szerző:
Tetszett a cikk?

A szerdai rendkívüli parlamenti ülést az LMP kezdeményezte, támogatta az ellenzék is, de a Fidesz nem ment el. Így a képviselők nem vitáztak az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó feladatokról.

Szerdán tartotta az Országgyűlés az ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését. Határozatképesség esetén egy klímaügyi határozati javaslatot vitattak volna meg. De a kormánypárti képviselők nem mentek el, így határozatképtelen lett az ülés.

Így pedig a levezető elnök a napirend előtti felszólalások után berekesztette az ülést, a Ház nem tárgyalta az éghajlatváltozási veszélyhelyzetről szóló javaslatot.

Szerdán 43 ellenzéki képviselő ment el, 156-an nem. Az ülésnek így alig több mint 30 perc alatt vége lett.

  • Jakab Péter (Jobbik) napirend előtt azt mondta, a globális felmelegedés nem válogat a pártszimpátiában. Ugyanúgy fenyegeti a fideszeseket és a jobbikosokat is.
  • Tóth Bertalan (MSZP) a Csernobil c. filmsorozat ismert mondatát idézte: nem jó, de nem is tragikus. De az, ami felé a világ halad, az rossz is, tragikus is – mondta a klímaváltozásra.
  • Szabó Tímea (Párbeszéd) azt mondta, a kormánypártok felelőtlenül viselkednek akkor, amikor képviselői nem jelentek meg a Házban, a fenyegetés valós, tenni kell ellene.
  • Schmuck Erzsébet (LMP) sorskérdésnek nevezte a klímaváltozást, ami nem érdekli a kormányt, a miniszterelnököt és Áder János köztársasági elnököt.
  • Gyurcsány Ferenc (DK) napirend előtt arról beszélt, nincs mindenható kormány, aki ezt mondja magáról, az inkább semmirekellő. „Mint a mi kormányunk.” Szerinte a magyar kormány is olvassa a klímaválságról szóló tanulmányokat, ez a kormány nem tud és nem akar globális válsághelyzeteket kezelni.

A felszólalók mindegyike megjegyezte, közelegnek az önkormányzati választások, ahol „van esély a változásra”.

Kövér László házelnök napirendi javaslata szerint – amelyet pénteken tettek közzé az Országgyűlés honlapján – a rendkívüli ülés 10 órakor kezdődött napirend előtti felszólalásokkal, és ha ezek után határozatképes lett volna a Ház, akkor az interpellációk, az azonnali kérdések és a kérdések elhangzását követően megvitatták volna az éghajlatváltozási veszélyhelyzetből fakadó, halasztást nem tűrő feladatokról szóló, ellenzéki határozati javaslatot.

Az LMP augusztus végén jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament rendkívüli ülésének összehívását, amelyen tájékoztatást vár a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. A rendkívüli ülés összehívását az LMP-s képviselők mellett támogatták a Párbeszéd-, a DK-, a Jobbik-frakció tagjai, valamint MSZP-s és független képviselők is.

Az ülés megtartását a szeptember 23-i ENSZ-klímacsúcs miatt tartják fontosnak az ellenzéki képviselők, akik szeretnék megvitatni a kormány klímacsúccsal kapcsolatos álláspontját, valamint azt, hogy Magyarország milyen kötelezettségeket vállal 2030-ig a klímaváltozás megfékezése és az alkalmazkodási feladatok terén.

A klímacsúcson egyébként Áder János képviseli majd Magyarországot, aki korábban 30 percen keresztül magyarázta, miért nem baj, hogy a kormány megvétózta a 2050-es klímacélt.

A Fidesz-frakció már múlt hét pénteken jelezte, az ellenzék csak kampányol. „Kampány van, az ellenzék kampánycélokból akarja összehívni az Országgyűlést, amivel a Fidesz–KDNP képviselőcsoportja nem ért egyet. Az ellenzék tavaly december 12-re is rendkívüli, „halasztást nem tűrő” parlamenti vitanapot kezdeményezett az éghajlatváltozásról, aztán képviselőik részt sem vettek rajta, csak a botránykeltéssel foglalkoztak. Ez is bizonyítja, hogy most is csak kampányülésről és hangulatkeltésről van szó” – állt közleményükben.

Szeptember 27-én pedig Budapesten is megtartják a III. Globális klímasztrájkot. „A klímaválság itt van, és a jövőnk múlik azon, hogy mit teszünk ellene. A bolygónk drasztikus változásának korában élük, ezért azonnali politikai, gazdasági és társadalmi változásokra is szükségünk van” – áll az esemény meghívójában.

A Fidesz és a KDNP képviselői egyébként sem szoktak elmenni azokra a rendkívüli parlamenti ülésekre, amiket az ellenzék hív össze. Ráadásul Gulyás Gergely nemrég azt mondta, nagy valószínűséggel az október 13-i önkormányzati választásokig nem ül össze az Országgyűlés.

(Kép: illusztráció az ülésteremből, Túry Gergely / HVG)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Spanyolországban már az egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma

Spanyolországban már az egymillióhoz közelít a fertőzöttek száma

Jellinek Dániel cége bevásárolta magát a Waberer's-be

Jellinek Dániel cége bevásárolta magát a Waberer's-be

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét

Robotzsarut csináltak a maláj vasúti dolgozókból, sisakkal nézik az utasok testhőmérsékletét