szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A keddi tárgyaláson megvizsgálták azokat a felvételeket, amelyeket a férfi készített, mielőtt Mercedese összeütközött volna a Citroennel.

A Pesti Központi Kerületi Bíróságon kedden folytatódott a 2017 májusában történt Dózsa György úti halálos baleset pere. A tárgyaláson ezúttal a kiegészített szakértői véleményt ismertették – írja az Index.

Az előző tárgyaláson levetített videófelvételből azt állapította meg a szakértő, hogy M. Richárd a Dózsa György útra kanyarodás után kezdett gyorsítani. A felvételekből szerinte az is egyértelműen kiderül, hogy a Mercedes sofőrje a jobb kezében tartotta a mobiltelefonját, nem pedig a pohártartóba állította, ahogy korábban mondta. A videón hallható egy csipogó hang is, amely a szakértő szerint arra utal, hogy a férfi nem használta a biztonsági övet.

A harmadrendű vádlott, aki a Vágány utca felől érkezett Citroenjével, a lámpa zöld jelzése után a Dózsa György útról egy lendületes gyorsítással akart bekanyarodni balra, a Kassák Lajos utcába. Levágta azonban az ívet, és nem vette észre a nagy sebességgel közeledő Mercedest, ami így nagy erővel csapódott neki az autójának.

A műszaki szakértő szerint, ha a Mercedes a megengedett 60-70 km/órás sebességgel halad, egy vészfékezéssel elkerülhette volna a balesetet, ha pedig a Citroen sofőrje a gyorsulást befejezi, és visszakormányozza az autót, akkor gond nélkül kerülhette volna ki a M. Richárdot.

Az igazságügyi szakértő összesen hat személyiségtesztet végeztetett M. Richárddal az eljárás alatt, amelyekből az derült ki, hogy a férfi nem elmebeteg, de személyisége impulzív, indulatvezérelt, egoista, öntörvényű, laza szabálytartása és a magas rizikóvállalása miatt pedig a büntetésnek nincs visszatartó ereje.

Gellér Csilla szakértő szerint M. Richárd szocializációja során kialakult személyiségszerkezete alkalmatlanná tette a vezetésre, és a baleset pillanatában is alkalmatlan volt arra. A férfit igazságügyi elmeorvos szakértő is megvizsgálta, aki hasonló következtetésre jutott: M. Richárdnak személyiségzavara van, amely visszavezethető arra, hogy

16 éves kora óta tartotta el saját magát, az éjszakai életben szocializálódott, börtönviselt, ám jelenleg és a cselekmény elkövetésekor sem szenvedett kóros elmeállapotban.

A védelem is készíttettet egy szakértői véleményt, amely gyermekkori hiperaktivitást és borderline típusú érzelmi labilitást tárt fel. A védő szerint ezeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért indítványozták Szeles Géza szakértő meghallgatását is. Erről később dönt majd a bíróság.

A vád szerint 2017 májusában M. Richárd egy német rendszámú Mercedesszel 135-140 kilométer/órás sebességgel haladt Budapesten, a Dózsa György úton, amikor összeütközött egy szabálytalanul elé kanyarodó személyautóval. Ennek az autónak az egyik utasa a helyszínen, egy másik még aznap a kórházban meghalt, a kocsi vezetője – a per harmadrendű vádlottja – pedig életveszélyesen megsérült. Könnyebben megsérült több járókelő és M. Richárd is.

A tárgyaláson a bíró elutasította M. Richárd azon kérelmét, hogy a bűnügyi felügyeletét szüntessék meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Megéri többet fizetni a 16 GB-os idei MacBook Próért? Videón a (kissé meglepő) eredmény

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Ezer villanybiciklire még idén küldhetik az állami támogatást

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron

Fegyveres razzia volt a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél Ungváron