szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bécsben, a CEU megnyitója előtt. A bécsi főpolgármester szerint jó, hogy az egyetem náluk nyitja meg a kapuit.

Kitüntették a CEU, vagyis a Közép-Európai Egyetem bécsi megnyitója előtt Soros Györgyöt, akinek a város főpolgármestere, Michael Ludwig a Bécsért Tett Szolgálatok Nagy Aranykitüntetését adta át, csütörtökön – tudósított az Euronews.

Poétikus igazságosság, hogy a Közép-Európai Egyetem Bécsben lelt otthonra

– mondta a kitüntetés átvételekor Soros, majd megköszönte azt.

A magyar származású milliárdos ezzel mentorára, Karl Popperre utalt, akinél Londonban tanult. Popper a tudományfilozófia, az ismeretelmélet és a politikafilozófia területén ért el eredményeket, a „nyílt társadalom” híve és a kommunizmus, a marxizmus bírálója volt.

A CEU azok után döntött a Bécsbe költözés mellett, hogy a magyar kormány jogszabályi változtatásaival megnehezítette az egyetem magyarországi működését.

„Örülünk, hogy Bécset választotta, és ezzel hozzájárult a város egyetemi szerepének erősítéséhez” – mondta Soros Györgynek a tudósítás szerint Bécs főpolgármestere, Michael Ludwig.

"Büszke vagyok, hogy elismerték mindazt a kemény munkát, amit édesapám végzett – mondta Soros György fia, Alexander Soros, a Nyílt Társadalom Alapítvány alelnöke a kitüntetésről.

Az osztrák közszolgálati televízió arról is beszámolt, hogy Soros György eredetileg Budapesten nyitotta meg a CEU-t, de Orbán Viktor miniszterelnök "ezzel nem értett egyet".

Soros György: A berlini faltól az új falakig

Az amerikai-magyar üzletember szerint a világ forradalmi időket él, világszerte erősödik a nacionalizmus, a jövő bizonytalan. Ám ő tántoríthatatlan, továbbra is a nyílt társadalom céljaiért dolgozik. Vélemény. A berlini fal leomlása 1989 novemberében hirtelen és drámaian felgyorsította a kommunizmus bukását. Kelet- és Nyugat-Németország között megnyílt a határ, és ez halálos csapást mért a szovjet blokk zárt társadalmaira.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Soros György hvg360

Soros György: A berlini faltól az új falakig

Az amerikai-magyar üzletember szerint a világ forradalmi időket él, világszerte erősödik a nacionalizmus, a jövő bizonytalan. Ám ő tántoríthatatlan, továbbra is a nyílt társadalom céljaiért dolgozik. Vélemény.

Poloskát találtak Boldog István volt irodájában

Poloskát találtak Boldog István volt irodájában

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete

Orbán Gáspár példátlan katonai karrierje csak útkeresésének egyik fejezete