szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely a főpolgármesterrel való tárgyalásokról tájékoztat, illetve a középfokú nyelvvizsgával kapcsolatos visszakozásról is beszél. Változik a közbeszerzési törvény. Fekete-Győr András román ügynök. Debrecen nem lesz új magyar főváros. A kórházak finanszírozásában rendszerhiba van – mondja a Miniszterelnökséget vezető miniszter 9 év Fidesz-kormányzás után.

Ülésezett a kormány szerdán, az első napirendi pont Budapest volt, Gulyás Gergely azt mondja, az álláspontok megismerése volt a fő célja az első találkozásnak a kormány és Karácsony Gergely között. Megismétli, nem akarja erőltetni a kormány a főváros beruházásait az önkormányzatok avagy a főváros akarata ellenére.

Minden korábbi jogszabályi kötelezettségét tartja a kormány – mondja Gulyás. "A kormány nem boldog a főváros akaratát illetően" – mondja Gulyás, aki szerint a nyugati világ legnagyobb kulturális fejlesztését töri derékba Karácsony, utal ezzel a Liget Projekt Új Nemzeti Galériára vonatkozó elutasító megítélésre, tudniillik, azt a főváros nem akarja megépíteni. Karácsony nem akarja megszüntetni a BKK-t Tarlóstól ellentétesen. Az atlétikai vb stadionjáról november végéig fog nyilatkozni Karácsony, a kézilabdacsarnokot és a Bozsik Stadiont pedig támogatja – mondja Gulyás. Vagy vidéken szervezik meg az atlétikai vb-t, vagy lemondják – mondja Gulyás később.

A Budapest-törvényt azért nem fogadta el a kormány, mert a szabályozás adott és jó, egy külön törvény csak politikai termék lenne.  

Az Egészséges Budapest programra 42 milliárd forint van a központi költségvetésben, Gulyás bízik a korrekt munkakapcsolatban a politikai nézetkülönbségek ellenére.

Eláll a kormány a felsőfokú felvételihez kötelező középfokú nyelvvizsgától – jelenti be a Miniszterelnökséget vezető miniszter – ez korábban szakmai konszenzussal született döntés volt, de most mindenki ágál ellene, így visszavonja ezt a kormány.

43 milliárd forinttal emeli az Egészségügyi Pénztárt a kormány, hogy csökkentse a várólistákat.

Zalaegerszegen Mindszenty-múzeum és konferenciaközpont épül a püspök emlékére, 8 milliárd forint a beruházás értéke.

Változtat a kormány a közbeszerzési törvényen, máshogy bírálják el a belföldi és a külföldi forrásokat ezentúl, a kettős ellenőrzés eddig lassította az elbírálást, egyszerűbb lesz a belső forrású közpénzek elbírálása.

Az Erdogan-látogatásról: a kormány valamennyi nagyhatalommal és szövetségesével jó viszonyt és partneri kapcsolatot igyekszik ápolni, a menekültek Törökországban tartása fontos kérdés, ennek EU-s támogatása is fontos. Érkezik kérdés arról, hogy Orbán Viktornak voltak iszlamofób megszólalásai, Gulyás azt mondja, minden vallást tisztel a kormány, de Európának más gyökerei vannak, és mivel a muszlimok jobban tartják a vallást, mint más világvallások képviselői Európában, ezért egy esetleges versenyben ők nyernének Európában.

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András nem a magyar elnökjelöltet támogatja a román elnökválasztáson, Gulyás erre annyit mond,

"a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak".

Megismétli később kérdésre, Fekete-Győr magatartása alapján indokoltnak tartja ezt a megjegyzését. Aztán még később azt mondja, nem mondta a magyar politikusra, hogy ügynök, de szerinte az nemzeti minimum, hogy Fekete-Győr az egyetlen magyar párt jelöltjét támogassa az elnökválasztáson.

Ugyanazok jöttek, vissza, mint akik tönkretették a várost Demszky Gábor alatt – mondja az első fővárosi közgyűlési ülés fő tanulságaként Gulyás, aki reméli, hogy Karácsony ennek ellenére képes lesz vezetni a várost.

Szuperkórház: Karácsony Gergely még nem nyilvánított véleményt, László Imre volt a szuperkórház ellen, szerinte a Szent Imre Kórházat kéne fejleszteni. Gulyás Gergely azt mondja, nincsenek világos álláspontok, döntések kellenek először, utána lehet továbbgondolni a kérdést. A szuperkórház nem csak a budapestieket látná el.

Sok ponton lehet még változtatni az Orbán Viktor által igazságtalannak tartott uniós költségvetésen – mondja Gulyás – sok más ország is elfogadhatatlannak tartja az új költségvetést, az új bizottság majd jobbat fog összerakni. Egyelőre nincs remény megállapodásra, lehet, hogy csak a német elnökség alatt születik döntés.

