szerző:
hvg.hu

Egyre fokozódik a kampány az önkormányzati választások előtt, közeledik a Trócsányi-féle uniós meghallgatás - itt a Kormányinfó Gulyás Gergellyel, kövessék velünk élőben! Cikkünk frissül.

Kormányülés volt szerdán, erről Gulyás Gergely miniszter tájékoztatott a csütörtöki kormányinfón. A kormány elemezte az új olasz kormánnyal kialakult európai helyzetet, Orbánék szerint "bevándorláspárti politika veszi kezdetét" itt, mert baloldali lett az olasz kormány, mondja Gulyás, vagyis megnyitották a határokat, befogadják a menekültekkel teli hajókat, ez pedig meghívót jelent a menekülteknek, több százezer ember érkezhet, mondja a miniszter.

A leköszönő Európai Bizottság újabb frontot nyitott a kötelező menekültkvóta ügyében, mondja Gulyás, de a határvédelemre nem akarnak pénzt adni. A kvóta szerinti elosztásban nem, de kiszállításban szívesen részt veszünk, mondja Gulyás, vagyis szívesen segít, hogy a tartózkodási engedéllyel nem rendelkező migránsokat hazaszállítani.

Kiadjuk Ciprusnak Ahmed H.-t is a sokat szidott dublini egyezmény alapján, jelenti be Gulyás. A terrorcselekmény miatt elítélt, majd kitoloncolt férfinak hónapok óta keresünk befogadó országot, eddig sikertelenül, most a dublini egyezmény értelmében oda küldik vissza, ahol belépett az unió területére.

Elindul a középiskolás diákok ingyenes külföldi nyelvtanulását segítő program, kéthetes nyelvtanfolyamon vehet részt sok 10-11. évfolyamos diák, 140 ezer gyereknek lesz erre lehetősége. Az ingyenes tankönyvprogram és étkeztetés a kormány esélyegyenlőséget segítő lépése, mondja Gulyás.

A hajléktalanprogram: 9 aluljárót lezár a kormány Budapesten (ez a hvg.hu által megszellőztetett terv, itt és itt írtunk róla), és 2,1 milliárd forintot fordít 85 nappali melegedő meghosszabbított nyitva tartására és 130 új férőhelyet létesít a kormány. Az aluljáróknál a felszínen lehet megoldani a közlekedést.

Kérdezik Gulyást a 444-es Karácsony-féle felvételről, Gulyás szerint maffiaviszonyok vannak a baloldalon, ez látszik a felvételből, "szolidáris vagyok Karácsony Gergellyel", mert megfenyegették a családját a szocialisták. A Fideszen belül soha nem szivároghatna ki ilyen felvétel, mert ott teljesen más a politikai kultúra, a felvételen hallottaktól Gulyás irtózik. Szánalmas, hogy Karácsony ebben a helyzetben a Fideszre mutogat, a baloldalon az emberek felveszik egymás beszélgetéseit, ez mindent elmond, mondja Gulyás. Politikai viták kapcsán csak végső esetben indít peres eljárást a kormány.

Nincs már migrációs válsághelyzet, legalábbis akkor, ha a kvóta szerinti menekültelosztásról van szó, mondja Gulyás Gergely a máltai menekültelosztási ötletről, amit a kormány megint elutasít. A kvótaelosztás ugyanis csak átmeneti, kétéves időszakra szólt, mondja Gulyás, ez ma már nem áll fenn. Ez meglepő, hiszen a tömeges migráció okozta válsághelyzetet épp az elmúlt hetekben hosszabbította meg a kormány. Kérdésre, hogy a máltai projekt egy hat hónapos, önkéntes alapon nyugvó pilot program, miért jön a kormány a kötelező kvótákkal, Gulyás azt mondja, az ötlet ott van a bizottság asztalán.

Trócsányi László meghallgatása is közeledik, tart-e a kormány valamitől a biztosjelölt üzleti kapcsolatait vizsgáló mai JURI bizottsági esemény előtt? Gulyás: a kormánynak egy jelöltje van, az őt ért támadások mondvacsináltak. Nem vesz részt az ügyvédi irodája munkájában, felfüggesztette tevékenységét.

