Tetszett a cikk?

A sztárfellépő az MSZP kongresszusán Frans Timmermans, az Európai Szocialisták listavezetője volt.

Az MSZP kongresszusának 72 százaléka szavazta meg a párt EP-listáját, amelyet szimbolikus okokból Tóth Bertalan pártelnök vezet, személyes felelősségvállalás miatt. A hvg.hu-nak azt mondta, nem megy Brüsszelbe, így mandátumát az utána következők kapják. A lista élén

  • Ujhelyi István és
  • Szanyi Tibor áll,

ők a párt jelenlegi EP-képviselői is. 5 évvel ezelőtt fordított volt a sorrend. Az MSZP és a Párbeszéd közösen indul az EP-választáson, azonban a Párbeszéd helyéről még nem döntöttek. A korábbi hírek szerint a harmadik hely járt volna a pártnak, így azonban, hogy Tóth vezeti a listát Uhelyi helyett, lehet, hogy csak a negyedik jut. Tóth azt mondta, ha nem veszi át a mandátumát, automatikusan eggyel feljebb ugrik mindenki a listán, ha átveszi, akkor viszont a választmány dönt arról, kit küldjenek ki. Ezzel azért bekavarhatnak a Párbeszédnek.

Egy magasrangú politikus a hvg.hu-nak azt mondta, "nem kizárt a harmadik hely", de erről majd az MSZP választmánya dönt azután, hogy a Párbeszéd is megszavazta a saját listáját. Ők minden bizonnyal Jávor Benedeket küldenék ki újra az EP-be.

©

Szanyi után Tüttő Kata illetve Kálló Dániel következik, aki a Független Diákparlament képviselője. Többen szimbolikus okokból kerültek fel, így a két korábbi biztos, Andor László és Kovács László a 9. és 10. helyet kapta.

A listáról először péntek délután az MSZP elnöksége majd választmánya döntött, úgy tudjuk, a sorrend nem változott, bár a választmányon hosszú vita volt erről, több helyen szoros volt az eredmény.

Bár MSZP-s és Párbeszédes körökben is az terjed, a Demokratikus Koalíció még csatlakozhat, ezt a párt sajtófőnöke, Wirsching Viktória cáfolta. Azt írta, erről már döntöttek, az MSZP által felvetett nagy közös listára több párt nemet mondott, így már nincs is napirenden. Hivatkozott egy Medián felmérésre is, amely szerint a teljes közös lista 2-3 mandátummal hozhat kevesebbet. Van egy másik elemzői verzió is, az MSZP-P-DK illetve a Jobbik-LMP közös lista, de egyelőre ezekről sincs szó.

Sztárvendég: Timmermans

Az MSZP megadta a módját a sztárvendég fellépésének: a Villányi úti központ lépcsőzetes nagytermének tetejéről vonult le Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és az Európai Szocialisták listavezetője Tóht Bertalan pártelnökkel együtt, zenére és füstfelhőben. Vastapsot és bravózást kapott. Arról beszélt, Európa-szerte tapasztalja a fiatalok ébredését, látja, milyen idealizmussal beszélnek arról, amiben hisznek.

©

Felszólította az MSZP-t - illetve úgy általában a szociáldemokratákat - arra, hogy támogassák a fiatalokat, álljanak úgy melléjük, ahogy azt Nagy Blankával, a Fidesz és a kormányoldali sajtó által betámadott diáklánnyal tették. Timmermans a beszéde után találkozott Nagy Blankával, a diák a hvg.hu-nak azt mondta, néhány perces volt a beszélgetés, a listavezető azt mondta neki,

kellenek olyan emberek, akik utat törnek és a többiek csatlakoznak hozzájuk.

Nagy viszont most nem vágyik ilyen szerepre: augusztusig visszavonul, az érettségire és felvételire készül, nem akarja, hogy a politikai szerepvállalása bármit befolyásoljon.

Orbánozott is

Timmermans arról beszélt, minden autokrata politikus megpróbálja ellenőrzése alatt tartani a jelent és a jövőt, majd arról beszélt,

senki sem születik antiszemitának, xenofóbnak, gyűlölködőnek, azzá teszik, ezt kell szem előtt tartani, és ezért nem lehet gyűlölködésre gyűlölködéssel válaszolni.

Bírálta Orbánt azért, mert nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez. "Mit rejtegetnek?" - tette fel a kérdést. Orbán családpolitikájával sem ért egyet, azt mondja, nem az adókedvezménytől születik több gyerek. Orbánnal is leülne tárgyalni, "ha azt mondja, ellenség vagyok, azt válaszolnám, hogy ellenségben nem hiszek, csak ellenzékben."

©

Beszélt arról is,

ne legyünk puhányok,

követelni kell az akadémiai szabadságot, a sajtószabadságot és a civilek szabadságát, a bíróságok függetlensége és a jogállamiság kérdésében sincs kompromisszum. A baloldal és a Jobbik együttműködését is megemlítette, azt mondta,

soha nem kötne megállapodást a szélsőjobbal.

Az ATV-ben péntek este ezt hosszabban fejtegette, ott arról beszélt, világos, hogy nem indulnak együtt a választáson, abban nem lát semmi rosszat, ha a közös cél érdekében együtt dolgoznak. A műsorban reagált Gulyás Gergely levelére is: a miniszter azt kérte az Európai Bizottság elnökétől, küldje kényszerpihenőre Timmermanst a kampány alatt.

Ez olyan nevetséges, hogy nem is beszéltünk róla Junckerrel

- mondta. Soros Györggyel néhány hónapja találkozott.

A szocialisták is rákapcsoltak

Orbán Viktor miniszterelnök a múlt vasárnapi évértékelőjében nácizva, kommunistázva csúcsra járatta az MSZP és a Jobbik összemosását, mire az MSZP sem akart adós maradni, Tóth Bertalan legerősebb mondata az volt, hogy

a Fidesz posztkommunistázik, miközben állampártot és egy posztfasiszta rendszert épít,

szerinte a kormánynak papírja van arról, hogy a közös értékekkel szemben politizál, listákat készít a szabad gondolkodókról, antiszemita propagandával gyűlöletet szít, történelmet hamisít.

©

Kunhalmi Ágnes választmányi elnök még nála is élesebben reagált:

visszautasítjuk azoktól a vádat, akik a II. világháború óta központi propagandával a legnagyobb zsidóellenes propagandát hajtották végre. Akkor is igaz, ha Netanjahut kétpercenként iderángatják.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke és az MSZP-Párbeszéd főpolgármester-jelöltje senkiházinak nevezte Orbánt, mindketten arról beszéltek, Orbán szétverheti Európát is.

A kongresszus sajtónyilvános részének a vége előtt Hiller István korábbi választmányi elnök bejelentette, felkérik az MSZP elnökét, hogy 2020. júniusáig dolgozzon ki egy olyan javaslatot, amely alapvető változást hoz az MSZP életében. A kongresszusról bővebben ide kattintva olvashatnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeretettel a Vajdaságból: Olvass apróhirdetéseket, és megtudod, milyen az életünk!

Szeretettel a Vajdaságból: Olvass apróhirdetéseket, és megtudod, milyen az életünk!

Közel a megegyezés, Sancho a Manchester Unitedben folytathatja

Közel a megegyezés, Sancho a Manchester Unitedben folytathatja

Megmozdulásokat ígérnek a Színművészeti hallgatói

Megmozdulásokat ígérnek a Színművészeti hallgatói