szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fiatalok, képzettek, hűségük pedig megkérdőjelezhetetlen: az Orbán-kormány fiatal államtitkárai sokszor főnökeiknél is vehemensebben védik a magyar érdekeket. Pár éve ez a pozíció még szakmai hozzáértést követelt, ma sokkal inkább politikai ugródeszka a magasra törő harmincas generációnak. A havi bruttó 1 millió 300 ezres fizetésért azonban sokat kell bizonyítani a párt felé.

Legyen akár egy minisztériumi épület előtt készített videó, konferenciákon való részvétel vagy parlamenti írásbeli válaszok tömkelege, nem könnyű manapság egy fiatal magyar államtitkár élete. Különösen igaz ez az Orbán-kormányra, ahol nagy teher nyomja a vállát azoknak, akik közvetlenül a miniszterek alatt dolgoznak. A hatalmasra duzzasztott minisztériumokban sok a munka, kevés a tárcavezető, a poszttal pedig gyakran jár együtt a napi 13-14 óra munka, a rengeteg utazás és az állandó készenlét.

Az adminisztráció persze sokat követel, de sokat is ad. A miniszterek tavaly saját hatáskörükben emelték meg helyetteseik fizetését, így ma

egy államtitkár havi bruttó 1,296 millió forintot vihet haza.

Jelenleg több mint hetven államtitkár dolgozik a minisztériumokban, igazán kiemelkedő azonban csak az lehet, aki a szakmai elhivatottság mellett a politikai hűséget is napról napra bizonyítja. Lehet valaki az adott terület legjobb szakértője, ha nem tud kellő vehemenciával sorosozni, ha nem védi meg Magyarországot Brüsszeltől és nem a bevándorlást tartja minden baj okozójának, akkor nem fog magasra jutni. Ez a kettősség pedig néha érdekes kombinációkat eredményez az Orbán-kormányban.

Rétvári Bence: az írásbeli kérdések doyenje

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára tökéletes példája annak, hogyan lehet fiatalon magasra jutni Orbán Viktor alatt. A politikus még csak 39 éves, de már kilenc éve államtitkár, négy, az igazságügyi tárcánál töltött év után már öt éve tölti be ezt posztját. Ennyi idő alatt pedig többször is bebizonyította már, hogy tökéletesen tud azonosulni a kormányzati kommunikációval. Bár a munkája nagy részét nem ez teszi ki, védjegyévé a parlamenti írásbeli kérdésekre adott válaszai váltak, melyekben tökéletesen tudja vegyíteni a cinizmust és a kormányzati propagandát.

Rétvári Bence
©

Egyik "kedvenc témája" a CEU elüldözése, melyről tavaly év végén Szabó Szabolcs független parlamenti képviselő több kérdést is feltett. Rétvári azonban nem ijedt meg a feladattól, hanem rögtön megtalálta a tökéletes választ:

Sokadik írásbeli kérdését látva a témában, nem kétséges, hogy nagyon próbál megfelelni Soros György elvárásainak. Bizonyára nem látja sok esélyét 2022-es újraválasztásának, így próbál munkát szerezni Soros György valamelyik szervezeténél

– írta az államtitkár.

Rétvári Ungár Péter LMP-s képviselőt hasonló módon az azonos nemű párok biológiájáról oktatta ki, amikor pedig Szelényi Zsuzsanna volt országgyűlési képviselő azt kérdezte tőle, mi lesz a kísérő nélküli kiskorú menekültekkel, ha bezárják a fóti gyermekotthont, szintén az Soros György neve köszönt vissza a válaszokból.

Az államtitkár szerencsére nem csak levélben szokott kommunikálni, előadó volt nemrég a budapesti demográfiai konferencián is, ahol a Szex és New York című amerikai sorozat íróját vádolta azzal, hogy tízezrek a szingli életmódot választották miatta a családalapítás helyett. (Miközben Candace Bushnell többször nyilatkozott arról, mennyire szeretne gyereket.)

A szingli életforma fő propagátorai kultúrát akarnak felépíteni arra, hogy az emberek ne akarjanak elköteleződni semmi mellett. Sem a házastársuk mellett, sem a nemzetük mellett, sem a vallásuk mellett, és egyfajta kozmopolita civilizációt képviselnek, ami a fogyasztást, a pillanatnyi örömöket helyezi előtérbe

– érvelt Rétvári, akinek nyilatkozatait olvasva még hosszú jövőt jósolunk az Emmiben.