A magyar-orosz tárgyalások is közelednek, a Nemzetközi Befektetési Bank nem lesz téma, Gulyás azt mondja, nem látja, hogy erről kéne most beszélni.

Fürjes Balázs tárgyal a Liszt Ferenc Repülőtér fapados "karámjának" elbontásáért, még egy nyár nem mehet le így, állatokat sem lehet olyan melegben tartani, amilyen meleg ott volt, mondja Gulyás, be is lehetne tiltani a karámot, de egyelőre tárgyal a kormány.

Gyöngyöspata: kártérítést kaptak a roma diákok a szegregáció miatt, egy felmérés szerint a roma gyerekek 46 százaléka szegregált iskolában tanul, nem tart-e perek indulásától a kormány? Gulyás szerint meg kell várni a Kúria felülvizsgálati kérelmét, hogy kimondhassuk, tényleg szegregáció történt. Az oktatás az út a cigányság felzárkóztatásához.

Mengyi-ügy: hogy kommentálja a kormány a 4 évre ítélt volt fideszes képviselő ügyét. Gulyás: tiszteletben tartják a bíróság döntését, kizárták a pártból, ebből is látható, hogy nem sérült Magyarországon a jogállamiság. A szintén fideszes Simonka-ügyben megillet mindenkit az ártatlanság vélelme.

Kérdezik Gulyást a szombathelyi Hende Csaba-féle "hazaáruló"-skandáltatásról. Gulyás: Hende nem használta ezt a kifejezést, ellenfele, Nemény András viszont igen. Gulyás látta a videót, szerinte a "közönség véleménynyilvánítása" is lehet hasonló, mint Nemény Andrásé.

A forint árfolyamának alakulása: reméli Gulyás, hogy nem szabadul el a benzinár Magyarországon, de az olajár befolyásolását "sajnos" nem tudja Magyarország meghatározni. Forintárfolyam: a viszonylagos stabilitást kell elérni, a nagy kilengéseket el kell kerülni. A kormánynak nincs árfolyamcélja, az az MNB hatásköre. Gulyás nem aggódik az árfolyam miatt.

Gulyás nem árulja el, ki lesz helyette alelnök a Fideszben, ami a hétvégén tartja a kongresszusát.

Zente-ügy: Gulyás örül a közadakozás sikerének, az OEP dönt a kérdésben és az egyéni kérelmekben.

A leragasztott lajstromszámú hajó é a csuklyás megzavarók a Karácsony-rendezvényen: Gulyás szerint mindenkinek be kell tartani a szabályokat, Gyurcsány alatt leragasztott azonosítószámú rendőrök vertek embereket. A terroristák nem bömböltetnek hangfalakat nyilvános helyen. A rendőrségnek ezt vizsgálnia kell, de ez nem olyan súlyos eset. A rendőrség kiválóan végzi a munkáját.

Orbán Viktor kijelentette, fele-fele lett a médiaegyensúly Magyarországon, Gulyás szerint arról beszélt, nálunk kiegyensúlyozottabb a helyzet, mint Nyugaton, ahol zöld-vörös-kommunista sajtótúlsúly van.

Tarlós István azt mondta, nemcsak az alákérdező sajtóba kell elmenni, míg Orbán Viktor kijelentette, nem megy bele bikaviadalokba. Gulyás: jövő januárban Orbán tart egy Kormányinfót, amúgy annak ad interjút, akinek akar. Gulyás maga Tarlóssal ért egyet inkább.

Reptéri gyorsvasút: a következő EU-s ciklusban az első helyen lesz a megvalósítása, a tervezésről a döntés már megszületett. Először döntés kell a nyomvonalról, aztán kezdődik a tervezés. Konkrét évszámot Gulyás nem mond, hogy mikor készülhet el.

Az EMIH és a kormány közötti megállapodásról: a korábbi megállapodásokhoz hasonló megegyezés született.

A pénteki klímasztrájk: visszataszítónak tartja az egészet Gulyás Gergely, komoly teendők vannak klímatéren, de ehhez nem jó "16 éves beteg kisgyerekeket" felhasználni, utal Greta Thunbergre. A hvg.hu kérdésére azt mondja, az Asperger-szindróma betegség.

Novemberben fizet a tervek szerint a kormány kompenzációt a nyugdíjasoknak a nyugdíjprémiummal együtt.

