szerző:
hvg.hu

Az internet népe és a fél magyar sajtó is a nyomában van annak a motorcsónaktulajdonosnak, aki vasárnap a Fidelitaséra erősen hasonlító módszerrel próbálta megzavarni az ellenzék főpolgármester-jelöltjének sajtótájékoztatóját. Az illetőt egyelőre nem sikerült megtalálni, de az már biztosnak tűnik, hogy a letakart lajstromszám miatt a rendőrség előtt kell felelnie. A Fidelitas azt mondja, nincs köze az akcióhoz, Tarlós István pedig azt állítja: ő nem rendelt ilyet.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Bár a zene és a módszer is különös módon egybevág, a Fidelitas azt állítja, nem az ő megbízásából zavarta meg vasárnap három kapucnis ember egy motorcsónakból Karácsony Gergely programbemutatóját.

Az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének sajtótájékoztatóját emlékezetes módon öt napja is ugyanezzel a cirkuszi indulóval igyekeztek túlharsogni, de azt akkor egy olyan kisteherautó platójáról bömböltették, amely történetesen a Fidelitas három hete bemutatott, "Budapest nem cirkusz" feliratú, a zuglói polgármester mellett a másik két főpolgármester-aspiránst, Puzsér Róbertet és Berki Krisztiánt bohócként beállító plakátját hurcolta körbe Budapesten - vagyis nagyjából egyértelmű volt, hogy a Fidesz ifjúsági szervezete áll az akció mögött.

A vasárnapi, motorcsónakos esetnél ugyan nem volt plakát, vagy egyéb, a Fidelitasra utaló jel, és a rendzavarásban részt vevők is kapucnival takarták el az arcukat, a kivitelezés módja alapján alighanem ez utóbbi sem független a Fidesz kampányát korábbi választások idején is többször megtoló ifjúsági szervezetétől.  

©

A Fidelitas nevében Nagy Máté sajtós a hvg.hu megkeresésére hétfőn azt írta, "a kérdéses akciót nem a Fidelitas szervezte”, ezek után pedig értelemszerűen nem is válaszolt az akció célját, a motorcsónak tulajdonosát és esetleges bérlésének költségeit firtató kérdéseinkre sem. Ahogy arra sem, mennyibe kerül pontosan és miből finanszírozza a Fidelitas a szeptember elején indított  "Budapest nem cirkusz" kampányt.

A saját kampányunkkal kapcsolatban konkrét összeget egyelőre nem tudunk közölni, a törvényeknek megfelelően minden benne lesz a Fidelitas éves pénzügyi beszámolójában"

 – zárta válaszát Nagy Máté.

A letakart lajstromszámú motorcsónak tulajdonosát közben vasárnap délután óta próbálták megtalálni több közösségi oldalon és nem kormánypárti orgánumok szerkesztőségeinek munkatársai, így mi is. Karácsony Gergely programbemutatójának megzavarói ugyanis viszonylag amatőr hibát követtek el: a ragasztószalag, amivel igyekeztek lefedni a hajó azonosítására alkalmas lajstromjelet, rövid idő alatt átázott, a nagyított képeken pedig látszik a szám.

Ennek ellenére a tulajdonosok egyelőre nem lettek meg – a hajózási ellenőrzési és engedélyezési feladatokat ellátó, jelenleg a Budapest Főváros Kormányhivatala, korábban a fejlesztési tárca alá tartozó hatóság cikkünk megjelenéséig nem válaszolt a hvg.hu megkeresésére, hogy a ki a motorcsónak tulajdonosa, illetve üzembentartója, belső, hatósági információk alapján pedig úgy tudjuk, nem is valószínű, hogy elküldik az adatot, mert ilyet csak a rendőrség, az adóhatóság, az ügyészség, és bíróság megkeresésére adhatnak ki.

Az Index egy olvasója segítségével hétfő délutánra ugyan megtalálta hajót, de csak addig a Római-parti csónakházig jutottak, ahonnan a rendzavarók vasárnap el-, illetve visszavitték a járművet, a hajósklub vezetője ugyanis nem árulta el, hogy kié a hangfallal felszerelt motorcsónak, csak azt, hogy azt a megadott időpontban a tulajdonos vezette.

Az illetőnek viszont – akárki is legyen – hamarosan azonosító jellel való visszaélés miatt kell felelnie, a hajók lajstromszáma ugyanis ugyanazt a szerepet tölti be, mint az autóknál a rendszám: a beazonosíthatóságot szolgálja, emiatt letakarni szabálytalan. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a hvg.hu megkeresésére hétfő délután ugyanakkor még azt írta, egyelőre ismeretlen tettessel szemben indították el az eljárást.

A letakart lajstromszámú csónak ügyében Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd országgyűlési képviselője hétfőn levelet írt Pintér Sándor belügyminiszternek, a jobbikos Tokody Marcell pedig feljelentést tett közlekedési szabálytalanság miatt.

A Fidelitas mondandójára és módszereire hajazó akcióról szerettük volna megkérdezni a Fidesz önkormányzati választási kampányfőnökét is, de Kósa Lajost egyelőre nem értük el.

Tarlós István főpolgármester az esetről az alábbiakat írta a hvg.hu-nak:

Én nem irányítom a Fidelitas akcióit, nem is kértem semmi hasonlót, mint ami történt. Azt azonban szeretném megjegyezni, hogy Karácsony emberei több alkalommal szintén megzavarták az én rendezvényeimet. Ez történt – még a Tordai-eset előtt –, amikor a Dohány utcában hangosbeszélőkkel jelentek meg egy eseményen, ahol jelen voltam, csak én nem kezdek el ettől azonnal sipákolni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

A szegénységgel foglalkozó közgazdászok kapták az idei Nobel-díjat

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Lakner: Nem hittem volna, de Orbánt utolérte a saját őszödi válsága

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

Deutsch Tamás egy keleti bölcs optimizmusával értékelte a választásokat

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

47,2 százalék szavazott fél 7-ig

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

A négy évvel korábbinál magasabb a lengyel választási részvétel

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott

Az én hetem: Parti Nagy Lajos smúzrémült martalócokat látott