szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Segítség a CEU-nak, szövetség a nem fideszes irányítású városoknak, rögtön az első közgyűlési ülésen számos döntés - Karácsony Gergely frissen megválasztott főpolgármester a józsefvárosi Patyolat Bárban tartott sajtótájékoztatót.

Ma már másodszor szólal meg Karácsony Gergely főpolgármester (ez volt az első interjúja), ezúttal Budapesten a Patyolat Bárban ült le válaszolni a kérdésekre. Az eseményen jelentős külföldi sajtóérdeklődés volt tapasztalható.

Itt nézhetik élő Facebook-közvetítésünket:

Barabás Richárd Párbeszéd-szóvivő a legelején elmondta, hogy az újságírók fejenként egy-egy kérdést tehetnek majd fel.

Karácsony Gergely megköszönte a jelentős érdeklődést. Azt mondta, azért itt tartja a sajtótájékoztatót, mert itt jelentette be annak idején, hogy indul az előválasztáson. És azért is, mert itt tartott házkutatást a rendőrség Pikó András VIII. kerületi, akkor még csak polgármester-jelölt irodájában a választás rendje megzavarása gyanúja miatt. Karácsony szerint politikai indíttatást lehetett sejteni a vegzálás hátterében.

©

Nem az ellenzék, vagy az ő saját sikere ez a győzelem, hanem a budapestieké, mondja Karácsony. Világos üzenetet küldtek a magyarok az ország irányítóinak és a világ politikusainak. Egy szabadabb és zöldebb Budapest létrehozása a cél, mondja a megválasztott főpolgármester, és nem vagyunk tévedhetetlenek, folytatja, fogunk hibázni, de őszinték leszünk mindig, és mindenkinek a kiszámítható partnere igyekszünk lenni.

Én egy nagyon normális főpolgármester szeretnék lenni, mondja Karácsony, és a normalitás szabályai szerint szervezi majd a partnerséget, együttműködést is. Tarlós István méltányos ellenfél után egy korrekt barát tud majd lenni, mondja.

A konkrét tervekről: csütörtökön lesz jogerős a választási eredmény, eztuán lehet meghatározni, mikor lesz az első, alakuló fővárosi közgyűlési ülés. A napirenddel viszont már előre készülnek, és csak azt fogják tenni, amit ígértek, "tudom, ez furcsa a magyar politikában".

Az első csomag egy átláthatósági csomag lesz, az Ez a minimum csomag programba ágyazása. Ez így volt a zuglói önkormányzatnál is az első ülésen 2014-ben. A másik csomag pedig egy zöld csomag lesz. Budapest kihirdeti a klímavészhelyzetet több európai városhoz hasonlóan, ami egy szimbolikus dolog lesz.

A Városháza Budapest egyik legközpontibb terét parkolónak használja, ebből park lesz, nyitott, szabadon bejárható tér, erről is dönteni fognak, valamint a római parti mobilgát és a Városliget ügyében is lesz döntés már a legelső ülésen.

És lesz egy szociális csomag: a 14 éven aluliak ingyenes közlekedése felé tett első lépés az lesz, hogy már idén ingyen utazhatnak a 7 évesek is (eddig csak hat éves korig volt ez így), és a regisztrált álláskeresők is. Megalakul egy fővárosi érdekegyeztető tanács is.

©

Október 23-át is máshogy ünnepli Budapest, kinyitják a majdani közpark területét, és a 30 éves köztársaságról szóló kulturális tárlat, program kap itt helyet.

Karácsony még októberben létre akarja hozni a Szabad Városok Szövetségét, a nem Fidesz irányítású városok tapasztalatcserélő helyét.

Pénteki első napján két levelet ír meg a főpolgármester, egyet Orbán Viktornak, jelezve, hogy készen áll a partnerségre, és találkozót kér. A másik levél pedig Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának megy majd, minden segítséget felajánl a Bécsbe üldözött egyetemnek.

Innentől a sajtó kérdései következnek:

Hogyan adaptálhatók a győzelem tanulságai a 2022-es választáson, és hogyan lehet partneri viszony egy politikailag ellenfél kormánnyal? Karácsony szerint fontos, hogy az ellenzéki politika nem egy hagyományos ellenzékiség, hanem hogy különböző csoportok egyáltalán képesek-e bármilyen szinten érvényesíteni az akaratukat és érdeküket. Ezért volt jó ötlet átadni a döntést a választópolgárok kezébe az előválasztásokon. Főpolgármesterként ő minden budapestit képvisel, és így nem ellenézki politikus lesz a polgármesteri székben. Más típusú kormányzást kell mutatni, és ha ez tetszik majd az embereknek, akkor az nagyobb reményekre jogosít majd fel az országgyűlési választásokon.

