szerző:
Tetszett a cikk?

Tarlós István soha nem kapott még annyi szavazatot, mint most, mégis bukás lett a vége. De nem egyedi eset az övé, és hiába hangoztatja a kormány és holdudvara, hogy sikert értek el, ez bukás, és el is mondjuk a két fő okát.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Napok óta hangoztatja a közmédia, hogy a Fidesz összességében is jóval több szavazatot kapott, mint az ellenzék. Ez számokban azt jelenti, hogy míg a kormánypártokra több mint 1 millió 800 ezer választópolgár, addig az ellenzéki pártokra 1 millió 360 ezer ember adta le a voksát. Közben a kormányközeli elemzőintézet, a Nézőpont honlapján olyan hírek vannak még a választást megelőző napokból, amelyek szerint „Tarlós győzelme nem kétséges” és „elfordulnak a baloldaliak Karácsonytól”.

©

Az eredmény ismert. Budapest főpolgármestere Karácsony Gergely lett, a fővárosi kerületek többségében is az ellenzék győzött, valamint 23 megyei jogú városból megszereztek 10-et, öt éve ez a szám három volt. (Igaz, a 19 megyei közgyűlést öt éve, most is elvitte a Fidesz, de ez az a testület, aminek jelenleg szinte semmilyen hatásköre nincs, és döntően a kisebb településeken élők szavazatát konvertálja mandátummá.)

A Fidesz 13 év, a 2006-os választások után először veszített jelentős pozíciókat és döntő befolyást. Kialakult egy új politikai rend, aminek a nevét még nem tudjuk, csak azt, hogy már nem centrális erőtér, valami olyasmi, mint a centrálist megelőző duális erőtér, csak a baloldalon most nem egy tömb áll, hanem egy összeállt heterogén társaság, amelyben a Jobbik is ott van.

©

A Fidesz-bukás egyik oka a Kubatov-lista és a részvétel (országosan ez nagyon magas, 48,58-os volt). A kormánypártok szavazótáboráról az általános elfogadott nézet, hogy egy masszív, nagyjából kétmilliós tömeg, akiket kis túlzással név szerint ismernek (ez a Kubatov-lista), nekik kampányolnak, őket viszik szinte kézen fogva szavazni. Ha megnézzük a fővárosi Tarlós-kampányt, akkor az a Fidelitas Karácsonyt provokáló akcióit leszámítva tényleg észrevehetetlen volt, a kormánypártok csak a saját szavazóikat mozgatták, a cél egyértelmű volt: alacsony részvétel mellett minden fideszes menjen el, miközben a kormányváltást akarók, de saját párttal nem rendelkezők maradjanak otthon.

A Kubatov-lista és az adatbázisok az eddigi választásokon ugyanis elegendők voltak a kényelmes győzelmekhez, de most bebizonyosodott, hogy a névsor hatása véges, annak frissítése, illetve bővítése pedig nem történt meg az utóbbi években, ráadásul a gyors hangulatváltásokat hozó közösségi háló hatásával nem tudja felvenni a versenyt. Sőt, ahogy a Népszava írja, sokan dühösek a vidéki fideszesek közül a pártközpontra. „Az eddig bevált, bevett sémák szerint dolgoztunk, de a korábbiakhoz képest feleannyi aktivistával, ugyanis sokan elszivárogtak az elmúlt években” – mondta egy kormánypárti forrása a lapnak. Vagyis a Fidesz rutinból akarta megoldani a választást, de ahogy a lapnak is mondta beszélgetőpartnere, a kampányban is látszott, sokkal jobban érdeklődnek az emberek a választás iránt, mint korábban.

