szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legutóbb figyelmeztetést kapott a bíróságtól egy hajléktalan férfi. A döntés ellen fellebbeztek.

Önkéntesen vállalják a hajléktalanságuk miatt bíróság elé állítottak védelmét a Szabálysértési Munkacsoport tagszervezetei és ügyvédek egy csoportja. Közleményükből kiderül, azután döntöttek így, hogy az Alkotmánybíróság elutasította azokat a bírói indítványokat, amelyek a hajléktalanságot büntető jogszabály megsemmisítését kezdeményezték.

Emlékeztetnek, 2019. július 25-én a Pesti Központi Kerületi Bíróság figyelmeztetésben részesítette azt a vagyontalan, rossz egészségügyi állapotban lévő férfit, akit a rendőrség a budapesti Nagyvárad térről “életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértése” miatt állított elő. A figyelmeztetéssel a bíróság a rosszallását fejezte ki és felhívta a férfi figyelmét arra, hogy a jövőben tartózkodjon szabálysértés elkövetésétől. A döntés ellen az Utcajogász ügyvédei fellebbezést jelentettek be, így az ügy a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

A  bíróság elé állított férfit nemcsak elítélték, de egyáltalán nem mehetett be a saját tárgyalására, mindössze egy képernyőn keresztül követhette az eseményeket. Amellett, hogy személyesen nem vehetett részt a tárgyaláson, a férfinak még bilincsben is kellett ülnie. 

A férfi elleni eljárás állítólag egy kéthetes rendőrségi akció része, a kormány így próbál meg erőt demonstrálni a közterületi hajléktalanság láthatóságának megszüntetéséért.

A rendőrség már tavaly ősszel is indított ilyen eljárásokat hajléktalan emberek ellen, akkor azonban számos bíró felfüggesztette az eljárást és az Alkotmánybírósághoz fordult. A bírák szerint a szabálysértési tényállás sérti a jogállamiság követelményét, az emberi méltósághoz és a jogorvoslathoz való jogot. A bírói indítványokhoz az ENSZ lakhatási különleges jelentéstevője, szociális szakemberek, civilek, köztük a Szabálysértési Munkacsoport is csatlakozott. Bár számos alkotmánybíró különvéleményt fogalmazott meg, az Alkotmánybíróság többsége nem semmisítette meg a jogszabályt. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Zacher Gábor szerint is előfordul, hogy választani kell, kit tegyenek lélegeztetőgépre

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész

Elek István: Az ellenzéki ajánlat, 3. rész