szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A MOB azt is meghatározta, milyen feltételek teljesülése mellett indulhat valaki az olimpián. A legfontosabb: büntetlen előélet és negatív drogteszt és negatív doppingtesztek.

Bemutatták a magyar olimpiai csapat új arculatát a Magyar Olimpiai Bizottság szombati ülésén – számol be holnapján a MOB. A Vékássy Bálint főtitkár által bemutatott arculat része a „Magyarock” feliratból és egy piros meg egy zöld agancsból áll – nekünk nem igazán sikerült összefüggés találni a kettő között.

Mutatjuk:

©

Önt mire emlékezteti a logó?

A beszámoló szerint lesz még egy szlogen is:

Mi vagyunk

Nem ez volt az egyetlen eseménye a közgyűlésnek. Többek között módosították az alapszabályt, amelybe bekerült egy új, független Etikai Bizottság. Ennek megalapításáról tavasszal döntött a szervezet, mint Kulcsár Krisztián elnök elmondta: „azzal a szándékkal fogtunk hozzá az összeállításának, hogy egy olyan, megkérdőjelezhetetlen hitelességű testület álljon föl, amelynek nem minden tagja kötődik a sporthoz". A tagok közé választották Beck Györgyöt, Csák Jánost, Császári Attilát, Hardy Ilonát, Kolbenheyer Zsuzsannát, Sótonyi Pétert és Vizi E. Szilvesztert is – a tudósok és üzletemberek közül többen korábban élsportolók voltak.

Döntés született a sportolók, az őket segítő szakemberek olimpiai eseményekre történő nevezése és akkreditációja minimumkövetelményeinek elfogadásáról is. Ennek értelmében például a tokiói olimpiára a MOB akkor nevezi be a kvalifikációt szerző sportolót, ha a következő kritériumok egységesen teljesülnek: negatív doppingvizsgálati eredmény (a nyitóünnepséget megelőző 365 napban 4, ebből legalább 2 az olimpia évében, legalább 1 az olimpiát megelőző évben); az olimpiai esemény nyitóünnepségét megelőző 100 napban 1 negatív drogteszt-eredmény; doppingellenes tájékoztatón való részvétel; sportolói szerződés aláírása; alkalmasság megállapítása az Országos Sportegészségügyi Intézetre szűrővizsgálatán; büntetlen előélet, valamint a sportoló nem állhat fegyelmi- vagy doppingeljárás eredményeként jogerős eltiltás hatálya alatt.

Elfogadták a hazai sportesemények megrendezésével kapcsolatot állásfoglalást is. A Magyar Olimpiai Bizottság feladatának tekinti, hogy szakmailag, erkölcsileg és lehetőségei keretén belül anyagilag is támogassa az olimpiai sportági szakszövetségeket abban, hogy nemzetközi események megrendezésére pályázzanak, valamint, hogy az elnyert események sikeresen kerüljenek megrendezésre.

A MOB stratégiai célként jelölte ki egy kritériumrendszer meghatározását, amelynek teljesítése esetén a MOB védnökként vagy támogató partnerként jelenhet meg az esemény mellett. Kötelező kritérium: a nemzetközi szövetség által elfogadott pályázati dokumentáció megismerése; a sportesemény részletes, átfogó költségvetésének bemutatása; a költségvetés forrásoldala rendelkezésre állására vonatkozó szándéknyilatkozatok, szerződések, garanciák, biztosítékok rendelkezésre állása; biztosíték, hogy az esemény megrendezéséhez szükséges infrastrukturális és tárgyi feltételek a sikeres lebonyolításhoz szükséges időpontra rendelkezésre állnak; a szervezőbizottságot bemutató, a felelősségi köröket is részletesen tartalmazó organigram; egyértelmű hagyaték az élősport számára.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

Maradonának volt egy kamionja azért, hogy ne tudják megállítani az újságírók

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

„Tökéletes digitális oktatatást lehet csinálni akár eszköz nélkül is”

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt

Bármilyen fenyőt venne is idén, drágább lesz, mint tavaly volt