szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az LMP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolva magyarázta meg, miért nem lehet közös gyereke a homoszexuális pároknak.

„Ön kérdésében végig a felnőttek szemszögéből közelíti meg a helyzetet, és nem a gyermek szemszögéből. Emlékeztetném Képviselő urat, hogy azonos nemű pároknak nem jogi, hanem biológiai okokból nem lehet közös gyermeke.” - oktatta ki írásbeli válaszában Rétvári Bence államtitkár Ungár Pétert.

Az Index vette észre, hogy az LMP-s képviselő parlamenti írásbeli kérdésben fordult Kásler Miklóshoz, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjéhez. Két kérdést tett fel:

  • A Kormány álláspontja szerint, aki örökbe akar fogadni egy gyereket – legyen az homo- vagy heteroszexuális –, annak a számára „a gyermek egy tárgy, egy élvezeti cikk, a kiteljesedés, az önmegvalósítás eszköze”?
  • Ha egy gyermeket egy heteroszexuális pár sem kíván örökbe fogadni, de egy azonos nemű pár örülne ennek a lehetőségnek, akkor a kormány szerint a gyermek számára az a megfelelőbb, ha nem fogadja örökbe senki, és az a kívánatos, hogy ne kerüljön szerető családba?

A kérdés apropóját az adta, hogy Kövér László házelnök egy lakossági fórumon pedofíliához hasonlította azt a követelést, hogy a homoszexuálisok házasodhassanak és gyereket fogadhassanak örökbe. Ugyanakkor szerinte ez a hozzáállás nem igaz minden homoszexuálisra, mert "egy normális homoszexuális tudja, hogy a világ rendje micsoda, hogy ő így született, ilyenné lett. Próbál ehhez a világhoz alkalmazkodni úgy, hogy nem tartja magát feltétlenül egyenrangúnak".

Később a kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is kifejtette, nem tartják helyesnek, ha egy gyermeknek két apával kell felnőnie.

Kásler nevében Rétvári Bence parlamenti államtitkár válaszolt, aki összefoglalta, hogy "az alaptörvény kimondja, hogy Magyarország védi a házasság intézményét, mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot, mint a nemzet fennmaradásának alapját. A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony."

Rétvári ezután felidézi, hogy az örökbefogadás személyi feltételeiről a Ptk. rendelkezik, és eszerint "kizárólag házastársak által van lehetőség közös gyermekként történő örökbefogadásra, az élettársi vagy bejegyzett élettársi kapcsolatban élőknek erre nincs lehetősége.

A legjobb azonban csak ezután jön, a miniszter ugyanis a következőt üzeni a melegségét nyíltan felvállaló Ungár Péternek:

„Ha Ön nem képzelt helyzetből, hanem a mai magyar valóságból indul ki, akkor láthatja, hogy – főként meddőségi okokból – egy örökbefogadó házaspár helyén több másik is vár az örökbefogadás lehetőségére. Az örökbefogadás esetén mindenekfelett a gyermek érdekét kell nézni, erre utalt Házelnök úr is. A gyermek számára legnagyobb érzelmi biztonságot jelentő örökbe adás az elsődleges, ami az anyát és az apát jelenti" – tette hozzá Rétvári.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Kövér Lászlót is várják a meleg családban élő gyerekekről szóló konferenciára

Tévedett Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón, nincs megszorító értelmű jogi szabályozás a család fogalmára, és a melegek fogadhatnak örökbe gyerekeket. A kormány maga is így írt korábban a Velencei Bizottságnak. "A szexuális irányultság és nemi identitás nem kizáró körülmény", írta az Igazságügyi Minisztérium a Háttér Társaságnak, amely kerekasztal-beszélgetést szervez a szivárványcsaládok gyerekeiről, és amelyre Kövér László házelnököt is várják, aki nemrég homofób kijelentéseket tett.

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

800 lóerős hibrid lehet az új Mercedes S-osztály csúcsmodellje

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

És akkor egy magyar milliárdosnak lett egy nagyon rossz napja

Véresre verték a választási eredmény ellen tüntetőket Fehéroroszországban – Nagyítás képgaléria

Véresre verték a választási eredmény ellen tüntetőket Fehéroroszországban – Nagyítás képgaléria