szerző:
Buzinkay György

Nem kell lapot tenni a Horthy-kultuszra. A cél a béke, nem a háborús győzelem. Vélemény.

A minap, november 16-án volt száz éve, hogy Horthy Miklós „bevonult” Budapestre, „tetemre hívni a vörös rongyokba öltözött bűnös várost”. (A bevonulást azért kell idézőjelbe rakni, mert a jobboldali Horthy-kultusz ezt is egy heroizált cselekedetként mutatja be, miközben a román megszálló csapatok pár napja már elhagyták fővárosunkat, miután a későbbi kormányzó megegyezett az antant hatalmakkal, hogy elismeri a trianoni határokat.)

A Horthy-kultusz felélesztése, és ezen belül is a fehérterror legitimálása az elmúlt években egyre erősebben részévé vált a kormányzati propagandagépezetnek. Erre jó példa a Vértanúk terén felállított emlékmű, ami papíron a vörösterror áldozatairól emlékezik meg, de valójában eredeti felállításának (1934) oka pont a fehérterror utólagos legitimálása volt. És persze illik ebbe a narratívába, hogy vagyunk mi, az ellenzék, akik internacionalista módon, erőszakkal akarjuk ráerőltetni a magyarságra egy idegen uralmi formát (ti. a liberális demokráciát), és vannak ők, akik csak meg akarják védeni a magyarságot ettől a jelenkori „vörös hordától”.

De az ellenzék októberi elsöprő budapesti sikere után új lendülettel kezdett a propagandagépezet kulturális fehérterrorba: „ismét vörös rongyokba öltözött Budapest”. Nem kell ezt túlkomplikálni: ellenzék=kommunisták, Karácsony Gergely=Kun Béla, Momentum=Lenin-fiúk, stb.

A kulturális fehérterror persze nem olyan agresszív első ránézésre, mint a valódi fehérterror volt. Ma nem Prónay Pált szabadítják rá az ellenségeikre, hogy fizikailag semmisítse meg őket, hanem Bayer Zsoltot, aki „csak” morálisan csinálja ki a kormány vélt vagy valós ellenfeleit. Ma nem tiszti különítmények csapnak le gyanútlan emberekre és családjaikra, hanem a TV2 arctalan „tanúi” rágalmazzák meg az „útban lévő” politikusokat, sőt, ha úgy van, akár a családtagjaikat is. Ma nem a fizikai retorziótól félve zárkóznak el emberek a politikai véleménynyilvánítástól, hanem mert valamelyik szerettük a közigazgatásban dolgozik, vagy mert most akarják beíratni gyermeküket óvodába…

A kulturális fehérterror nem olyan agresszív, mint amilyen a valódi fehérterror volt. De csak első ránézésre. Mindkettő egy elfásult, félelemben tartott társadalmat hagy maga után. Mindkettő igyekszik szélsőségesen megosztani a társadalmat, ahol „mi” vagyunk a kizárólagos jók, „ők” pedig a kizárólagos rosszak. Ahol az egyik szélsőség élteti a másikat, hiszen a vörösterror nélkül a fehérterrort sem legitimálta volna semmi.

És itt kell mértékletességre intenünk a saját oldalunkat is, az ellenzéket. Érthető az a társadalmi igazságérzet, amely szerint, „ha ők így, mi is így”, amely szerint, „ha nekik lehet, nekünk is”, de utat nem engedhetünk ennek a fajta revansvágynak, nem engedhetjük, hogy a politika tovább mélyítse a társadalomban meglévő egyre mélyebb árkokat. Nem lehet a kulturális fehérterrorra kulturális vörösterror a válasz.

Október 13-án a fővárosiak és több nagy- és kisebb város lakói is a kulturális terrorra mondtak nemet. Arra mondtak nemet, hogy a politika az ideológiai árokásásról szóljon, helyette pedig sokkal inkább a saját problémáink megoldásáról, mert „nincs liberális parlagfű-burjánzás, ahogy nincs konzervatív elrohadt játszótér sem”.

Ha az elkövetkező években az ellenzéki városi vezetések a helyi problémák megoldása, a jó kormányzás mellett az árkok betemetésére fog koncentrálni, akkor nem csak a következő országgyűlési választásokon való siker esélye nő meg a számunkra, hanem arra is megnyílik a lehetőség, hogy a győzelem után végre egy kiegyensúlyozott, 21. századi társadalmat hozzunk létre.

Mert – ahogy a Fidesz példája is mutatja – nyerni úgy is lehet, ha kiélezzük a társadalmi ellentéteket, kiélezzük a jobb-baloldal konfliktusát, de akkor csak ugyanabba a folyóba lépünk bele újra, amelybe már az elmúlt évszázadok során is többször. Ez soha nem vezetett Magyarország felemelkedéséhez.

A szerző a Momentum elnökségi tagja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Néztek, mint a revüben – "Eljött a paradicsom", 1989. december 18.

Így igazán gyorsan elérheti kedvenc weboldalait

Így igazán gyorsan elérheti kedvenc weboldalait

Ön ajándékot vesz karácsonykor vagy kényszeres vásárló?

Ön ajándékot vesz karácsonykor vagy kényszeres vásárló?

Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele

Találtak egy mini szfinxet, de volt valami furcsa vele

Taylor Swift beszólt Soros Györgynek

Taylor Swift beszólt Soros Györgynek

Michelisz Norbert világkupa-győztes a WTCR-ben

Michelisz Norbert világkupa-győztes a WTCR-ben