szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Niedermüller Péter és Soproni Tamás levélben fordult Karácsony Gergelyhez, hogy támogassa a javaslatukat.

Soproni Tamás, a VI., és Niedermüller Péter a VII. kerület polgármestere közös levelet fogalmazott meg Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy támogatását kérjék egy munkacsoport létrehozásához, amely a fővárosi bulinegyed a szabályozásával foglalkozna.

A levelet jelenleg még csak az erzsébetvárosi honlapon tették közzé, illetve Niedermüller Péter posztolta a Facebook-oldalán.

A polgármesterek emlékeztetnek, jelentős változáson ment át Európában a turizmus, ezért kontinensszerte egyre több város lát hozzá, hogy kidolgozzon egy átfogó programot a kulturális turizmus alakítására, szabályozására.

Soproniék elismerik, hogy a Budapestre látogató turisták jelentős anyagi bevételt jelentenek, ugyanakkor álláspontjuk szerint a növekvő turizmus számos konfliktussal is jár.

„Az esetenként elviselhetetlen zaj, kosz, a bűnesetek, a romló közbiztonság, a szabályozatlan rövid távú lakáskiadások, a negatív következményekkel járó dzsentrifikáció mind olyan tényezők, amelyek egyre inkább lakhatatlanná teszik ezeket a kerületeket, ezeknek egyes részeit" – áll a levélben.

A polgármesterek szerint „a főváros egészére kiterjedő, okos és fenntartható megoldásokra, szabályozásra van szükség”, ezért egy munkacsoport felállítását kezdeményezik, amely szakértőkből és főleg érintett kerületek képviselőiből állna, és feladata „a kulturális turizmus átfogó, a jelenlegi helyzetet, az európai trendeket figyelembe vevő szabályozása” lenne. A levél szerint ebbe beletartozna a rövid távú lakáskiadás, azaz az Airbnb szabályozása is.

„Arra kérünk, hogy támogasd ezt a javaslatot, s tedd meg mielőbb a munkacsoport felállításához szükséges lépéseket”

– zárják levelüket.

Niedermüller Péter szerdán még Orbán Viktornak is írt, hogy a kormány részesítse célzott támogatásban a kerületet, a pénzt az önkormányzat kizárólag a turizmus okozta problémák kezelésére, illetve az erzsébetvárosi lakók életkörülményének javítására fordítaná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Éjféli záróra és megrendszabályozott Airbnb-k – mihez kezd a bulinegyeddel Niedermüller Péter?

Niedermüller Péter az ellenzéki kihívókat is legyőzve magabiztosan, a szavazatok 47,9 százalékával nyerte a hetedik kerületi polgármesterválasztást. A Demokratikus Koalíció politikusa a hvg.hu-nak azt mondta: nem szokása megváltoztatni az ígéreteit, ezért még mindig elfogadható kiindulópontnak tartja az éjféli zárórát a bulinegyedben. Ez alól csak azok kaphatnának felmentést, akik tesznek a zajártalom és a kosz ellen. Nem fognak örülni az Airbnb-lakáskiadók sem.

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Családi gazdaságok: javítja a hibákat, de Áder legsúlyosabb bírálatáról hallgat a törvényalkotási bizottság

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Meddig fújják az ismeretlen elektromos autógyártók tőzsdei lufiját?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?