szerző:
hvg.hu

Gulyás Gergely a főpolgármesterrel való tárgyalásokról tájékoztat, illetve a középfokú nyelvvizsgával kapcsolatos visszakozásról is beszél. Változik a közbeszerzési törvény. Fekete-Győr András román ügynök. Debrecen nem lesz új magyar főváros. A kórházak finanszírozásában rendszerhiba van – mondja a Miniszterelnökséget vezető miniszter 9 év Fidesz-kormányzás után.

Ülésezett a kormány szerdán, az első napirendi pont Budapest volt, Gulyás Gergely azt mondja, az álláspontok megismerése volt a fő célja az első találkozásnak a kormány és Karácsony Gergely között. Megismétli, nem akarja erőltetni a kormány a főváros beruházásait az önkormányzatok avagy a főváros akarata ellenére.

Minden korábbi jogszabályi kötelezettségét tartja a kormány – mondja Gulyás. "A kormány nem boldog a főváros akaratát illetően" – mondja Gulyás, aki szerint a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztését töri derékba Karácsony, utal ezzel a Liget Projekt Új Nemzeti Galériára vonatkozó elutasító megítélésre, tudniillik, azt a főváros nem akarja megépíteni. Karácsony nem akarja megszüntetni a BKK-t Tarlóstól ellentétesen. Az atlétikai vb stadionjáról november végéig fog nyilatkozni Karácsony, a kézilabdacsarnokot és a Bozsik Stadiont pedig támogatja – mondja Gulyás. Vagy vidéken szervezik meg az atlétikai vb-t, vagy lemondják – mondja Gulyás később.

A Budapest-törvényt azért nem fogadta el a kormány, mert a szabályozás adott és jó, egy külön törvény csak politikai termék lenne.  

Az Egészséges Budapest programra 42 milliárd forint van a központi költségvetésben, Gulyás bízik a korrekt munkakapcsolatban a politikai nézetkülönbségek ellenére.

Eláll a kormány a felsőfokú felvételihez kötelező középfokú nyelvvizsgától – jelenti be a Miniszterelnökséget vezető miniszter – ez korábban szakmai konszenzussal született döntés volt, de most mindenki ágál ellene, így visszavonja ezt a kormány.

43 milliárd forinttal emeli az Egészségügyi Pénztárt a kormány, hogy csökkentse a várólistákat.

Zalaegerszegen Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont épül a püspök emlékére, 8 milliárd forint a beruházás értéke.

Változtat a kormány a közbeszerzési törvényen, máshogy bírálják el a belföldi és a külföldi forrásokat ezentúl, a kettős ellenőrzés eddig lassította az elbírálást, egyszerűbb lesz a belső forrású közpénzek elbírálása.

Az Erdogan-látogatásról: a kormány valamennyi nagyhatalommal és szövetségesével jó viszonyt és partneri kapcsolatot igyekszik ápolni, a menekültek Törökországban tartása fontos kérdés, ennek EU-s támogatása is fontos. Érkezik kérdés arról, hogy Orbán Viktornak voltak iszlamofób megszólalásai, Gulyás azt mondja, minden vallást tisztel a kormány, de Európának más gyökerei vannak, és mivel a muszlimok jobban tartják a vallást, mint más világvallások képviselői Európában, ezért egy esetleges versenyben ők nyernének Európában.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András nem a magyar elnökjelöltet támogatja a román elnökválasztáson, Gulyás erre annyit mond,

"a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak".

Megismétli később kérdésre, Fekete-Győr magatartása alapján indokoltnak tartja ezt a megjegyzését. Aztán még később azt mondja, nem mondta a magyar politikusra, hogy ügynök, de szerinte az nemzeti minimum, hogy Fekete-Győr az egyetlen magyar párt jelöltjét támogassa az elnökválasztáson.

Ugyanazok jöttek, vissza, mint akik tönkretették a várost Demszky Gábor alatt – mondja az első fővárosi közgyűlési ülés fő tanulságaként Gulyás, aki reméli, hogy Karácsony ennek ellenére képes lesz vezetni a várost.

Szuperkórház: Karácsony Gergely még nem nyilvánított véleményt, László Imre volt a szuperkórház ellen, szerinte a Szent Imre Kórházat kéne fejleszteni. Gulyás Gergely azt mondja, nincsenek világos álláspontok, döntések kellenek először, utána lehet továbbgondolni a kérdést. A szuperkórház nem csak a budapestieket látná el.

Sok ponton lehet még változtatni az Orbán Viktor által igazságtalannak tartott uniós költségvetésen – mondja Gulyás – sok más ország is elfogadhatatlannak tartja az új költségvetést, az új bizottság majd jobbat fog összerakni. Egyelőre nincs remény megállapodásra, lehet, hogy csak a német elnökség alatt születik döntés.

Borkai Zsolt lemondott polgármesteri címéről, Gulyás annyit mondott erre szerdán, heuréka, most annyit tesz hozzá: "most választották meg őket, nem megkésett a döntés". Az önkormányzat feloszlatása nincs napirenden, erre hat hónapig nincs lehetőség, és szükség sincs. A baj Bokaival volt, nem velük.

