szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

20 tonnányi földet mozgathattak meg azok, akik alagutat ástak a magyar határkerítés alatt Szerbia felől. A legalább egy hónapig tartó munka senkinek sem tűnt fel menet közben.

13 köbméter földet mozgathattak meg a magyar-szerb határon azok, akik kiásták a határkerítés alatt átvivő két alagutat - mondta az RTL Klub Híradójában Szabó Zoltán DK-s politikus, aki végzettségét tekintve matematikus. Ezt még nyáron fedezték fel, de csak most közölte a rendőrség. Szabó úgy számolt, ha éjjel-nappal dolgoztak, akkor is egy hónap kellett ahhoz, hogy a 20 tonnányi földet kiássák. A szűk, levegőtlen alagútba hason kúszva egyszerre egy ember fér be, Szabó úgy saccolta, 10 kilónként mozgathatták a földet.

"Gyalogsági ásóval vagy homokozólapáttal lehet ásni" - tette hozzá. "Ezt lehetetlen egy nyílt terepen úgy megcsinálni, hogy a pár méterre járőröző katonák, a térfigyelő kamerák és a mozgásérzékelők ne jelezzék."

A rendőrség pénteken a földrajzi körülményekkel magyarázta, hogyan maradhattak észrevételenek az alagút építői. Azzal érveltek, a szerbiai határszakaszt sűrű aljnövényzet takarja, így az ásást nem vették észre a járőrök. A földet ráadásul a közelben lévő csatornába hordták, így nem is voltak nagy földkupacok. A riporter megkérdezte volna a témában sajtótájékoztatót tartó Németh Szilárd honvédelmi államtitkárt is, de őket nem hívták meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Közel félmilliárdba került eddig a Türk Tanács budapesti irodája

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Újra tízezrek vonultak a belarusz utcákra, 77 tüntetőt vettek őrizetbe

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni

Orbán: Küzdünk, hogy az iskolákat és óvodákat ne kelljen bezárni