szerző:
Tetszett a cikk?

Amikor a propagandát vizsgáljuk, ritkán látunk túl a közmédia-TV2-Origo horizontján, pedig van élet Bayer Zsolton túl. Szerencsére időről időre megtartják az önkormányzati választásokat, amikor kiteljesedhet a helyi média is. Az alábbiakban megmutatjuk, hogy a választáson csatatérnek számító vidéki városok televíziói hogyan számoltak be az önkormányzati kampány eheti rajtjáról.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Szombat óta tart az önkormányzati választások hivatalos kampányidőszaka és legkésőbb hétfőre be is röffent a legtöbb nagyvárosban a helyi pártok és szervezetek aktivista és kommunikációs gépezete. Ahogy azt a múlt héten bejelentettük, 10 önkormányzatot nagyítóval figyelünk majd az októberi választásokig. A vidéki helyszínek közül Hódmezővásárhely az egyetlen, ahol nincs városi televízió (tavaly decemberben kisebb botrány során fejezte be a működését), a többi városi tévében viszont már hírt is adtak a kampánystartról. Nézzük, hogy sikerült.

Ahol vannak ennél fontosabb dolgok: Szombathely

A Szombathelyi Televízió adásai keddig érhetőek el egyelőre az online felületeken. A híradók tanúsága szerint jegyzőkönyvszerűen számoltak be a kampány kezdetéről: egy hosszabb anyagban mondták el a jegyző segítségével a tudnivalókat az ajánlóívekről.

A városi televízió márciusig a kormánypárti agenda szerint szerkesztette a tartalmakat. Ebben az időszakban pezsdült fel a politikai élet Szombathelyen, miután a helyi Fidesz kiengedte a kezéből a közgyűlési többséget. A korábbi alporgármester kegyvesztésével közgyűlési többséget szerző ellenzék a többi közt a városi tévé vezetőjét is menesztette, így maga a tévé is közéleti üggyé vált.

Hasonló ügyekből pedig jópár van azóta is, ezek az eheti híradókban fontosabb szerepet kaptak, mint a jelöltek átlagos sajtótájékoztatói. Így például szóba kerül a Savaria Karneválról kigolyózott Jordán-darab ügye. Ami pedig a kiegyensúlyozottságot illeti: Puskás Tivadar, a város fideszes polgármestere hétfőn értékelte az elmúlt kilenc évét, ami már a hétfői, 13 perces híradóban 2 percet kapott. Ez alapján nem lenne panaszra oka a kormánypártnak Szombathelyen, érthetetlen, hogy a helyi, magánkézben lévő propagandaoldal mégis panaszkodik.

Hova tűnt Péterffy Attila? - Pécs

A kampánystart óta már három híradó került fel a Pécs TV online felületére, amelyek végrehajtották azt a bravúrt, hogy nyomtalanul eltüntették belőlük az MSZP/DK/Momentum/Jobbik támogatásával induló polgármesterjelöltet és a Mindenki Pécsért ellenzéki pártszövetség képviselő-jelöltjeit egyaránt. Így például nem forgattak arról, hogy az ellenzéki jelöltek már kedden leadták a szükséges aláírásokat. Azért az összellenzéki polgármester-jelölt név szerint is szóba kerül a hétfői híradó második anyagában azzal a felütéssel, hogy “Nem lehet büszke Péterffy Attila a hőerőműben végzett igazgatói tevékenységére”. A riportban a város egyik civilszervezetének vezetője (a Fidesz támogatásával induló képviselőjelölt, Kővári János rokona) mondja el, hogy miért nem. Mégis a szerdai híradót emelnénk ki, amelynek négy anyagába hat kormánypárti és a Fidesszel helyi szövetségben induló politikus fért bele, és csak öt civil.

A pécsi városi televíziót működtető kommunikációs kft-től nemrég szabadulni akart a város. A független Szabad Pécs úgy okoskodott, hogy a fideszes városvezetés sem biztos az októberi sikerben, ezért magánkézbe juttatták volna ezeket a felületeket, ám végül elálltak az eladástól.

A Deákné vászna: Szeged

Szeged városi televíziója is három híradót publikált már a kampánystart óta. Ebben kimondottan a kampánnyal egyetlen anyag foglalkozott, amelyben megmutatták, hogyan vették fel az ajánlóíveket a jelöltek. A riporter szerint az ívekért érkező jelölt elutasítása miatt nem szólal meg az anyagban fideszes, és azóta sem került szóba a párt. Botka Lászlónak viszont nagy napja volt kedden. A híradóban beszél a Szegedi Ifjúsági Napokról, és megszólal a szőregi virágokról szóló anyagban is.

A szegedi városi tévé anyagait ide kattintva lehet megnézni.

Első ránézésre rendben: Szolnok

Szolnoki csataterünk városi tévéje meglepő arányt produkált a kampánystartról szóló anyagaiban. Több mint egy perccel hosszabb anyagban számolt be a széleskörű ellenzéki összefogás kampánynitójáról, mint a Fideszéről. Sőt, a kormánypártiaknál még a Munkáspárt is több időt kapott a híradóban. Ám ha jobban megnézzük a televízió által készített anyagokat, kiderül a turpisság. Szalay Ferenc, a város fideszes polgármestere az elmúlt három napban öt különböző anyagban ad át, nyit meg és segít szorgalmasan, ahol tud, míg az ellenzéki jelölt 23-a óta eltűnt a televízió képernyőjéről. Még az amúgy a pedagógusoknak szóló tanévnyitó konferencia kapcsán is a polgármester beszédét tartották a legfontosabbnak.

Teljes kontroll: Eger

A csatatereink közül Egerben a legarcátlanabb a városi televíziós propaganda. A Fidesz városi és megyei listás jelöltjeit is külön-külön anyagban mutatták be, az ellenzék valamiért csak a megyei önkormányzati választás kapcsán jelenik meg, az ellenzéki polgármesterjelölt, Mirkóczki Ádám neve el sem hangzik az elmúlt napok híradóiban, míg Habis László ahol csak tud, átad. A legarcátlanabb jelzőt pedig az alábbi anyaggal nyerte meg az Egri tv. Mirkóczkival szemben Bódás Bianka, egy független jelölt külön anyagot érdemelt. Ő korábban az Együtt2014 nevű kamupárt alapításában jeleskedett:

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!