Menczer Tamás: videók a Dunaparton

Nem jutott könnyű feladat Menczer Tamásnak, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkárának sem, de szóvivői teendői mellett így is mindig talál arra időt, hogy kiálljon a nemzeti értékek mellett. A sportriporterből a Szijjártó Péter vezette külügy sajtófőnökévé avanzsált, majd ebben a ciklusban már államtitkári címet szerző, és még mindig csak 36 éves politikus gyakran érzi szükségét annak, hogy a tárca Bem téri épülete előtt felvett videókban fejtse ki véleményét különböző kérdésekben, majd posztolja őket a Facebookra.

Így tett például idén májusban, amikor Judith Sargentini európai parlamenti képviselő állításaira reagált, bár elintézte annyival, hogy a holland politikus Magyarországgal foglalkozó, az EP-ben egy éve nagy többséggel elfogadott jelentés „minősített hazugságok gyűjteménye” és „a nő semmit nem tud Magyarországról”. Ironikus módon a politikus azt sem érti, Sargentini budapesti látogatása után miért nehezményezte, hogy egy hátsó kijáraton kísérték ki az épületből, ahol már kormányzati újságírók várták az utcán.

Menczer abból sem csinál titkot, hogy Orbán Viktorhoz hasonlóan ő sem tartja sokra a liberálisokat. A kormány keresztény újságíróknak tartott konferenciáján például így magyarázta el, mi a különbség a liberális és a kereszténydemokrata felfogás között:

A liberálissal szemben a kereszténydemokrata felfogás értékesnek tartja és támogatja, ha az egyén tesz a közösségéért, például családot alapít, gyermeket nevel, vagy éppen munkát vállal, és helyt áll a munkahelyén.

A liberális álláspont szerint a hagyományok, a vallás, a nemzet megkötnek minket, ezért szabadulni kell tőlük, a kereszténydemokrata felfogás szerint viszont ezek értékek, és meg kell őrizni őket – mondta.

Orbán Balázs: aki a trágyabakit is megússza

Az államtitkárok belső körébe tartozik Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára is. A Migrációkutató Intézet vezetői székéből politikai pályára lépett, 34. évében járó Orbán az utóbbi időben mindent meg is tesz azért, hogy bizonyítsa, jó választás volt a posztra. Néhány napja, amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság következő elnöke bejelentette, hogy Trócsányi Lászlónak a bővítés és szomszédságpolitika biztosi posztját szánja, a politikus sietett megjegyezni, hogy „Közép-Európa ellen és Közép-Európa nélkül ma nem lehet az unióban fontos döntést meghozni”.

Ez még kevés lenne ahhoz, hogy valaki államtitkári rangra emelkedhessen, Orbán viszont azon kevés politikusok egyike, aki hajlandó egy asztalhoz ülni ellenzéki képviselőkkel. Augusztus végén a Reformátusok szárszói konferenciáján Ungár Péterrel vitatkozott, ahol odaszúrt néhány fricskát az LMP-s országgyűlési képviselőnek. Orbán azt is elmagyarázta, miért olyan sikeresek a fideszes politikkusok, szerinte ehhez az kellett, hogy lejöjjenek "az izmus alapú politizálásról, amit az ellenzék a mai napig nem tud megtenni".

Orbán példája azt is bebizonyította: ha valaki megbízható és a végletekig lojális, akkor olyan bakikat is megúszhat, mint a Budapestet augusztusban beterítő trágyaszag körül kialakult hisztéria. Az elhíresült eset után Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő kérdezett rá, ki a felelős a történtekért. Az államtitkár válaszában azt írta, a szag az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok–Újbarok–Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott. Ezzel csak annyi gond volt, hogy sem Óbaroki Kerti Vasút Kft., sem pedig Bodomér település nem létezik.

Orbán Balázs
©

Egy politikai államtitkár azonban nem tud hibázni: bár benézett egy hoaxot, végül nem Orbán Balázsnak kellett felelnie érte, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal egyik vezető munkatársának, aki a vizsgálat szerint eljuttatta neki a téves információt.

