szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagy László Albert szerint, ha nem írja alá a pernyeszerződést még októberben, akkor november elején le kellett volna állítani a hulladékhasznosítót.

Jogszerű a menesztése, mégsem érzi korrektnek, hogy egy vidéki konferenciáról visszafelé tartva kellett megtudnia kollégájától – mondta az ATV Híradónak a Fővárosi Közterület-fenntartó menesztett vezetője.

Nagy László Albert kirúgását szerda este, Facebook-oldalán jelentette be Karácsony Gergely. A főpolgármester azt a cikket kapcsolta bejegyzéséhez, amely szerint a főváros csak most tudta meg, hogy Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. az új közgyűlés alakuló ülése előtt két évre szóló, másfél milliárd forint értékű szerződést írt alá egy, a Mészáros-csoporthoz tartozó céggel. A vállalkozás feladata pernyeszállítás lesz.

Az FKF menesztett vezetője az ATV-nek elmondta: a főpolgármesternek megvan az a lehetősége, hogy indoklás nélkül felmondjon a közműcégek vezetőinek. A pontos indokhoz azonban a sajtóból, illetve szóbeli tájékoztatás alapján jutott hozzá.

Nem tehettek mást

Szerinte a sajtóban is megjelent, úgynevezett „pernye-szerződés” a fővárosi hulladékégetőben az égetés során keletkezett veszélyes anyagok (pernye és egyéb veszélyes anyagok) elszállításáról szól. Ebben egy nyílt, uniós közbeszerzési eljárást indítottak, amire egy ajánlat érkezett, és azzal kötöttek szerződést.

A szerződéskötési moratóriumról azt mondta, hogy október 22-én érkezett hozzájuk levél, amelyben a fővárosi önkormányzat arra kérte őket, hogy a mindennapi ügymenet zökkenőmentes ellátását meghaladó kötelezettséget ne vállaljon. A menesztett vezető szerint azonban, ha nem írja alá a szerződést még októberben, akkor novemberben elején a hulladékhasznosítót le kellett volna állítani. Ebben az esetben mostanra közel

egymilliárd forintos bevételkiesése keletkezett volna az FKF-nek.

Kiemelte: október 31-én írták alá a szerződést, de a közbeszerzési törvény szerint, ha már megvolt az eredményhirdetés, akkor kártérítési kötelezettség mellett lehet visszalépni. Illetve – ebben az esetben – új partner sem állt volna rendelkezésre, vagyis a hulladékégetés is leállt volna. Munkajogviszonya a mai nappal, vagyis december 5-tel szűnt meg, aláírási joga sincs már.

A hóhelyzetre reagálva Nagy László Albert azt állította, hogy már vasárnap este elrendelték a készenléti szolgálatot, ami annyit jelent, hogy kétszer 12 órás munkavégzésre álltak át a kollégák, akik a síkosságot igyekeztek megakadályozni. Szerinte a kollégái „nem végeztek annyira rossz munkát”, hiszen a tömegközlekedés sem állt le, a létszámhiányt viszont elismerte.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!