként is számíthat ránk az Egyesült Államok.

Lezárták Magyarország és az Egyesült Államok védelmi együttműködésének megállapodását – jelentette be Szijjártó Péter. A szöveg már a jövő héten a honvédelmi bizottság elé kerülhet, a középhatóságú légvédelmi rendszer beszerzése is.

Szijjártó: Azonos politikát folytatunk

A beszédeket – vendéglátóként – Szijjártó Péter kezdi, aki őszinte megtiszteltetésnek nevezi a látogatást. A magyar külügyminiszter kiemelte, hogy amerikai kollégája szavatartó ember, hiszen Washingtonban megígérte, hogy mindenképpen eljön Magyarországra.

Elkezdtük újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét is, a gazdasági után újra épülésnek indultak a politikai kapcsolatok is – mondta Szijjártó, aki szerint mind a magyar, mind az amerikai kormányzat nemzeti politikát folytat. Így tudtak együttműködni az ENSZ globális migrációcsomagja elleni küzdelemben is.

Szerintünk a világ attól nem lesz jobb hely, ha más országok kioktatják a többi országot, ezért mi elvi okból vétóztunk meg minden olyan döntést az Európai Unióban, amely az Egyesült Államokat kritizálta – tette hozzá a magyar külügyminiszter.

Megérkeztek

Mosolyogva és pontosan érkezett meg a két külügyminiszter a terembe, a jelek szerint jól sikerültek a tárgyalások.
1 2

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Nagy változtatásra készül a Google a kereső találati listájában

Nagy változtatásra készül a Google a kereső találati listájában

Új tarifákat jelentett be a Telekom

Új tarifákat jelentett be a Telekom

Már csak egy emlék a milliárdos nyereség a Gyurcsány-család cégeinél

Már csak egy emlék a milliárdos nyereség a Gyurcsány-család cégeinél