szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pártokat, egyházakat és a közélet szereplőit hívja Törökszentmiklósra egy roma polgárjogi egyesület, hogy jelenlétükkel lehetetlenítsék el a szélsőségesek által szervezett demonstrációt. Egy támadásnak már híre kelt, de ez rémhír volt, a rendőrség fokozta a jelenlétét.

Szolidaritási tömegdemonstrációra hívja Törökszentmiklósra a pártokat, politikusokat, művészeket, közéleti szereplőket, egyházi vezetőket, roma szervezeteket a roma polgárjogi Idetartozunk Egyesület. A május 21-re szervezett demonstrációval a tervek szerint megmutathatná a társadalom, hogy nem fogadja el, hogy kisebbségeket fenyegessen a szélsőjobb.

A Setét Jenő roma polgárjogi aktivista (képünkön) vezette egyesület emlékeztet arra, hogy a romák elleni sorozatgyilkosság 10. évében szervez a Mi Hazánk Mozgalom május 21-re egy állításuk szerint megfélemlítő jellegű eseményt Törökszentmiklósra. "A valóságban egy elvakult, hatalommániás, korábban a Magyar Televízió budapesti székházat megostromló, és a fővárost feldúló szélsőjobbos alakulat társadalomellenes térnyerési törekvéseiről van szó, amelyben mi roma emberek csak céltáblák és egy politikai kampány eszközei vagyunk."

A kirekesztő, szélsőséges törekvések megfékezése az állam kötelessége, írja az egyesület, az erőszak monopóliuma pedig szintén az államé. Ennek ellenére "a kormány és a rendőrség, amely cserben hagyta a polgárait, azaz minket Gyöngyöspata idején is, most is cserben hagy minket, mivel harmadszori kísérletre a rendőrség mégis engedélyt adott a szélsőjobb cigányellenes akciójára. A hatóság a döntésével arra kényszerít minket, hogy mi magunk próbáljuk megvédeni magunkat a békés tiltakozás eszközeivel."

A kiélezett helyzetre jellemző, hogy csütörtök éjjel egy ismeretlen autó jelent meg a romák lakta utcákon, reggelre ez már támadásként jutott a közösségi médiába. A kérdésben a hvg.hu érdeklődött a rendőrségnél és az önkormányzatnál is. A rendőrség azt válaszolta, kivizsgálta a bejelentéseket, nem történt jogsértés, nem volt támadás, nem kellett intézkedni. Azt is elmondták, hogy a megyei kapitányság vezetője fokozott ellenőrzést rendelt el a megye területén a jogsértő cselekmények elkövetésének megelőzése, felderítése, illetve megszakítása érdekében, valamint Törökszentmiklós területén is folyamatos a rendőri jelenlét. Markót Imre polgármester is azt válaszolta, nem történt támadás, a rendőrség nem tud ilyenről.

Törökszentmiklósra a Mi Hazánk Egyesület hirdetett vonulást egy helyi erőszakos bűneset miatt. A rendőrség a vonulást betiltotta mint félelemkeltő cselekményt, a demonstrációt ("statikus rendezvény") viszont engedélyezte, ezt a hvg.hu-nak is megerősítette a rendőrség. A párt az ellen is tiltakozik, hogy nem vonulhatnak, és buszokat is indítanak a helyszínre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!