szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Konok Péter történész, publicista szerint ez csak rosszra vezet.

Napok óta tiltakoznak színészek, írók a színházakat érintő törvénymódosítás ellen, ebbe a sorba illik Konok Péter történész, publicista Facebook-bejegyzése is, aki Sztálint hozta fel.

Leírta, hogy Sztálin remek írónak tartotta Bulgakovot (a rokonszenv nem volt kölcsönös), A fehér gárda című regényből készült darabot hétszer is látta, a művet azért tartotta kiválónak, mert

megmutatja, hogy a szovjethatalom nem aljas, ostoba csőcseléket győzött le.

1929-ben aztán fordult a kocka, a Menekülés című darabot szovjetellenesnek minősítette, így Bulgakovot mindenhonnan kirúgták, műveit nem játszották. Bulgakov kétségbeesésében levelet írt Sztálinnak, aki megkönyörült, és egy segéddramaturgi állást ajánlott az írónak négy nappal azután, hogy "Majakovszkijt - aki másként nem szerette Sztálint, mint Bulgakov - elvtársi segítséggel megöngyilkolták. De Sztálin őt nem tartotta jó költőnek, mert a rímeket szerette, Gyemjan Bednijt, meg a hasonló proletár poszátákat."

A sztálini Szovjetunióban nem volt semmire sem garancia - folytatja Konok -, az ember életben maradhatott úgy is, ha jó író vagy költő volt, vagy annak dacára is. Minden a hatalom kényétől-kedvétől függött, az egésznek semmi köze nem volt az irodalomhoz, teljesítményhez, viselkedéshez.

Konok azzal zár:

szörnyű, ha a mindenféle diktátorok és csinovnyikjaik akarják erőből és központból eldönteni, hogy mi az irodalom, a művészet, a kultúra. Csak rosszra vezethet, akár így, akár úgy. A szeretetük éppúgy halálos, mint a gyűlöletük. Hiszen éppen ezért diktátorok, éppen ezért csinovnyikok (a lényegük amúgy közös). Hiszen éppen ettől kultúrán kívüli lények.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Pálinkás József pártja is csatlakozna az ellenzéki összefogáshoz

Rendőri védelmet kapott egy holland kerékpáros, mert egy versenye óta azzal fenyegetik, hogy megölik

Rendőri védelmet kapott egy holland kerékpáros, mert egy versenye óta azzal fenyegetik, hogy megölik

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje

Itt a méregdrága BMW M5 CS, a gyártó eddigi legerősebb közúti modellje