Borkai Zsolt lemondott polgármesteri címéről, Gulyás annyit mondott erre szerdán, heuréka, most annyit tesz hozzá: "most választották meg őket, nem megkésett a döntés". Az önkormányzat feloszlatása nincs napirenden, erre hat hónapig nincs lehetőség, és szükség sincs. A baj Bokaival volt, nem velük.

Nincs még leszűkítve a Fidesz győri polgármesteri jelölti köre háromra – jegyzi meg a Borkai utódlásával kapcsolatos sajtóértesüléseket Gulyás Gergely. Jövő héten lesz Fidesz-elnökségi ülés, a helyi szervezetnek is van jelölési joga, meglátjuk, kit, mikor választ a párt. Korrupciósgyanús vizsgálatokról Gulyás azt mondja, a kormány KEHI-vizsgálatokat indíthat, de nem önkormányzati körben, és nem is kéne ezt a jogosítványt kiterjeszteni, ha vannak gyanús szerződések, papírok, akkor büntetőfeljelentést kell tennie annak, aki ezek birtokában van, vagy megismeri őket.

Gulyás Gergely elismeri, hogy a nemzetállami EU-s biztosok valamennyire részrehajlóak a hazájuk iránt, ezért ígérhetett Orbán Viktor a Türk Tanácsban a magyar biztos nevében, holott a biztosok az EU-t képviselik, olykor a hazájuk álláspontjával ellentétesen is a munkaköri leírásuk alapján.

Nincs konfliktus a kormányban az euró bevezetésével kapcsolatban, a kormány továbbra is csatlakozni akar az eurózónához, céldátum nélkül, utal Matolcsy György jegybankelnök euróövezetet bíráló tanulmányára. Nem fognak más valutát bevezetni nálunk – mondja Gulyás.  

Politikai vita alakult ki a Szent István parkba tervezett Szent István-szoborról, Gulyás Gergely időt adna, hogy a főváros döntsön

"Szent István és Lukács György között",

 a felvetésre, hogy Székesfehérváron legyen a szobor felállítva, azt mondja, ezt meg lehet fontolni, akár nemzeti ünnepek megünneplését is lehetne vidékre vinni mint központi megemlékezés.

Nem lesz Debrecen Magyarország fővárosa – mondja Gulyás egy CÖF-ös ötletre reagálva.

Bűn lenne nem megépíteni az Új Nemzeti Galériát a Városligetben, ezt Baán László mondta, és ezzel Gulyás is egyetért.

Az Új Nemzeti Galéria ügyében a hvg.hu megkérdezte, felépülhetne-e máshol az épület.

„Teljes a Nemzeti Galériával lenne”

 az új Városliget – mondta Gulyás, de egyelőre nem gondolkodnak más helyszínben. Helyette megvárná a kormány, míg olyan vezetése lesz Budapestnek, amelyik szeretné az új Galériát.

Hogy áll a minisztériumok Várba költözése? Időarányosan jól – mondta Gulyás.

Az atlétikai vb-t, ha nem rendezzük meg, nincsen költségvonzata – mondta a miniszter. „Tervezésre fordított összegek vannak csak” – tette hozzá, a terület akkor is hasznosítható, ha nem stadion lesz rajta.

Erdogan-látogatásról is kérdezett lapunk. A TEK megvédi a török elnök méltóságát is, írtuk meg. A miniszter szerint a gyülekezési törvény vonatkozó passzusai az ellentüntetőkre és a rendőrségre is vonatkozik.

Az pedig nem merült fel, hogy Orbán a Facebookra posztoljon arról, amikor Karácsony meglátogatta a kormányülést.

Változtatni kell a kórházak finanszírozásán, fel kell számolni az eladósodottságot okozó tényezőket,

"finanszírozási rendszerhiba van".

Paks II: Gulyás reálisnak tartja, hogy a blokkok 2030 előtt működésbe lépjenek, a 2025–26-os kezdéssel már

"kétségeim lennének".

A legfontosabb a biztonsági megbízhatóság, szerinte a 9-10 éves megépülési idő túlzás. A projekt 2021-ben kapja meg az engedélyt, utána indul az építkezés.

A kormány a kata kedvezményes adózás kiterjesztését tervezi, "minél előbb, annál jobb".

Oroszországgal az erő nyelvén is kell tárgyalni,

– mondja Gulyás a jogos félelmek miatt, de az ország gazdasági partner.

Ezzel zárul a Kormányinfó.

   

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Horn Gábor: Nyerni lehet és nyerni kell, de ehhez mást és máshogy kell tenni

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Meghalt a jeges vödrös kihívás egyik központi figurája

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság