szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Hableányt jelenleg a BRFK vizsgálja.

A május végi hajókatasztrófa négy áldozatát még nem találták meg, Hajdu János, a TEK főigazgatója egy sajtótájékoztatón azt mondta, lehetnek még áldozatok a Hableányban. A hajóroncsot kedden emelték ki a Dunából, most már a BRFK vizsgálja Csepelen.

A helyszíni munkák folynak

– mondta, de ebben már a BRFK az illetékes.

Hajdu hozzátette, hogy azért annak nagyobb a valószínűsége, hogy a további áldozatok az ütközéskor kiestek a hajóból. Pintér Sándor belügyminiszter kedden megduplázta az eltűnteket keresők létszámát, így nőtt az esély a megtalálásukra, de a Dunában nagyon nehéz az áldozatok felkutatása. Egyelőre a magyar szakaszon keresik az eltűnteket, de számítanak arra, hogy Szerbiában, Bulgáriában vagy Romániában is előkerülhetnek. A keresés időtartamáról később döntenek. A szerbeket a baleset után egy órával már értesítették arról, figyeljék a Dunát.

©

Hajdunál a helyszínen lévő újságírók rákérdeztek, hogy a hajó kiemelése után 24 órával hogyhogy nem tudják még megmondani, vannak-e további áldozatot a hajóban (ahonnan kedden négy holttestet emeltek ki), mire azt mondta, ő nem tudja, hol tart a helyszínelési eljárás, 13.25-kor átadták a roncsot, onnantól kezdve az oda kirendelt egységek végzik a munkát. Másrészt

a roncson belül nagyon vastag volt az iszapréteg, ő nem engedte a búvároknak, hogy azt megbontsák, mert minden lent töltött perc nagyon veszélyes volt. A látható áldozatokat kihozták.

Kérdésünkkel megkerestük a munkát végző BRFK-t, válaszukkal a cikket frissítjük.

Song ShunKeon, a Koreai Köztársaság Budapestre akkreditált katonai attaséja arról beszélt, a nyomkereső kutyák már jártak a roncsban, de annak nem volt eredménye.

A sajtótájékoztatón Hajdu János és Song ShunKeon is köszönetet mondott a mentésben részt vevőknek, azt egyelőre nem tudni, hogy a mentés mennyibe került. Hajdu azt mondta, minden munkát kifizetnek. A TEK, Katasztrófavédelem és rendőrség búvárjai nem kértek pszichológusi segítséget a mentés okozta megterhelés miatt, a civilek részéről sem tud ilyen igényről.

©

A Hableány kiemelésről ide kattintva olvashat részleteket, a tragédiáról szóló cikkeinket itt találja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csányi Nikolett - Kaufmann Balázs Itthon

A Hableány kiemelése egy percben

Kollégáink kedden hajnaltól kezdve végigkövették, ahogyan a szerencsétlenül járt Hableány roncsát kiemelik a vízből. Egy percben összefoglalva így zajlott.