szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egész Európából eltünhet a kőrisfa egy gombás megbetegedés következtében, Lébényben egy tanösvényt is le kellett most zárni, mert szeles időben kidőlnek a hatalmas fák.

Egy gombás fertőzés miatt pusztulnak az országban a kőrisfák, hívja fel a figyelmet a Positive sajtóközleménye, ami miatt gyökerestül fordulnak ki a fák a talajból, és ezzel súlyos károkat okoznak. Szeles időben akár életveszélyes is lehet a séta egy kőriserdőben, Lébény határában pedig egy hóvirágtanösvényt kellett lezárni a veszély miatt, ugyanis rádőltek a fák.

„Lassan egy évtizede küzdünk a helyzettel eredménytelenül. Ez az állapot tarthatatlan, ráadásul a probléma messze túlmutat Lébényen. Bízom benne, hogy a segélykiáltásunk hozzáértő szakemberekhez is eljut”, nyilatkozta Kovács Gábor lébényi polgármester. „Lébényről a legtöbb embernek a középkori templom, a Szent Jakab zarándokút és a hóvirágmező jut eszébe. Városmarketing szempontból sem mutat jól, ha utóbbit megnézni életveszélyes. Ráadásul tavasszal több ezer ember látogat Lébénybe a hóvirágmező miatt, köztük óvodás, kisiskolás csoportok. A problémát folyamatosan jelzik a helyi lakosok az önkormányzatnak, de a városnak nincs jogosultsága az erdőgazdálkodáshoz.” A kőriseket pusztító gombás betegségre már 8-10 éve felfigyeltek a lakosok, a fertőzés azóta folyamatosan terjed a területen.

©

A fák egy gombás megbetegedés miatt pusztulnak. A betegség ellen nincs gyógymód, a védett tanösvényt és a még egészséges egyedeket megmentené, ha a szezonon kívüli időben kivágnák és elvinnék a fákat.

A Fertő-Hanság Nemzeti Park pár napon belül ígért reakciót a hírre. A témára rálátó forrásunk szerint bár a kőrisfa súlyos megritkulásának valós a veszélye, tényleg a szilfa eltűnése ismétlődhet meg, de ennek a legrosszabb forgatókönyvnek a megvalósulásának esélye csekély. A szilfákat is egy agresszív, ázsiai eredetű gombafaj támadta meg Európában először a 20-as években, majd az Amerikába is átterjedt gombafaj visszatért a 60-as években Európába. Angliában a 70-es években a szilfák 70 százalékát kellett emiatt kivágni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

A szépségiparba is betör a kormányközeli felcsúti család

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Hiába drágul a Pfizer-vakcina, így is kell az EU-nak

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban