szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

De lesz vizsgálat az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában, amely jelentést fog írni. Magyarország az egyetlen európai tagja a tanácsnak, amely nemmel szavazott.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön határozatot szavazott meg arról, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki drogellenes "háborúban" meggyilkolt ezrek ügyében. Az erről szóló határozatot Izland terjesztette a tanácsa el. A Genfben ülésező, 47 tagú testületben lefolytatott szavazáson 18 ország voksolt a javaslat mellett (köztük az Európai Unió tagországai), 14-en ellene (köztük Kína), míg 15 ország tartózkodott (köztük Japán), írja az MTI.

Az már máshol olvasható, hogy Magyarország is nemmel szavazott Angola, Kína, Kuba, Egyiptom, Eritrea, Szaúd-Arábia mellett - egyedüli európai országként.

A Fülöp-szigeteki delegáció arra buzdította az országokat, hogy az előterjesztés ellen szavazzanak, írja az MTI, ez nálunk hatott.

A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusára jelentést készít a Fülöp-szigeteki helyzetről. A droggyilkosságok ügyében a hét elején ENSZ-vizsgálatot követelt a londoni székhelyű Amnesty International. Jelentésében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt három évben a Fülöp-szigeteken a gyilkosságok módszeressé váltak, és a hatóságok nem vonták felelősségre az elkövetőket. A jogvédők azzal is megvádolták Manilát, hogy szándékosan félretájékoztatja a nemzetközi közösséget.

Lehetetlen pontosan megmondani, hányan haltak meg Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök drogellenes háborújában. A manilai kormány 5300 gyilkosságról tud, amelyet álláspontja szerint rendőrök követtek el az önvédelem jegyében. Egyes vélekedések szerint az áldozatok valódi száma ennek négyszerese lehet.

"A helyi belügyekről a Fülöp-szigetek állampolgárainak kell dönteniük. Együttműködni jöttünk, nem beavatkozni", mondta Szijjártó Péter külügyminiszter 2017-ben, amikor kölcsön folyósításáról döntöttünk, illetve gazdasági kapcsolatokat építettünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

Egész Amerikát átszabhatja Trump az új főbíró jelölésével

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

45 éves a Pink Floyd szívszorító remekműve, a Wish You Were Here

363 felett ragadt a forint

363 felett ragadt a forint