szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Pro Savaria Egyesület színeiben a városházára bejutott, eddig a Fidesszel együttműködő alpolgármester szembefordult kormánypárti felettesével, és az ellenzékkel együtt szavazott a csütörtöki közgyűlésen. Az így többségbe került ellenzék pedig elutasította a polgármester napirendi tervezetét, a fideszesek ezért szünetet rendeltek el, majd leoltották a villanyokat, és egy szobafenyővel barikádozták el a termet.

Fordult a kocka Szombathelyen, többségbe került az ellenzék a fideszes városvezetéssel szemben a csütörtöki közgyűlési ülésen. A polgármester és alpolgármestere között eddig éleződő feszültség most abba torkollott, amit már sokan sejtettek, hogy meg fog történni: Molnár Miklós alpolgármester az ellenzékkel szavazott, ezzel a saját leváltására tett indítványt is leszavazták, ahogy a Puskás Tivadar fideszes polgármester által összeállított napirendet is, és innentől már minden ellenzéki kezdeményezés átmehetett, ami eddig nem. De hogyan jutott a helyzet ide?

Korábban már írtunk arról, hogy Szombathelyen összefogott az ellenzék, és közös jelöltet is indítottak az őszi önkormányzati választásra. A többség elvesztésének következő fokozata az volt, hogy az őszi időközi választásokon ifjabb László Győző, az Éljen Szombathely! jelöltje győzedelmeskedett az egyik korábban fideszes körzetben.

A harmadik lépés: decemberben Molnár Miklós alpolgármester, aki a Pro Savaria Egyesület színeiben került be a testületbe 2014-ben, de a Fidesz maga mellé állította, és alpolgármesterré választották, január közepén elment a túlóratörvény alkalmazásának elutasítására összehívott ülésre, amelyről a Fidesz távolmaradt. Molnár az új törvényt elutasító javaslatot ugyan nem szavazta meg, jelenlétével mégis keresztülhúzta a Fidesz taktikáját: határozatképes lett a közgyűlés, és elutasították a túlratörvényt.

Maradt az alpolgármester, jött a szobafenyő

A város fideszes polgármestere felháborodott Molnár átfordulásán még januárban, árulónak nevezte, és kezdeményezte alpolgármesteri posztjából való felmentését.

Molnár is szembefordult azonban Puskással, azt mondta, arról nem volt szó, hogy mindenben együtt kell szavazniuk, csak arról, hogy az előre leegyeztetett ügyekben. Továbbra is jobboldalinak tartja magát, viszont "nem tudja a jövőben Puskást polgármesterének tekinteni" – mondta akkor.

Ezután következett a február 28-i ülés, amelyen bebizonyosodott: Molnár az ellenzékkel együtt szavazott, így többségbe kerültek a fideszesek felett.

Bónuszként pedig Puskás Tivadar polgármester, látván az ellenzéki többséget, arra hivatkozva, hogy új napirendet kell írni, szünetet rendelt el. De a fideszes képviselők lekapcsolták a villanyokat az ülésteremben, és az alábbi képen látható módon barikádozták el magukat, hogy ne tudjon folytatódni az ülés:

A közgyűlésben többször is elhangzott, hogy Hende Csaba, a térség fideszes képviselője is megérkezik majd, de ez egyelőre nem történt meg.

Via: Nyugat.hu, Index, Mérce.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!