szerző:
hvg.hu

Válaszolt a honvédelmi miniszter az LMP-s Demeter Mártának, aki a miniszterelnök lányának feltételezett "nemkormánygépes" repüléséről nyújtott be a héten írásbeli kérdéseket. Lényegében senki sem az, akinek véltük, és nem is volt ott, ahol a képviselő gondolta.

Szertefoszlottak – ha voltak – az LMP-s Demeter Márta reményei, hogy leránthassa a leplet arról a feltételezett visszaélésről, mely szerint a miniszterelnök lánya, Orbán Flóra a Magyar Honvédség hivatalos szállítójárművének számító Airbus 319-es „nemkormánygép” fedélzetén utazott Pafosz szigetéről (valójában a ciprusi Pafosz városából) Budapestre.

Az ellenzéki párt képviselője (mellesleg hivatalos társelnökjelöltje) – ahogy arról beszámoltunk – kedden tett fel erről írásbeli kérdéseket a belügy-, illetve a honvédelmi miniszternek. Nem sokkal azután, hogy a nem kormánypárti sajtó – köztük a hvg.hu is – kiszúrta és szemlézte a kérdésekbe fogalmazott állításokat, a Kormányzati Tájékoztatási Központ, majd az ugyanonnan vezérelt Origo és a honvédelmi tárca is előállt cáfolattal: eszerint a Demeter kérdésében szereplő, honvédségi Airbusszal utazó Orbán Flóra nem a miniszterelnök lánya, hanem a ciprusi békefenntartó misszióból családostul hazatérő Orbán L. nevű százados kétéves lánya volt, aki a százados feleségével együtt kapott parancsnoki engedélyt, hogy a misszió tagjaival repüljön haza.

©

A képviselőt és a kérdéseiről beszámoló orgánumokat egyúttal rögtön álhírterjesztéssel vádolta a kormánymédia, Demeter Mártát pedig egyenesen nemzetbiztonsági kockázatnak titulálta, és lemondásra szólította fel a Fidesz. A politikus a hvg.hu kérdésére szerdán ennek ellenére továbbra is magabiztosan állította: nem véletlenül úgy tette fel a kérdéseit, ahogy, illetve hogy nem a lakájmédia cikkeiből vagy kormányközleményekből, hanem a hivatalos eljárásrend szerint (az írásbeli kérdésre adott válaszokból) szeretné megtudni az igazságot.

A válaszokat péntek kora délután a honvédelmi minisztertől kapta meg a képviselő. A kollégájának, Pintér Sándornak feltett kérdésekre is válaszoló Benkő Tibor egy kis kioktatással megspékelve – „mindenekelőtt felhívom a figyelmét, hogy az Ön által említett Pafosz nem egy sziget, hanem egy vegyes használatú repülőtérrel (civil és katonai) rendelkező város” – lényegében megismételte a két nappal ezelőtti magyarázatot, miszerint

„az említett személy egy, a Cipruson ENSZ-misszióban szolgálatot teljesítő magyar katona leánygyermeke, aki szabályosan tartózkodott a nevezett repülőgépen”.

Benkő Tibor szerint Demeter Márta erre magától is rájött volna,

„amennyiben az általa kezdeményezett iratbetekintés alkalmával kellően alapos és körültekintő lett volna”.

A miniszteri dörgedelem szerint a képviselő ezzel szemben tényként írja le a feltételezését, „ezzel politikai haszonszerzés reményében hamis állításokat generálva” megsértette a katonákat.

Az LMP képviselője hasonlóan kioktató választ kapott egy másik, de szintén a „nemkormánygép” utasait firtató kérdésre is, amelyben azt tudakolta, hogy miért a Magyar Honvédség Airbus A-319 repülőgépével utazik dr. Maroth Gáspár kormánybiztos az üzleti tárgyalásaira? (Maróth idén júniusban lett nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásáért felelős kormánybiztos)

Benkő Tibor válasza szerint Maróth ugyanakkor nem kormánybiztosként és nem üzleti útra igyekezve ülhetett volna az Airbuson, hanem mint a honvédelmi tárca nemzeti fegyverzeti igazgatója, amellyé október elején nevezték ki, de mindegy is, mert

„a kormánybiztos soha nem utazott a szóban forgó repülőn”.

A fentiek fényében szerettük volna megkérdezni Demeter Mártát, hogy pontosan milyen adatokra, információkra alapozta a kérdésekbe fogalmazott állításait, illetve továbbra is fenntartja-e, hogy nem tévedett Orbán Flóra repülése ügyében, a képviselő azonban napok óta nem veszi fel a telefont.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A terhességmegszakítás és a "kegyes halál" ellen tüntettek Párizsban

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

A brit vállalatvezetőknek nagyon nem tetszene a megegyezés nélküli Brexit

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Momentum: "Várjuk a Fidesz hasonlóan részletes kampányelszámolását"

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

590 millió forint nem sok egy 335 lóerős japán autóért?

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan

Kézilabda vb: az utolsó helyezett már megvan