szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Városháza gépeiről korábban nem lehetett melegszervezetek oldalait elérni, sőt Tarlósék még pert is indítottak, amikor rajtakapták őket.

A Karácsony Gergely vezette főváros visszalépett abból a perből, amelyet még Tarlós István vezetése alatt indított a Városháza az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) egyik fővárost elítélő döntése ellen. A hatóság akkor azért marasztalta el a városvezetést, mert Tarlósék nem engedték, hogy a főváros számítógépeiről bármilyen melegtémájú (pontosabban LMBTQI) honlapot böngésszenek a dolgozók. Karácsonyék most ezt a korlátozást is feloldották.

"Az új városvezetés azért állt el a pertől, mert fontosnak tartja a párbeszédet és a civil hangokat. Nem akadályozni akarja, hogy munkatársai hozzáférjenek a civil szervezetek szakmai anyagaihoz, hanem elősegíteni azt. A korábban az EBH-hoz forduló Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület és a Budapest Pride-ot szervezető Szivárvány Misszió Alapítvány üdvözli a főváros döntését" – olvasható a közleményben.

Korábban a Tarlós István által vezetett Főpolgármesteri Hivatal legfőbb érve az volt, hogy a hivatal munkatársainak az LMBTQI témájú oldalak elérésére a munkájukhoz nincs szükség, de ennek ellentmondott, hogy számos olyan szórakoztató oldal elérhető maradt, amelyre szintén nincs szükség a munkavégzéshez. Más jogvédő szervezetek oldalait sem tiltották le, csak a melegjogvédőkét. Ez alapján az EBH megállapította, hogy a korábbi vezetésű Főpolgármesteri Hivatal magatartása szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg. Az emiatt kiszabott szankció ellen indított közigazgatási pert a Tarlós-féle városvezetés, és ettől a pertől lépnek most vissza Karácsonyék.

A döntésről Karácsony Gergely is beszámolt, Facebook oldalán azt írta:

A civil szervezeteknél felhalmozott tudást bűn lenne nem használni egy város vezetésétől, ezért mi nem is szeretnénk ebbe a hibába esni. Azt is megígérhetjük, hogy sem az LMBTQI, sem más sérülékeny csoporttal szemben nem fogunk diszkriminációt alkalmazni a Városháza falain belül és kívül sem.

A poszt ide kattintva olvasható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!