szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ujhelyi István EP-képviselő írásbeli kérdésére válaszolt Marianne Thyssen EU-biztos.

Az Európai Bizottság osztja az aggodalmakat a hajléktalanokkal szembeni magyarországi bánásmóddal, és az azzal összefüggő alkotmányos és jogi fejleményekkel kapcsolatban – válaszolta Ujhelyi István szocialista EP-képviselő írásbeli kérdésére a foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős EU-biztos. Marianne Thyssen hozzátette: továbbra is elkötelezett az Unió alapvető értékeinek megőrzése és fenntartása mellett.

Válaszában emlékeztetett arra is, hogy bár a hajléktalanság elleni küzdelem elsősorban a tagállamok felelőssége, a tagállamok együttesen hirdették meg a szociális jogok európai pillérét, és ezáltal kötelezettséget vállaltak arra, hogy megfelelő elszállásolást és szolgáltatásokat biztosítanak a hajléktalanok számára társadalmi befogadásuk elősegítése érdekében.

Több uniós pénzügyi eszköz is rendelkezésre áll a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek munkaerőpiacra történő visszailleszkedését és a megfelelő, megfizethető lakhatáshoz való hozzáférést elősegítő fellépések és projektek finanszírozására. Ilyen eszközök például az európai strukturális és beruházási alapok (különösen az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap), a foglalkoztatás és a szociális innováció európai uniós programja és az Európai Stratégiai Beruházási Alap. Megemlítendő továbbá a leginkább rászoruló személyeket támogató európai segítségnyújtási alap, amely anyagi segítséget és támogatási szolgáltatásokat is nyújt – írta Marianne Thyssen.

A Bizottság hivatalos álláspontját még tavaly kérte ki Ujhelyi István a kérdésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

A Buckingham-palota és a Windsor-kastély előtt is gyűlnek a virágcsokrok

Tovább használhatják a rakpartot hétvégenként a gyalogosok és a kerékpárosok

Tovább használhatják a rakpartot hétvégenként a gyalogosok és a kerékpárosok

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra

Karácsony Gergely is panaszkodik a Facebookra