Nincs még leszűkítve a Fidesz győri polgármesteri jelölti köre háromra – jegyzi meg a Borkai utódlásával kapcsolatos sajtóértesüléseket Gulyás Gergely. Jövő héten lesz Fidesz-elnökségi ülés, a helyi szervezetnek is van jelölési joga, meglátjuk, kit, mikor választ a párt. Korrupciósgyanús vizsgálatokról Gulyás azt mondja, a kormány KEHI-vizsgálatokat indíthat, de nem önkormányzati körben, és nem is kéne ezt a jogosítványt kiterjeszteni, ha vannak gyanús szerződések, papírok, akkor büntetőfeljelentést kell tennie annak, aki ezek birtokában van, vagy megismeri őket.

Gulyás Gergely elismeri, hogy a nemzetállami EU-s biztosok valamennyire részrehajlóak a hazájuk iránt, ezért ígérhetett Orbán Viktor a Türk Tanácsban a magyar biztos nevében, holott a biztosok az EU-t képviselik, olykor a hazájuk álláspontjával ellentétesen is a munkaköri leírásuk alapján.

Nincs konfliktus a kormányban az euró bevezetésével kapcsolatban, a kormány továbbra is csatlakozni akar az eurózónához, céldátum nélkül, utal Matolcsy György jegybankelnök euróövezetet bíráló tanulmányára. Nem fognak más valutát bevezetni nálunk – mondja Gulyás.  

Politikai vita alakult ki a Szent István parkba tervezett Szent István-szoborról, Gulyás Gergely időt adna, hogy a főváros döntsön

"Szent István és Lukács György között",

 a felvetésre, hogy Székesfehérváron legyen a szobor felállítva, azt mondja, ezt meg lehet fontolni, akár nemzeti ünnepek megünneplését is lehetne vidékre vinni mint központi megemlékezés.

Nem lesz Debrecen Magyarország fővárosa – mondja Gulyás egy CÖF-ös ötletre reagálva.

Bűn lenne nem megépíteni az Új Nemzeti Galériát a Városligetben, ezt Baán László mondta, és ezzel Gulyás is egyetért.

Az Új Nemzeti Galéria ügyében a hvg.hu megkérdezte, felépülhetne-e máshol az épület.

„Teljes a Nemzeti Galériával lenne”

 az új Városliget – mondta Gulyás, de egyelőre nem gondolkodnak más helyszínben. Helyette megvárná a kormány, míg olyan vezetése lesz Budapestnek, amelyik szeretné az új Galériát.

Hogy áll a minisztériumok Várba költözése? Időarányosan jól – mondta Gulyás.

Az atlétikai vb-t, ha nem rendezzük meg, nincsen költségvonzata – mondta a miniszter. „Tervezésre fordított összegek vannak csak” – tette hozzá, a terület akkor is hasznosítható, ha nem stadion lesz rajta.

Erdogan-látogatásról is kérdezett lapunk. A TEK megvédi a török elnök méltóságát is, írtuk meg. A miniszter szerint a gyülekezési törvény vonatkozó passzusai az ellentüntetőkre és a rendőrségre is vonatkozik.

Az pedig nem merült fel, hogy Orbán a Facebookra posztoljon arról, amikor Karácsony meglátogatta a kormányülést.

Változtatni kell a kórházak finanszírozásán, fel kell számolni az eladósodottságot okozó tényezőket,

"finanszírozási rendszerhiba van".

Paks II: Gulyás reálisnak tartja, hogy a blokkok 2030 előtt működésbe lépjenek, a 2025–26-os kezdéssel már

"kétségeim lennének".

A legfontosabb a biztonsági megbízhatóság, szerinte a 9-10 éves megépülési idő túlzás. A projekt 2021-ben kapja meg az engedélyt, utána indul az építkezés.

A kormány a kata kedvezményes adózás kiterjesztését tervezi, "minél előbb, annál jobb".

Oroszországgal az erő nyelvén is kell tárgyalni,

– mondja Gulyás a jogos félelmek miatt, de az ország gazdasági partner.

Ezzel zárul a Kormányinfó.

   

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Kúria is kimondta, a kormánynak 30 napon át kell az oldalán bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól

A Kúria is kimondta, a kormánynak 30 napon át kell az oldalán bocsánatot kérnie a Helsinki Bizottságtól

Évi 7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken

Évi 7-800 milliót kaszálhat Mészáros és köre a közmédiás hirdetéseken

Fának csapódott és meghalt egy autós Bakonypéterdnél

Fának csapódott és meghalt egy autós Bakonypéterdnél

Tényleges életfogytiglant kapott egy rablógyilkos, két társa legkorábban 25-30 év múlva szabadulhat

Tényleges életfogytiglant kapott egy rablógyilkos, két társa legkorábban 25-30 év múlva szabadulhat

Száraz, napos, de csípős lesz a hétvége

Száraz, napos, de csípős lesz a hétvége

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről

L. Simon László: Ártott nekünk, amit az ellenzék kreált a Mészáros Lőrinc-jelenségről