A minisztériumok Várba költözése: 1,5-2 éven belül elkészül a Pénzügyminisztérium új épülete, a Belügyminisztériumnál még csak tervek vannak.

13904 kérelem, 7000 határozat van nagycsaládos autóvásárlás-ügyben, a márkák a következően oszlanak meg: Dacia 24, Opel 13, Skoda 9, Ford 5-5 százalék. Aki drágább kocsit akar venni, de 3 gyereket vállal, azt támogassa a kormány, a társadalom, ez esetben ők a jövőért tesznek, megérdemlik a pénzt.

Rogán Antal új lakása: felvet-e bármilyen aggályt, ha egy milliárdos állami megrendeléseket elnyerő vállalkozótól bérel lakást Rogán és családja? Ez magánügy, Rogán bérel egy ingatlant üzleti alapon.

A hvg.hu kérdésére Gulyás Gergely továbbra is elfogadhatatlannak nevezte, hogy bármely jelölt az önkormányzati választáson rasszista kijelentéseket tegyen, Molnár Oszkár esetében azonban arra figyelmeztetett, hogy az edelényi polgármester-jelölt függetlenként indul.

Arra a felvetésre, hogy Molnár a Fidesz támogatását élvezi, megígérte, hogy utána néz az ügynek, de az elmúlt évek választási eredményeit látva csekélynek tartja annak a jelentőségét, hogy kihátrálnának mögüle.

Megkérdeztük, mit szól ahhoz, hogy a NAAK Zrt. 32 millió forintos pályafelújítási és karbantartási szerződést között a MÁV Zrt-vel, amelyhez a szükséges kőanyagot a Dolomit Kft. gánti telephelyén lehet felvenni. Mindkét cég Orbán Viktor családjához köthető, Gulyás Gergely azonban erre csak annyit mondott: ha ők adták a legjobb ajánlatot a közbeszerzésen, akkor nem aggályos.

Az sem derült ki, hogy ki fizeti a Fidelitas kampányát. A miniszter szerint az egyesületi formában működő ifjúsági szervezetnek kötelessége minden év végén nyilvánosságra hoznia a pénzügyi beszámolóját, onnan majd kiderül.

„A kormány biztosan nem” – tette hozzá. Hiába próbálkoztunk tovább, hogy de a Fidesz finanszírozta-e, azzal hárított, "ő már kifutó alelnök" a tisztújítás előtt.

Azt pedig külön kérdésre cáfolta Gulyás, hogy a tárgyaszag hoax miatt bárkit is elbocsátottak volna. Mint mondta, az érintett Pest Megyei kormányhivatal vezető munkatársát nem elbocsátották, hanem csak vezetői megbízatását vonták vissza, azóta egy másik pozícióban dolgozik ugyanott.

Tesz-e a kormány valamit azért, hogy a babaváró hitelből ne lehessen állampapír pluszt venni? Nem vizsgálja a forrást a kormány, tehát ezzel nincs gond.

Ha elválnak a szülők, miután felvették a babaváró hitelt, akkor a kamat kedvezmény megmarad-e? Ezt nem tudja Gulyás, meg kell nézni.

A demokratikus véleménynyilvánítás része az orvosi kamara nagygyűlésén történt kifütyülés, mondja Gulyás Gergely.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Zugszállodája van egy fideszes képviselőnek

Zugszállodája van egy fideszes képviselőnek

Hamarosan ön is vehet egyet Putyin limuzinjából

Hamarosan ön is vehet egyet Putyin limuzinjából

A 8-as Golf a legjobb, ami a VW-val történhetett – kipróbáltuk

A 8-as Golf a legjobb, ami a VW-val történhetett – kipróbáltuk

Ferencváros sem fizet a szabadságokért a leváltott fideszeseknek

Ferencváros sem fizet a szabadságokért a leváltott fideszeseknek

Gyermekpornográfia miatt körözött ír férfit kaptak el Budapesten

Gyermekpornográfia miatt körözött ír férfit kaptak el Budapesten

Csúcstechnológiás eszközökkel állítják lábra a mozgáskorlátozottakat Pécsen

Csúcstechnológiás eszközökkel állítják lábra a mozgáskorlátozottakat Pécsen