Dömötör Csaba: a vakáció őre

„Tényleg ott tart az ellenzék, hogy a szemkilövetés után Gyurcsány Ferencet kiáltják ki vezetőnek? Itt tart az ellenzék?” – replikázott Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára az EP-választás után a Parlamentben. A 37 éves politikus volt az, aki megvédte Orbán Viktort is, mikor a DK számonkérte, hogy készülhet közös kép az azóta meg is vádolt Simonka Györggyel. Dömötör szerint nem volt semmi látnivaló: Orbán ugyanis az összes mandátummal rendelkező kormánypárti képviselőt meghívta a koccintásra (ahol a közös kép készült), a költségvetés elfogadása alkalmából. Majd rátért arra, egy olyan költségvetésről van szó, amely jól szolgálja Magyarország további erősödését, több pénz jut a családokra, a biztonságra és az adócsökkentés is folytatódik.” És sajnálkozott, hogy a DK nem szavazta ezt meg.

Az ő kérésére utasította vissza Kövér László házelnök a miniszterelnök horvátországi nyaralását firtató kérdést is, arra hivatkozva, hogy az a magánéletével kapcsolatos.

Dömötör kollégáihoz hasonlóan természetesen nemcsak egy témában tud nyilatkozni: a már említett demográfiai konferencián azt emelte ki, hogy a családpolitikát nem zárhatja korlátok közé a politikai korrektség, tabuk nélküli, őszinte párbeszédet kell folytatni a témában, bár az már nem derült ki, hogy ezalatt mit értett.

Dömötör Csaba
©

Maruzsa Zoltán: a pedagógusok védelmezője

Ha a nyilatkozatait nézzük, tökéletes helye van az Emberi Erőforrások Minisztériumában Maruzsa Zoltánnak, bár ő csak 42 évesen, néhány hete jutott el odáig, hogy helyettes államtitkárság helyett államtitkárként legyen felelőse a köznevelésnek. (Nyitó képünkön kinevezése látható.)

Persze eddig is mindent megtett az előléptetésért: a Magyar Időknek 2017 nyarán adott interjúban például kifejezetten frappánsan fogalmazta meg, hogy a hazafias és honvédelmi nevelés nem egy tantárgy, hanem egy „tartalom és életérzés”, ami már ma is megjelenik a történelemben, a földrajzban, de akár testnevelésórán is.

Maruzsa Zoltán
©

Ha valaki ezek alapján még kételkedett volna benne, hogy Maruzsa megérdemli a posztját, szeptember elejére valószínűleg az is eloszlott. Az államtitkár a Hír Tv-nek adott nyilatkozatával egyszer és mindenkorra elmagyarázta, miért nem jelent problémát, ha több száz tanár hiányzik a közoktatásból: mert

akkor legalább több helye lesz azoknak, akik frissen végeznek az egyetemeken.

Igaz, csak arról feledkezett meg, hogy a kezdő pedagógusok 30 százaléka egy év után elhagyja a pályát, további 30 százalék pedig akkor, ha már öt évet lehúzott egy iskolában.

Kovács Zoltán: Magyarország Twitter-huszára

Bár 50 évesen nem tartozik a legfiatalabb generációba, a lista nem lenne teljes, ha nem kerülne rá Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, aki a Twitteren szerez feledhetetlen pillanatokat. A szóvivő nemcsak a kormány aktuális üzeneteit igyekszik minél szélesebb körbe eljuttatni, és sokszor percről percre tudósítja Orbán Viktor beszédeit, hanem a Magyarországgal foglalkozó külföldi újságíróknak is szívesen beszól.

Kovécs Zoltán
©

Akkor sem fogta vissza magát, amikor a The Guardian újságírója Orbán Viktort Ali Hámenei iráni ajatollahhoz hasonlította.

Folytassa csak a hazug párhuzamok tweetelését, hogy a kereszténydemokrácia valahogy hasonlít egy iszlám köztársasághoz, és biztosan több követőre tesz majd szert a baloldali mocsarakból

javasolta Kovács.

Kovács persze nemcsak a közösségi médiában védi a magyar érdekeket, nemzetközi szóvivőként az Európai Unióval szemben folytatott hadjáratból is kiveszi a részét. Ilyen szempontból egyáltalán nem meglepő, hogy Magyarország brüsszeli meghallgatásáról Varga Judit igazságügyi miniszterhez hasonlóan azt mondta: az a bevándorláspártiak bosszúhadjárata Magyarország ellen, mert hazánk kiállt a migrációs politika ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik

Iványi Gáborékat támogató bolt nyílik

Mentesen, felelősséggel

Mentesen, felelősséggel

Egy levegővel 3 óra 42 percen át volt a víz alatt egy bálna

Egy levegővel 3 óra 42 percen át volt a víz alatt egy bálna