szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az akadémiai kutatóhálózatot vezető Maróth Miklós számára megtisztelő, ha Orbán Viktor miniszterelnök a barátjának nevezi, de erős túlzásnak tartja ezt a jelzőt. Szerinte a kormányzati cél, hogy hatékonyabbá váljon a rendszer, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a miniszterelnöknek az MTA függetlenségéből és a kormánykritikából lett volna elege.

"Amint először összeülünk, remélem, feledésbe merül, kit kicsoda delegált a testületbe" - mondta Maróth Miklós, az MTA-ról leválasztott kutatóhálózatokat irányító testület vezetője a 24.hu-nak. Maróth Palkovics jelöltje volt, a sajtóban Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként is emlegetik. Az interjúban erre is rákérdeztek, mire azt mondja,

ha Orbán Viktor a barátjának nevez, az számomra megtiszteltetés, de erős túlzás.

Azt mondja, ismeretségük a Pázmány egyetem létrehozásához kötődik, a Horn-kormány idején meghívták Orbán Viktort is előadni,

aki így megtapasztalhatta, milyen népszerű a diákjaink körében, aminek köszönhetően utóbb is kapcsolatban maradtunk.Szokta mondani, hogy közel-keleti kérdésekben én vagyok a tanácsadója. És ehhez hozzá szokta tenni, hogy a politikust minősítik a tanácsadói. Kedves gesztus, jólesett.

Felvetődött, hogy számos tudós idővel eltűnt Orbán mellől, Maróth szerint ő azért maradhatott, mert soha semmit nem akart Orbántól. A fékekről ellensúlyokról is van véleménye:

Ha én megválasztok egy miniszterelnököt, az általa vállaltak megvalósításában nem teszek rá féket, hanem azt akarom, hogy meg tudja csinálni, amit a programjában ígért. Féknek és ellensúlynak ott a négyévenkénti választás.

Orbántól meg tudta kérdezni, miért veszi el az akadémiától a kutatóintézeteket, mire a miniszterelnök "igen szellemesen" annyit mondott,

több pénzt akartam nekik adni, ebből lett a baj.

Nem tartja elképzelhetőnek, hogy Orbánnak simán elege lett volna az MTA függetlenségéből, némelyik akadémikus kormánykritikájából, ezért vette el az MTA-tól a kutatóintézeteket és a pénzt.

Szerintem Orbán sose kérte Palkovicstól, hogy vegye el az MTA-tól a kutatóintézeteket és a pénzt,

alighanem Palkovics László miniszter döntött így.

Abban biztos vagyok, hogy Palkovics nem a kormánykritikát nézte, hanem a teljesítményt és a hatékonyságot. A miniszterelnököt pedig eleve nem úgy ismerem, hogy belemenne részletekbe. Ő kizárólag stratégiai kérdésekkel foglalkozik, irányt mutat, a részletek kidolgozását másokra hagyja.

Maróth azt mondta, Palkovicstól nem kap sorvezetőt, a miniszter

nem szól bele kutatási témák indításába, zajló kutatások leállításába, még abba sem, hogy honnan veszünk fel munkatársakat.

Szerinte a kormányzati cél tényleg a szervezet hatékonyabbá tétele.

Én olyan akadémikussal nem beszéltem, aki ne lenne híve a most zajló változásnak.

Erre jön a visszakérdés, hogy a Széchenyi tér tele volt a kiszervezés ellen tüntető akadémikusokkal, mire Maróth azt mondja,

nem azt állítottam, hogy egyetlen akadémikus sincs a változás ellen, csak azt, hogy én nem beszéltem olyannal, aki ellene lenne.

A kormányzati akciósorozatot és az akadémia elutasító hozzáállását sem akarja minősíteni, de úgy gondolja, nem lehet kirablásról beszélni, ha több pénz mehet a rendszerbe. Elmondta, az akadémián nem mindenki "inát megfeszítve" kutatott.

Nem ismételhető elégszer, hogy a hatékonyság növelése a kulcs. Magyarországon a közalkalmazottakat foglalkoztató állami cégek stábját épp úgy, mint az akadémiai kutatóintézetekét zömmel a munkaügyi bíróságok állították össze, ugyanis hazánkban lehetetlen megszabadulni a rossz munkaerőtől, hiába bocsátod el, a bíróságok visszahelyezik az állásába. Ennek most remélhetőleg vége.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Szombattól érvényes a még szigorúbb korlátozás Horvátországban

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Ez a szuperritka kétmotoros Citroën Kacsa megér 50 millió forintot?

Túl kiváncsi volt az amerikai kémrepülő - üzenték az oroszok egy Szu-27-essel

Túl kiváncsi volt az amerikai kémrepülő - üzenték az oroszok egy Szu-27-essel