©

Azért is bukhatott a Fidesz, mert a Kubatov-lista nem akar, nem is tudna azokra célozni, akik nem tűzön-vízen mennek a Fidesszel. Ahogy a Nolimpia után mondta Török Gábor lapunknak, Orbán Viktor és környezete akkor vak volt az ellenzéki térfél olimpiaellenes aktivitására; ahogy most is vakok voltak, senki nem látta előre (főleg a 2018-as részvétel után, amikor ugyan magas volt, de az a Fidesznek kedvezett), hogy a nem fideszesek mennyien mennek el, illetve mennyi olyan fideszes lesz, akit otthon tart a Borkai-botrány. Szintén láthatatlanok maradtak a Fidesz és kutatói előtt a rejtőzködő szavazók, azok, akik elmennek ugyan szavazni, de pártpreferenciájukat titkolják.

A bukás másik oka a Nézőpont és a Századvég kampány során közölt számai lehetnek. Volt olyan pillanat, amikor a kormányközeli elemzőintézetek egyike, a Nézőpont 18 százalékpontos előnyt mért a később legyőzött Tarlós Istvánnak. Az olló szűkült, és bár az utolsó mérés idején már „csak” 6 pont volt Karácsony hátránya, az erre figyelő és ezt feltétel nélkül elfogadó Fidesz-közönség mégis azt érezhette, hiába kopogtat vagy hívja telefonon az őt szavazásra rábíró, Kubatov-listát szorongató Fidesz-aktivista, ennek a választásnak nincs tétje, Tarlós nyeregben van. Közben a Századvég oldalán arról szóltak (és szólnak most is) a hírek, hogy „a baloldali szavazók is Tarlós győzelmét várják – Karácsony esélytelen”.

©

A választási hajrában egy rendezvényen már óva intették Tarlóst, hiába vezet, a Fidesz szavazói elkényelmesedtek, de akkor már nem volt idő korrekcióra, nem lehetett felrázni a szavazókat.

Az akolmeleg hangulat megteremtése országos célja volt a Fidesznek, de a közhangulat nagyon nem találkozott a tervezőasztalon elképzelt és megvalósítani szándékolt Fidesz-világgal. A választás napján, az utolsó órákban a Fidesz úgy próbált szavazásra buzdítani, hogy „a kommunisták mind szavaznak – legyünk ott mi is”, amivel szintén nem tudták mozgósítani a bizonytalanokat.

A centrális erőtér vége új politikát követel a Fidesztől is, az eddigi technikák szavatossági ideje lejárt. G. Fodor Gábor egyszer politikai terméknek nevezte a polgár kifejezést. Ez az a szó, ami 2010-ben újra kormánypártot csinált a Fideszből. A „polgár”-t felváltotta a „Soros”, több választási győzelmet köszönhetnek ennek. De a Kubatov-lista és az altató jellegű kutatások, a sorosozás és a menekültekkel való riogatás helyett várható, hogy megint előáll valami újjal a Fidesz.

A fent leírtak nem csak a fővárosra vagy a nagyvárosokra jellemzők. A G7 összesítése szerint ugyan mindig a Fidesz ellenőrzi a vidéki városok lakosságának többségét, de rengeteg területet és embert vesztett. Tízezer főnél nagyobb vidéki városokban négymillió ember él Magyarországon, összesen 136 ekkora településen. 2010-ben és 2014-ben a Fidesz tarolt ezekben a városokban, a legutóbbi választás után a lakosság 75 százalékát vezette fideszes polgármester, most viszont 700 ezer olyan ember van, akiknek már nem fideszes a polgármestere. 2,93 millióról 2,2 millióra csökkent a kormánypárti irányítású vidéki városok lakossága.

Abban a kormányoldalon és az ellenzéki térfélen is egyetértenek, a 2022-es választási felkészülés már október 14-én, a helyhatósági választás másnapján elkezdődött. Az biztos, hogy merőben új kampányfogások és -technikák várnak ránk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Karácsony Gergely: Két levelet írok meg a beiktatásom napján

Segítség a CEU-nak, szövetség a nem fideszes irányítású városoknak, rögtön az első közgyűlési ülésen számos döntés - Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester a józsefvárosi Patyolat Bárban tartott sajtótájékoztatót.

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Se a Tescónál, se az Auchannál nem tudtak még megegyezni az idei bérekről

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

Egyre többen kapnak átlag feletti nyugdíjat

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság