szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Miután a civil segítők elvégezték helyette a munka dandárját. Az "Ágyat az anyukáknak" elindítói viszont nem állnak le: hamarosan újabb akciót indítanak a gyerekkórházakban uralkodó állapotok javítására.

Összesen legfeljebb már csak 100 ágyra van szüksége az ország gyerekeket (is) ellátó kórházainak a kísérő szülők elhelyezéséhez, az ágyak nagyjából 12 ezer forintos darabárát figyelembe véve tehát 1,2 millió forintból megúszhatja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) azt a vállalását, hogy sehol ne kelljen a földön aludnia a beteg gyerekek szüleinek.

Az ÁEEK-et – ahogy arról korábban beszámoltunk – a sárbogárdi családapa, Orosvári Zsolt és az Anyák az Anyákért Alapítvány akciója hozta lépéskényszerbe, akik novemberben indítottak gyűjtést azért, hogy a kórházakban méltatlan körülmények között – ülve, vagy a földön, takarókon – éjszakázó anyukák normálisan pihenhessenek. Az összegyűlt több mint ötmillió forintból az „Ágyat az anyukáknak” csapata összecsukható tábori ágyakat vett és osztott ki az intézményeknek.

Az igények összesítésébe az Emmi is besegített, így derült ki, hogy országosan nagyjából 500 ágyat tudnának fogadni a kórházak – ezekből 400-at az alapítvány vasárnapig le is szállított a közel 50 igénylőnek.

©

Orosvári Zsolt vasárnap a Bethesda kórházból közölt posztjában jelentette be, hogy az akció lezárult, és az utolsó olyan intézménybe is kiszállították az ágyakat, amely szerepelt a minisztérium összesítésében, és elfogadta az adományt.

Ez utóbbi – mármint, hogy elfogadták – azért lényeges, mert akadt néhány intézmény, amely nem kérte az ágyakat. A volt egészségügyi államtitkár, Nagy Anikó vezette Heim Pál Kórház például két hete arra hivatkozva utasította vissza a (december végén még szó nélkül átvett) fekvőhelyeket, hogy azok nem elég higiénikusak, nagyok és balesetveszélyesek, így összességében „nem alkalmasak arra, hogy azokon a beteg gyermekek mellett édesanyák aludjanak”. Az intézmény érvelése azonban nemcsak amiatt sántított, mert az ország több mint harminc kórháza és gyermekosztálya átvette, és nagy sikerrel használja a szándékosan egészségügyi szakemberek bevonásával kiválasztott ágyakat, hanem azért is, mert Madarász utcai telephelyén maga a Heim Pál Kórház is használ ilyeneket.

Az intézmény reakciója óriási felháborodást keltett, a tiltakozó szülők online petíciót indítottak, szombat reggelre pedig flashmobot szerveztek az intézmény elé az állapotok azonnali rendezését követelve.

Nem a Heim Pál az egyetlen ugyanakkor, amely nem élt a lehetőséggel: a veszprémi és a zalaegerszegi kórház is azt válaszolta az alapítvány felajánlására, hogy köszönik, de náluk meg van oldva a szülők elhelyezése.

Utóbbi intézmény állításának ugyanakkor ellentmond néhány, korábbi cikkünkre, illetve Orosvári Zsolt Facebook-posztjára reagáló szülő felháborodott kommentje, akik azt írják, hogy a kórház gyermekosztályán még a napokban is a földön voltak kénytelenek tölteni az éjszakát. Nem reagált még az alapítvány felajánlására egyelőre a (független polgármesterrel, Márky-Zay Péterrel hadban álló) hódmezővásárhelyi kórház sem, a Debreceni Gyermekklinika pedig – noha két hónapja már átvett húsz ágyat Orosvári Zsoltéktól – a mai napig nem engedi használni ezeket. Hogy miért, az rejtély, hiába kerestük ugyanis meg az intézményt már három hete a kérdéseinkkel, cikkünk megjelenésig többszöri figyelmeztetésünk ellenére sem válaszoltak ezekre.  

Orosvári Zsolt a hvg.hu-nak azt mondta: az akciót ugyan lezárták, de figyelni kísérik majd, hogy az ÁEEK betartja-e az ígéretét, és a még hiányzó 100 ágyat is eljuttatják-e az intézményeknek. Az anyukákat pedig arra biztatják, fotózzák le, ha valahol méltatlan körülményeket tapasztalnak, egyben tegyenek panaszt az alapjogi biztosnál is, aki decemberi állásfoglalásában figyelmeztetett: a kórházaknak biztosítaniuk kell a gyerekeiket kísérő szülők elhelyezését, méghozzá úgy, hogy nem kérhetnek pénzt érte.

©

Orosvári Zsolt és az Anyák az Anyákért Alapítvány információink szerint egyébként hamarosan új akciót indít majd a gyerekkórházi körülmények javítására. Hogy a továbbiakban mire gyűjtenek majd, azt egyelőre nem árulták el. Almádi Zsuzsa, az alapítvány elnöke egyelőre csak annyit mondott hvg.hu-nak, hogy „több vonalon” is folytatják majd a munkát, mert a szülői ágyak mellett a kórházak nagyon sok egyéb igényt is jeleztek, amelyben elfogadnák a segítséget. Az alapítványnak immár egy varroda is segít önkéntes munkával: a legutóbb például koraszülött osztályoknak varrtak pici sapkákat, de Almádi Zsuzsa szerint az ágyneműk minősége is sok helyen kritikán aluli, így majd azokat is készítenek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

A Kreml szóvivője nem létező fekete macskáról beszélt a Mueller-jelentés után

Rémisztő, de gyönyörű fotókat csináltak a tenger mélyén, 10 új fajt fedeztek fel rajtuk

Rémisztő, de gyönyörű fotókat csináltak a tenger mélyén, 10 új fajt fedeztek fel rajtuk

Fotók: Rózsaszínű lett egy tó Ausztráliában

Fotók: Rózsaszínű lett egy tó Ausztráliában

Ez kell ahhoz, hogy ripsz-ropsz el lehessen adni egy lakást

Ez kell ahhoz, hogy ripsz-ropsz el lehessen adni egy lakást

Tarantino új filmjének itt a szinkronos előzetese is

Tarantino új filmjének itt a szinkronos előzetese is

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában

Magyar artista szerepel Tim Burton Dumbójában