A klímavészhelyzet kihirdetése szimbolikus lépés, ismétli meg, át kell gondolni Budapest klímastratégiáját, ami nem elég bátor. Újra kell indtani a panelprogramot, mert az energetikai hatékonyság nem elegendő, és parkokat is létre akar hozni Karácsony.

Segíteni kell a hajléktalanokat, bővíteni kell a hajlékkal nem rendelkezők lakáshoz jutásának lehetőségét a melegedők mellett, de ez hosszabb távú cél.

Mihez kezd majd a rossznak tűnő fővárosi gazdasági helyzettel? Ezt még vizsgálni kell, évi 80 milliós deficittel működik a város, ez magas, az államnak kellene az adósságállományt konszolidálni.

A Városliget ügyében a főváros még tájékozódik, hogy megtámadhatóak-e a már kiadott építési engedélyek, és módosítani fogja az építési szabályzatot. Minden jogszerű eszközzel élni fog Budapest, mondja Karácsony a hvg.hu kérdésére, minden lehetséges eszközzel élni fognak. A múzeumok építését elítéli a főpolgármester, minden más ligeti fejlesztést támogat.

A stadionok és sportlétesítmények ellen azt mondja, hogy ezek drágák, a felépülő komplexumok fenntartása szintén sok pénzt emészt fel, ezek soha meg nem térülő beruházások. A másik pedig, hogy ezek nagy zöldterületeket szüntetnek meg. Amíg a törvény vétójogot ad a főpolgármesternek ezekben a beruházásokban, ezekkel élni fog.

Nemrég jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy lezárnak kilenc aluljárót Budapesten télire, hogy ne ott melegedjenek a hajléktalanok. Ezt, bár nem tartja jónak, Karácsony nem támadja, más eszközökkel igyekszik orvosolni a társadalmi kárt. A hajléktalanság és nem a hajléktalanok ellen kell küzdeni. A hajléktalanok eltüntetése esztétikai kérdéssé teszi ezt a szociális kérdést, ez elfogadhatatlan.

Az ellenzék kampánya hasonlított az isztambuliéhoz vagy a varsóiéhoz, nem politikai csatározások kerültek fókuszba, hanem a választók igényei, válaszolja kérdésre.

A politikai népszerűség múlékony, nem szabad hátradőlni, ugyanakkor értékelni kell a mostani eredményt, mondja Karácsony. A megkapott bizalmat meg kell szolgálni.

Szabályozni kell a turistabuszokat és turistahajókat, lehet, hogy utóbbiak nem működhetnek a belvárosban hajóként, csak kikötve, a buszoknál is korlátozás jöhet, de erről még konzultálni kell.

Az autóforgalomban is változások jönnek, túl sok autó közlekedik a városban, kellene a dugódíj, erről népszavazás várható, de lehet, hogy ennek a szabályozása kicsúszik ebből a ciklusból.

Orbán Viktor még nem gratulált neki "nem tudja a telefonszámomat", de idővel csak eljön ez is, mondja Karácsony.

Ezzel zárul a sajttájékoztató.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

A Városliget Zrt. szerint Karácsony fegyvertelen a Liget-projekt ügyében

Karácsony Gergely megakadályozná, hogy a Városligetben megépüljenek azok az épületek, melyeknek még nincs építési engedélye. A hvg.hu kérdésére a Városliget Zrt. azt írta, minden épületnek van már építési engedélye, a fővárosnak pedig nincs jogi hatásköre a fejlesztések tekintetében.

hvg.hu Itthon

Karácsony jövő héten tárgyalna Orbánnal

Karácsony Gergely szerint racionális, hogy a miniszterelnök eddig békülékeny hangot ütött meg a választás után, fő forgatókönyvként nem azzal számol, hogy a kormány nem ad majd pénzt valamire, de Budapest szerinte már most jobb helyzetben van. Úgy látja, a Fidesz elkényelmesedett a választás előtt.

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Meddig elég még a tárhelyem a Google-nél? Mikortól kell fizessek a fotóim tárolásáért?

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Magyar EP-képviselők: Az Európai Unió végét jelentheti, ha engednek Orbánnak

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok