szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A ciprusi repülőgépbotrány ügye folytatódik.

Polt Péter legfőbb ügyész a Központi Nyomozó Főügyészségen folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írja az ügyészség közleményében.

A hivatali visszaélés miatt indult büntetőeljárásban a megalapozott gyanú lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a megjegyzéssel, miszerint a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját – Orbán Flórát – törvénysértő módon szállította.

Mint később kiderült, a honvédségi repülőgép utaslistáján szereplő O. Flóra egy magyar tiszt hozzátartozója volt.

A vádhatóság álláspontja szerint Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki, emiatt az ügyészség hivatali visszaélést tételez fel.

A büntetőeljárás lefolytatásához Demeter mentelmi jogának felfüggesztése szükséges.

Demeter: bizonyítani fogom igazamat

Az LMP frakciójának közleménye szerint Demeter Márta országgyűlési képviselő a sajtóból értesült arról, hogy a legfőbb ügyész - fideszes politikusok tavaly októberben tett feljelentése alapján - hivatali visszaélést feltételezve kéri az Országgyűléstől a képviselői mentelmi joga felfüggesztését.

"Az elmúlt hónapokban Demeter Márta sorra nyerte a sajtó-helyreigazítási pereket azokkal a médiumokkal szemben, amelyek őt alaptalanul titoksértéssel, minősített adatok nyilvánosságra hozatalával vádolták. Ugyanígy áll minden más eljárás elé is, hogy igazát azokban is bizonyítsa" - írja a párt képviselőcsoportja.

Hozzáteszik: a mai napig nem sikerült az illetékes hatóságoknak előre jutniuk abban, hogyan kerülhettek ki Demeter Mártával és édesanyjával kapcsolatos adatok a Honvédkórházból, és hogyan használhatta azokat a kormánypárti sajtó lejárató célokra.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baszkföldön sem hajlandó mindenki felejteni és megbocsátani az ETA-nak

Baszkföldön sem hajlandó mindenki felejteni és megbocsátani az ETA-nak

"Nem akkora baj, ha nem másnaposan megyek dolgozni" – vannak még maszkban bulizók Budapesten

"Nem akkora baj, ha nem másnaposan megyek dolgozni" – vannak még maszkban bulizók Budapesten

A titkosszolgálat nem jelzett, majdnem benyomták konzulnak a gyanús ügyletekbe keveredett milliárdost

A titkosszolgálat nem jelzett, majdnem benyomták konzulnak a gyanús ügyletekbe keveredett milliárdost