szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Semjén Zolt írásbeli parlamenti kérdésekre válaszolt a venezuelai menekültekről, de Mesterházy Attila leginkább azt tudhatta meg, hogy ő maga az illegális migrációval mossa össze a mentőakciót.

Kazalnyi kérdést tett fel a korábban az MSZP etikai bizottsága elé került Mesterházy Attila (az egyik szekszárdi választmányi tag, Kurtyán Ferenc tett panaszt a volt pártelnök ellen, és kezdeményezte kizárását) Semjén Zsoltnak a befogadott venezuelai menekültek ügyében. A politikus a befogadásról szóló döntés körülményeiről érdeklődött: mik a kiválasztás szempontjai, hány embert fogadtunk be eddig, ki fizeti a költségeket, ki és mikor tárgyalt a befogadásról, mennyibe került eddig az akció, mi jár a menekülteknek, hányan beszélnek magyarul a venezuelaiak közül, keresztények-e a befogadottak, van-e felső határa a létszámnak.

Semjén válaszában először megemlíti, hogy 1990 óta akinek a felmenői magyarok, az magyarnak számít. "Elfogadhatatlan számunkra az a felháborító cinizmus, mellyel egyes ellenzéki politikusok és a balliberális sajtó képviselői a törvényeinket nem tisztelő, tisztázatlan személyazonosságú illegális migránsokkal próbálják egy kalap alá venni a venezuelai magyarokat." Számos információ az érintettek biztonsága miatt nem nyilvános, de később elérhető lesz minden. Végül Semjén felszólítja az Európai Parlament szocialista képviselőit és Mesterházyt, hogy a migráció támogatása helyett inkább a bajba került magyarokat támogassa.

Korábban a BBC írt arról, információi szerint eddig 350 embert fogadtunk be, és még 750-et tervez a kormány befogadni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Venezuelai ügy: teljes egyetértésben a Helsinki Bizottság és a kormány

Jogos és helyes menekülteket befogadni, mondja a kormány első számú ellenségeként kezelt Magyar Helsinki Bizottság a venezuelai ügyre. A civil szervezet továbbra is azon van, hogy az ilyen nehéz helyzetben, vagy még nehezebben lévők tisztességes eljárást kapjanak Magyarországon.

14 év után felkereste megmentőjét egy debreceni lány, akit négyévesen kihoztak egy lakástűzből

14 év után felkereste megmentőjét egy debreceni lány, akit négyévesen kihoztak egy lakástűzből

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz

L. Simon László múzeumi miniszteri biztos lesz

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész