szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem alaptörvénysértő az az ítélet, amely rágalmazásért elmarasztalta a HVG volt újságíróját és a Társaság a Szabadságjogokért őt segítő szakértőjét – mondta ki az Alkotmánybíróság Varga Zs. András vezette tanácsa.

2014. november 29-én jelent meg a HVG hetilapban Sághy Erna riportja, amelyben egyebek közt azt írta, hogy „nehéz sorsú anyáktól veszik el újszülöttjeiket mondvacsinált indokokra hivatkozva. … A Tiszaújváros melletti Kesznyéten roma közössége retteg a helyi védőnőtől, mert javaslatára és a Tiszaújvárosi Járási Gyámhivatal határozata értelmében több esetben nem vihette haza a kismama a babát a kórházból.”

A cikk íróját és a TASZ szakértőjét az érintett védőnő perelte be, aki szerint a cikk állításai nem igazak, őt pedig senki nem kérdezte meg. Sértőnek, rágalmazónak tartotta a cikket. A szerző ezzel szemben arra hivatkozott, hogy
a cikk értékítéletet tartalmazott, egy rendszerszintű problémára világított rá, és célja nem a sértett becsmérlése volt. A szakértő pedig kijelentette: sok anyától hallotta mindazt, amit az újságírónak elmondott.

A bíróságok három szinten is úgy ítélték meg, hogy nem alkotmányosan védett véleményt, hanem tényállítást tartalmazott a cikk. Ezeket a tényeket a bírák több tanúvallomás alapján valótlannak tekintették – például azt, hogy a védőnőt megverték volna –, és hangsúlyozták, hogy ezek súlyosan sértették a védőnő társadalmi megbecsülését. Emellett az egyik ítélet arra is felhívta a figyelmet, hogy a védőnőnek törvényes kötelessége jelezni a gyermeket veszélyeztető cselekményeket és helyzeteket, de ez nem jelenti automatikusan a gyermek elvételét.

Ezután fordult Sághy Erna és a TASZ-os Simon Mihály az Alkotmánybírósághoz, hangsúlyozva, hogy a védőnő közfeladatot ellátó személynek minősül, így az ő tevékenységével összefüggésben tett kijelentések jóval szélesebb alkotmányjogi védelmet élveznek. A bíróság nem mérlegelte kellően, hogy egy ember jóhírnevének védelme miért lenne ennyivel erősebb egy újságíró véleménynyilvánítási szabadságánál.

Az Ab a bíróságokkal értett egyet, és elutasította a panaszt. Kimondta: a cikkírónak nemcsak alkotmányosan védett joga volt ahhoz, hogy a témáról cikket írjon, hanem kiemelkedően fontos társadalmi érdek fűződött ahhoz is, hogy azt a nagy nyilvánosság előtt megjelentesse. Az is igaz, hogy egy közfeladatot ellátó személynek (mint a védőnő) a tevékenységével szemben megfogalmazott kritikát, értékítéletet tűrnie kell, még akkor is, ha az élesebb, túlzó hangvételű. Ez azonban csak az értékítéletet tartalmazó véleményekkel szemben és a valósnak bizonyuló tényállításokkal szemben áll fenn. A cikk állításai viszont az Ab szerint be nem bizonyosodott tényekről szóltak, ezért a szerző és a szakértő elítélése nem ütközött az Alaptörvénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

TASZ: A hatalom nem határozhatja meg, hogy kit tekint sajtónak

Politikai véleményen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg az előző pécsi önkormányzat és a tulajdonában lévő Pécsi Kommunikációs Központ Kft., amikor a helyi közügyekkel foglalkozó Pécsi Stop hírportált nem hívta meg a sajtó számára nyilvános eseményekre – számolt be a Társaság a Szabadságjogokért az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntéséről.

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Az adventi forgalom miatt nem mehetnek vasárnap az utakra a kamionok

Távozik az Index vezérkara

Távozik az Index vezérkara

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit

Énekkel köszönti a Nemzeti társulata a születésnapos Törőcsik Marit